Online feestjes (en een heleboel links op zondag)

blogWat een tijd. De online wereld viert hoogtepunt na hoogtepunt. Facebook bestaat 10 jaar, het fenomeen ‘bloggen’ bestaat 20 jaar (naar verluid) en er is nog een hoogtepunt waarover later deze week meer :).

De blogosphere is gek op jubilea want dat betekent dat we lekker kunnen bloggen en onderzoeken en researchen en dat we met zijn allen inspiratie hebben voor een hele serie blogartikelen. Hieronder wat fijne links.

1. Facebook viert haar 10e verjaardag

Ongelofelijk he. Tien jaar. Toen ik dat artikel op Frankwatching schreef in september 2011 was dat een van de eerste echte how-to’s over zakelijke fanpagina’s. In Nederland begon het allemaal net door te breken, Facebook. Maar toen bestond het dus al ruim 6 jaar. Grappig om te bedenken wat de adoptietijd is van zoiets, althans, in andere landen.

De NYT wil graag weten hoe Facebook jullie leven heeft veranderd. Ik ook, hoor.

FacebookIk weet wel dat bedrijven die volledig afhankelijk zijn van Facebook, een probleem hebben. Zoals gisteren bleek uit dit artikel van The Elephant Journal, is 75% van hun lezers afkomstig van Facebook. Daar hebben ze 353.000 fans. !! Als je driehonderdduizend nieuwsbriefabonnees had, zou je een geweldige business case hebben.

2. Nog meer over Facebook maar dan vanuit hun rol in techniek

Facebook is niet alleen de app die wij met plezier gebruiken of vol haat unliken. Het is ook een technologische grootheid waar grote bedragen worden geinvesteerd in technologische ontwikkelingen. Ten goede of ten kwade.

Facebook is looking smarter than ever als het gaat om usability. Jammer dat het ten koste gaat van de concurrentie. Of weegt het een tegen het ander op?

In dit artikel vind je een boel achtergrondinformatie over de technologische kracht die uitgaat van Facebook en daarmee ook de economische impuls (of bedreiging): As Facebook turns 10, Zuckerberg wants to change how tech industry works.

3. Het blog wordt 20

Wauw, 20. Het blog bestaat 20 jaar. Daar kun je natuurlijk leuke dingen mee doen. Laat het maar aan de New York Times over om allerlei genante blog posts uit het verleden tevoorschijn te toveren en de bloggers in kwestie om een reactie te vragen.

Mijn eigen eerste blog post stamt uit februari 2007. Ik heb hem niet meer. Het was een afgeschermd blog op een website voor expats. Het was een mooi-weer-verhaal over hoe leuk het was in Hongarije. Ook al was het helemaal niet zo leuk in Hongarije, opeens hele dagen thuis met een kind zonder baan en zonder doel. 🙂 Maar dat terzijde.

4. Het begin van bloggen?

Volgens mij wordt het begin aan deze man toegeschreven. Hier schrijft hij over zijn eerste blog post ever.

Ik weet niet of dat klopt, dat hij de eerste was. Er staat hier van alles over de geschiedenis van het blog. En een geweldig boek over het begin van de Nederlandse blogosphere vind je hier: Bloghelden.

5. De voor mij belangrijkste blogfeestdag deze week

Volgt op vrijdag. 🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Aleidantwoord
5 februari 2014 om 09:19

Mijn mr husband heeft mijn hart veroverd met zijn blog – echt waar!

Peter Pellenaarsantwoord
3 februari 2014 om 22:38

Mooie verzameling links. Heb ik weer wat te lezen, de komende dagen 😉
En ik heb een aantekening bij vrijdag gezet om te checken wat er zo belangrijk is. Ben benieuwd.

Elja Daaeantwoord
5 februari 2014 om 07:48
– Antwoord aan: Peter Pellenaars

Ja, het leest wel heerlijk hoor, al die background info. Niets lekkerder dan een stapel ECHT leeswerk online, he?

Peter Pellenaars
5 februari 2014 om 07:51
– Antwoord aan: Elja Daae

Zo is dat! En zeker nu ik weer wat meer tijd krijg om te lezen na enkele weken tijdrovend projectwerk.

Carolien Geurtsenantwoord
3 februari 2014 om 11:45

Leuk! Feest inclusief cliffhanger – zo gelijk naar dat eerste blog ever kijken

Wist je al dat ik dit jaar de blogbeker maak – echt lachen…
Ik had inene een visioen toen de vraag op Twitter langs kwam wie hem wilde maken – ik lach me echt rot want het idee is heel leuk – nu de uitwerking nog
/ creabea
tot vanavond – ik aarzel heel erg of ik mijn blog van gister nog zal posten of niet – nog een keer kijken zo
xc

Elja Daaeantwoord
3 februari 2014 om 19:33
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Tot zo!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.