Als een domme toerist…

Pretparken…ik heb er niets mee. Nooit van gehouden. Ook niet van kermissen. Eigenlijk ben ik nooit happy op plekken met veel mensen, bewegende dingen waar je in moet, en muziek. Als klein meisje als scheen de kermis mij aan het huilen te maken. Nu huil ik niet meer (echt niet hoor) maar leuk, hmmm.

Maar goed – met een gezin vol jongetjes moet je er toch en keer aan geloven. De Efteling (op zich te doen). Of Legoland (ik noem maar een dwarsstraat).

Het grappig is, je betaalt je blauw, en dat weet je. Dus geef je zo makkelijk geld uit. Je stelt je, denk ik, als bezoeker vaak al in op het uitgeven van geld, en daarom doe je het ook. Je gaat niet weg zonder aandenken/cadeautje (en als je dan twee lego-fanaatjes bij je hebt, wordt het helemaal lastig). En je weet dat het kopen van lunches duur is. En een ijsje. En een flesje water.

De onzin van een kansloos spel

Maar wat me enorm verbaasde van mezelf/ons, was dat we er toch gewoon voor vielen. Zinloze uitgaven. Bijvoorbeeld, een spelletje ballen-in-bak-gooien. Klinkt makkelijk, is het niet, want ze moesten er wel in blijven liggen. En de bakken waren zo opgesteld dat dat nogal een opgave bleek, vooral voor hele kleine kinderen.

De familie Lego rijdt ...Volvo

4 dollar voor 2 ballen, en alleen als je alletwee in de bak gooide ZODAT ZE BLEVEN LIGGEN, kreeg je de ‘SUPERPRIJS’. Vier dollar!!! En dan te bedenken dat we net voor 10 dollar 10 ‘tokens’ hadden gekocht, omdat we dachten dat we daar nog wel van af zouden komen. Maar nee, deze gooiuitdaging was gewoon in dollars. En ze hadden geen wisselgeld. [note: 8 tokens zitten nu nog in de luiertas en zullen nooit gebruikt gaan worden]

J gooide er 1 in, en 1 er naast. En T gooide er twee naast. Maar laten we wel wezen, als je de eerste misgooit, heeft de tweede al geen zin meer.

A quick buck

In het kader van het snelle geldverdienen vond ik het wel een mooie. Ik vermoed dat je in Nederland al snel met boze ouders te maken zou krijgen die zouden uitleggen dat het niet eerlijk is en niet logisch.

Maar hier in de VS doe je dan gewoon mee. En geef je in twee minuten tijd 8 dollar uit, zonder wisselgeld, aan lucht.

Over balletje-balletje gesproken…

Het deed me heel erg denken aan het balletje-balletje-oplicht-team dat ik vrijwel dagelijks (in ieder geval wekelijks) tegenkwam bij mij verderop de heuvel toen ik in Boedapest woonde. We woonden namelijk vlak onder de Citadel, een toeristentrekpleister. En rondom de Citadel was een groep mannen actief die een meesterlijk spel speelden. Een soort marketingtrucje uithaalden met hun ‘klanten’. Nou ja. Marketing. Zeg maar: oplichting.

De oudste truc ter wereld

Een paar van hen waren opzichtig bezig om balletjeballetje te spelen en mensen te vragen om mee te doen. Toeristen een beetje kijken, toch geintrigeerd (alleen mannen, overigens, die sneller lijken te denken dat ze het spelletje balletje-balletje wel kunnen winnen). Kwam er heel toevallig een beetje Italiaans uitziende ‘toerist’ aan, met zo’n lamswollen truitje om zijn nek, en van die instappers. En die stond dan even te kijken. En dan riep hij op een gegeven moment in gebrekkig Engels: ’50 Euros’! En dan won hij. En dan liep hij blij weg.

En dan volgden de andere (echte) toeristen, als schapen over de dam…. En, gek, gek, gek, niemand wist ooit juist te raden onder welk bekertje het balletje lag.

Domme toeristen. Domme toeristen!

Het duurde een paar weken voor we door hadden dat de Italiaanse toerist onderdeel was van de balletje-balletje-groep. En we hebben die 2,5 jaar nog heel vaak van ze kunnen genieten.

Hoe dom kun je zijn, als toerist, vroegen wij ons telkens weer af.

Maar ja….hoe dom kun je zijn als toerist, vroeg ik me vandaag af over onszelf toen we twee keer die vier dollar neertelden voor een kansloos spel. Het zal verkeren, Elja, het zal verkeren.

PS Voor de oplettende lezer: dat ben ik. Met Princess Leia. Van Lego!

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Rianneantwoord
6 april 2012 om 17:11

Leuk geschreven! Bij de Efteling vind ik die spelletjes altijd zo aantrekkelijk, maar dan win je vervolgens een knuffel … Een jaar later gaat die er met de grote schoonmaak toch weer uit. Zo’n zonde! 

Jacob Jan Voermanantwoord
5 april 2012 om 05:37

Je bent zelf prinses Leia. Op het oog goedgelovig en blue, maar als het er op aan komt kick-ass scherp!

Eljaantwoord
6 april 2012 om 05:44
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Prinses Leia…niet gek om zo genoemd te worden! 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.