Hoe zou het zijn als je beter werd in het leren van nieuwe dingen? In het onthouden van informatie? En als je leerde hoe je uitstelgedrag kon stoppen zodat je ook echt nieuwe dingen kan leren? Niet gek, toch?
Het mooie is, het kan. Je kunt beter leren leren.
En beter leren omgaan met uitstelgedrag. Het heeft allemaal te maken met de werking van je hersenen! Dat heb ik geleerd in de online cursus Learning how to learn.
Ik volg die cursus omdat ik wilde zien hoe zo’n cursus bij Coursera in elkaar zit. Handig i.v.m. mijn nieuwe bedrijf.
(ik sta op het punt om mijn eerste online cursus aan mijn eerste elearning klant te op te leveren…spannend…en met veel van dezelfde principes die Coursera blijkt toe te passen. ha. )
Maar onderweg heb ik van alles geleerd. Over online leren maar ook over leren in het algemeen. En over mezelf.
De cursus gaat over de werking van het brein en hoe dat impact heeft op hoe we dingen leren. De cursus wordt gegeven door twee gerenommeerde maar vooral ook sympathieke hoogleraren.
Het is fascinerende materie en ongelofelijk leuk om te volgen.
Zo leggen ze uit dat uitstelgedrag, net als ander ongewenst gedrag, wordt veroorzaakt door dat je een soort van pijnprikkel ervaart in je hersenen als je iets moet doen dat je niet leuk vindt. Op basis van een ‘cue’, een trigger, ga je vervolgens gedrag vertonen dat een bepaalde routine wordt. De beloning is dat je je even beter voelt. Maar dat gevoel van blijdschap is van korte duur.
De online cursus leert je allerlei trucs om uitstelgedrag te voorkomen. En legt je uit hoe belangrijk het is om je gedrag te veranderen zodat het een gewoonte wordt, een vast patroon in je hersenen.
(de key is dat je gaat focussen op het proces en niet op het eindresultaat, dus dat je jezelf bijvoorbeeld belooft om 25 minuten aan de slag te gaan met een taak die je voor je uit schuift waarbij die 25 minuten de focus is en niet dat einddoel)
Ook interessant: dat wilskracht heel veel energie kost.
En dat het dus beter is om je wilskracht te gebruiken om te vechten tegen het moment dat je gedrag getriggerd wordt dan tegen het het hele patroon van je gedrag.
(doe ik zelf eigenlijk ook, o.a. door in de supermarkt bewust geen snoep te kopen, zodat ik er later ook niet tegen hoef te vechten als het in de voorraadkast ligt)
En dat er stofjes zijn waarvan Einstein’s brein veel meer bevatte dan wat gewone mensen hebben.
(na zijn dood mochten wetenschappers van hem zijn hersenen onderzoeken!)
Een of andere stof die neurons omkapselt in de hersenen en waarvan ze vermoeden dat die mensen helpen beter helpen leren. Of informatie onthouden.
En ze hebben het ook over je korte termijn geheugen en hoe die informatie naar het lange termijn geheugen stuurt en hoe weinig ruimte je hebt in je korte termijn geheugen en hoe je jezelf kunt helpen om daar toch informatie te bewaren en hoe je lange termijn geheugen herinneringen soms verandert en, en, en ….
Fascinerend! Je zou hem moeten volgen!
Dat kan. De volgende online cursus ‘Learning how to learn’ begint 30 november. Absolute aanrader. Vooral voor studenten!!
Hij is opgedeeld in 4 weken met allemaal korte video’s en af en toe wat testjes. Bepaald geen opgave, deze cursus.
Veel plezier 🙂
- Vrij zijn van verandering - 26 maart 2025
- Blog of column? Over wat je wel en niet mag bloggen van jezelf - 24 maart 2025
- Raar - 23 maart 2025
Geef een reactie