Beter Instagrammen: ervaringen

betere instagram

Beter Instagrammen. Je leest het goed. En als ik zeg ‘beter’ dan bedoel ik ‘met meer likes en interactie en groei’. Want ‘beter’ kan ook gewoon zijn dat je het leuker vindt. Of zo.

Maar ik wilde het nou eindelijk allemaal echt beter doen op Instagram. Ik hang er al jaren en jaren rond. Alle 10 mensen die doorgaans op ‘like’ klikken zijn bekenden. En mijn grid was een mix van van alles en nog wat.

Op zich niets mis mee natuurlijk.

Noch die bekenden, noch die mix. Maar ik vond het op een bepaalde manier heel zonde. Want ik fotografeer al jaren en jaren heel enthousiast met mijn spiegelrefelexcamera. Foto’s die nooit door andere mensen gezien zijn of bekeken worden.

En dat is best gek. Want als je foto’s mooi vindt, is er niets leuker dan dat andere mensen ze ook mooi vinden en er van genieten. Dat geldt voor mij althans omgekeerd ook.

Dus besloot ik vorige week dat ik het anders ging doen op Instagram. Ik ging alleen nog mooie foto’s plaatsen.

Ik dook in mijn enorme verzameling en zocht een aantal series uit. Iedere dag zet ik die online. Mét hashtags, zelfs. Want zonder hashtags blijft je bereik beperkt.

Het resultaat is echt heel leuk.

Ik krijg meer likes en ik krijg ook meer likes van mensen die ik hiervoor helemaal niet meer bereikte. Ik zie nog geen likes van nieuwe mensen, nieuwe volgers. Maar ik zie heel duidelijk dat mijn foto’s duidelijker zichtbaar zijn in de feed van mensen die mijn foto’s eerst helemaal niet meer zagen.

Maar het belangrijkste resultaat is dit: ik heb er zelf zoveel meer lol in. Ik ga een paar keer per dag even mijn eigen Instagramprofiel bekijken om het resultaat te zien van mijn werk. En dan ben ik gewoon heel blij. Blij dat het er mooi uit ziet. Blij dat het een soort van portfolio is geworden van mijn werk van de afgelopen 10 jaar. En blij dat al die foto’s die nooit door anderen bekeken werden nu opeens een publiek hebben.

Beter Instagrammen komt toch echt neer op:

  • Goede foto’s;
  • Duidelijke keuzes;
  • Hashtagonderzoek;
  • Goede omschrijvingen;
  • Creativiteit; en
  • Vooral heel veel aandacht voor wat je er doet.

Goed instagrammen betekent jezelf beperken.

Als Instagram een vervanging van Facebook is, heb je daar geen zin in, in die beperkingen. Maar als je dol bent op fotografie, of op mode, of op katten, of iets anders – dan is het echt de moeite waard om van tactiek te veranderen.

Beter Instagrammen! Ik had niet gedacht dat ik het zo leuk zou vinden.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.