Analyse na 2 maanden #iederedagbloggen: Een nieuwe fase

Argghh dat ver*#(@!)de #iederedagbloggen! Wil je om kwart voor 11 savonds na bijna 3 uur werken (omdat je het allemaal niet af krijgt overdag) op de bank gaan zitten, nog even TV kijken voor het naar bed gaan, nog even lezen: moet je nog bloggen. Was je dat weer helemaal vergeten.

Denk je: nou, dan maar een beetje kletspraat. Niks, marketingblog. Jammer dan. Nieuwe categorie: prietpraat.

Maar het toeval wil dat ik een nieuwe fase heb gesignaleerd in mijn blogleven. Dus dat kan ik dan mooi kwijt vandaag.

De afgelopen weken gebeurde er twee dingen. Er waren twee nieuwe ontwikkelingen.

1. IRL vrienden komen online

Vrienden (van het type: IRL) volgen actief mijn blog. Laten comments achter (dank I.!) en mailen me regelmatig nadat ze weer een blog post in hun mailbox hebben gevonden (dank C!).

Dat doet me echt wat. Mailden al mijn subscribers me maar! Zou ik gaaf vinden. Vriendin C. mailt af en toe een reply, en stelt dan vaak nog een vraag. In de trant van: Hee, handig, vroeg me al hoe ik het beste kon beginnen met Twitteren. En: Ik vroeg me al af wat dat nou was, zo’n Hangout.  Of: Kun je niet eens iets schrijven over beginnen met bloggen?

En dat doe ik dan natuurlijk.

I. roept af en toe iets tegen me, hier en IRL. Nou. Zo LEUK!

Alsof mijn vrienden opeens ‘mijn wereld’ betreden waar ze tot dan toe niet verkeerden. Mijn online en offline werelden waren grotendeels gescheiden, en opeens komen ze samen.

Dat is NOG motiverender dan de comments van mijn online vrienden, geloof het of niet!

2. Mijn ‘zakelijke prive’ op mijn blog?

Ik weet niet of jullie dat ook hebben. Misschien komt het omdat ik een kleine zelfstandige ben, een ZZP-er (hier heet dat overigens  gewoon ‘self-employed’). Maar van de week heb ik voor het eerst geblogd over mensen die ik ken vanuit mijn andere, zakelijke leven. En dat leven is op zichzelf ook weer een soort van priveleven. Een soort ‘zakelijke prive’.

Mensen die ik via mijn werk tegenkom, daar krijg ik een band mee. En soms kom ik ze eerst ergens anders tegen (twee woorden: Twit-Ter) en dan ontstaat later pas een zakelijk verband.

Ik blog eigenlijk nooit over mijn werk, althans, niet over concrete projecten, zaken, mensen, dingen, ontdekkingen die ik doe in mijn werk voor opdrachtgevers. Maar al die mensen samen maken een belangrijk deel uit van mijn leven. We volgen elkaar op Twitter en Facebook, de grens tussen zakelijk en prive vervaagt. Bovendien is de sfeer over het algemeen heel erg wat-kunnen-we-samen-doen. Lekker werken, is dat.

Maar ik had die twee werelden nog nooit samengevoegd, die blogwereld en de zakelijke-vrienden-wereld. Zie punt 1.

Conclusie?

Conclusie. Tsja. Dat ik anders ben ga bloggen. Dat blog-zakelijk en prive-zakelijk en prive en blog zich meer gaan vermengen.

Mooie constatering na bijna 2 maanden iedere dag bloggen (overmorgen 2-maandig jubileum).

Als ik niet oppas, blog ik over nog 2 maanden alleen nog maar over de dingen die me echt bezig houden. 🙂

PS Vragen zijn altijd welkom. Dat geeft mij weer iets om over te schrijven. Dus mail/tweet/DM/comment gerust.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ingevanreesantwoord
25 februari 2012 om 04:17

En natuurlijk ook gefeli. Gewoon doorgaan!

Ingevanreesantwoord
25 februari 2012 om 04:16

Graag gedaan hoor!

Mark Bastiaansantwoord
22 februari 2012 om 20:43

Herken jullie timing van dat #iederedagbloggen. Het “o ja, moet ook nog” is die altijd aanwezige knager in mijn hoofd. Soms snel, easy, soms meer input. Andere momenten zoekend naar een invalshoek, inspiratie. De bevrijding als ik weer iets live heb gezet. En dan dat gevoel, morgen ga ik het anders doen. Nog genoeg verbeterpunten. Dus doorzetten, doorbijten.

Elja Daaeantwoord
22 februari 2012 om 22:03
– Antwoord aan: Mark Bastiaans

Ja precies. En als je het dan weer gedaan hebt toch het gevoel van hee…dat viel mee…best leuk geworden. Alsof je overgenomen wordt door ‘iets’ en er bij staat en er naar kijkt. Ik heb alleen wat minder die kritische stem van morgen moet het beter. Vind het al heel wat dat ik weer iets live heb gekregen 🙂

Mark Bastiaans
22 februari 2012 om 22:51
– Antwoord aan: Elja Daae

Verbeteren is ook sneller, minder perfect (is toch moeilijker loslaten), experimenteren met woord en stijl (schrijf nu minder lange zinnen) etc.. Door #iederedagbloggen wel lastiger om goed onderzoek te doen, vooral factor tijd die veel invloed hier op heeft.

Jacoline Debrotantwoord
22 februari 2012 om 09:42

Mooi Elja dat het voor jou zo werkt. En dat het je wat oplevert. Ik herken momenteel vooral je eerste zin. Merk dat ik het #iederedagbloggen omwille van mijn gezondheid moet loslaten. Al hoe leuk ik het ook vind. Overdag komt het er niet van en ’s avonds is de prijs die ik er voor betaal (qua gezondheid en family time) te hoog. Wel merk ik dat ik direct ‘inkak’ nu ik niet meer iedere dag blog. De discipline van het iedere dag schrijven is geweldig. 

Verder constateer ik bij mezelf wel een dilemma: ik ben begonnen met zakelijk bloggen. Heb als ondertitel bij mijn blog staan: ‘samen werken aan een succesvolle relatie”. En nu staan er plotseling persoonlijke gedichten van mij tussendoor, en observaties en andere dingen. Ga nog even overwegen of ik dat zo laat of dat ik toch daarnaast een persoonlijk blog ga aanmaken. Wat zou jij doen? Als ervaringsdeskundige met de keus tussen privé en zakelijk?

Enneh. Ik bewonder je om je doorzettingsvermogen zo met 3 kleine jongens om je heen. Super. Gefeliciteerd met je 2-maandig jubileum.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.