Alles heeft een aantal dimensies (maar ken je ze?)

Vandaag hele dag op stap geweest met mensen die hier in de VS komen wonen binnenkort. Beetje onze buurt laten zien, paar andere buurten rondom en in Chicago. Het is grappig om door de ogen van nieuwkomers te kijken naar de omgeving die voor jou nu zo gewoon is. Wetende dat het heel moeilijk is om overnieuw te beginnen in een ander land. Maar ook heel makkelijk, op een bepaalde manier. 

Makkelijk omdat je los bent van je normale verplichtingen, met een schone lei gaat beginnen, en het budget krijgt om een leuk huis uit te zoeken, etc. Moeilijk omdat je niets weet, niemand kent, maar alles moet regelen. Niet weet waar je voor kiest. Niet weet waar je in terecht komt.

Er is altijd een dimensie

Eigenlijk is dat met heel veel zaken zo als je in het buitenland woont, is mijn ervaring. Dingen die makkelijk lijken, zijn vaak niet zo simpel. Je kent alleen niet altijd de dimensie. Alsof je een woordenboek mist. Alsof je de vertaling niet kent.

Zo zagen we vandaag een heleboel vrouwen lopen met roze shirts die zich soms gek uitgedost hadden. Auto’s toeterden naar ze en zo. Als je niet beter weet, lijkt het gewoon gekkigheid. Onze gasten hadden zich al afgevraagd wat dat toch allemaal was voor vrolijke gezelligheid.

Maar hoe gezellig het ook lijkt, er is een andere dimensie. Het ging om mensen die meedoen aan een sponsorloop met als doel geld inzamelen voor borstkankeronderzoek. Heel veel van de mensen die meelopen hebben direct of indirect te maken gekregen met borstkanker. Dus de automobilisten die toeteren doen dat om ze aan te moedigen.

En soms is er NOG een dimensie

En daar bovenop speelt dan weer dat er heel veel commotie is rondom sommige van deze organisaties/goede doelen, omdat ze fondsen voor bepaalde organisaties proberen stop te zetten, waardoor ze de mogelijkheid van seksuele voorlichting, gratis borstkankerpreventie en abortus tegenhouden, wat weer raakt aan een bepaalde (in mijn ogen enge) politieke ontwikkeling in de VS, etc. etc. etc.

Kortom, het lijken 100 gekke dames in kekke roze shirtjes die gek lopen te doen. Maar er speelt veel, veel, meer. Het is niet zo simpel als het lijkt.

Makkelijk geld verdienen?

Ander voorbeeld: we hadden het over mensen die in de bediening werken in de VS. Dat die (we zaten in een goed restaurant te eten) toch wel 20% fooi krijgen, en dat het schijnt dat ze zo 300 dollar op een avond verdienen. Lijkt toch makkelijk en aantrekkelijk, he?

Als het toch zo makkelijk was….!? Er is altijd een addertje onder het gras. Vooral met geld verdienen! Waarschijnlijk hebben ze bijvoorbeeld geen ziektekostenverzekering vanuit hun werk. En ziektekostenverzekering (en ziektekosten) zijn hier bijna onbetaalbaar als je geen regeling hebt vanuit je werkgever. Mensen kunnen failliet gaan, alleen omdat iemand in hun familie ziek wordt.

Bovendien kun je vandaag ontslagen worden en morgen op straat staan, dat ook nog, als je zo’n uur-werker bent (hourly). Dus wel fijn dat je op zaterdagavond 300 dollar verdient. Maar morgen? En wat als je ziek wordt?

Zo makkelijk is het allemaal niet, bedoel ik maar.

Het is niet zo moeilijk

Daar tegenover is heel veel ook niet zo moeilijk als het lijkt. Nieuwe vrienden maken in een nieuwe omgeving, bijvoorbeeld. Het kost tijd en energie, maar als je je best doet om gelijkgestemden te ontmoeten en je actief inzet, kan het. Werk vinden in een ander land, ook: wel moeilijk, denk je, maar niet zo onmogelijk, blijkt.

Een nieuwe taal leren, ook zoiets. In Hongarije aangekomen wilde ik graag Hongaars leren. Neeeee….daar moest ik niet aan beginnen, hoor, zeiden sommige expats tegen me! Gekkenwerk! Niet-te-doen!

Blij dat ik het toch geprobeerd heb.

Soms moet je je eigen pad volgen en vertrouwen hebben in jezelf en in de wereld en in dat pad, toch?

Jij kunt alles!

Ik weet niet waar ik heen wil met mijn verhaal. Behalve dit: jij kunt alles. Linksom, of rechtsom. Soms gaat het makkelijker dan je dacht, soms kost het meer moeite dan verwacht. Soms moet je stevig doorzetten. Soms moet je gewoon geluk hebben. En soms heb je pech, en moet je opnieuw beginnen of verder zoeken of weer proberen of opgeven en iets anders verzinnen.

Ik weet wel dat als het gaat om geld verdienen, als iets makkelijk lijkt, het zelden zo is. Maar ook dat zaken die andere mensen als moeilijk bestempelen, voor jou niet altijd zo moeilijk hoeven te zijn, als voor die mensen. Vaak spreken ze niet uit ervaring. Of juist te veel..

Ratel, ratel, ratel. Dit was niet bedoeld als preek…leest wel een beetje zo. Komt door de nostalgie. Nog een paar weken en ik vertrek uit de VS waar ik zo gelukkig ben, dat is gek en verdrietig.

En het komt omdat ik terugdenk aan alle mensen die de afgelopen jaren tegen mij zeiden dat iets heel lastig was of waarschijnlijk niet zou lukken. En ongelijk bleken te hebben. En omgekeerd de mensen die zeiden dat iets heel makkelijk was (ons huis in Den Haag verhuren terwijl we in het buitenland zaten bijvoorbeeld). En ongelijk bleken te hebben.

Je eigen koers varen, is mijn conclusie maar weer. Het duurt soms even. Maar het gaat lukken. En het komt goed.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

lindakwakernaatantwoord
3 juni 2012 om 21:07

nou ik weet wel waar je heen wil met je verhaal!
ga je eigen gang, volg je iegen instinct, als de meerderheid zegt die taal leer je niet, gewoon wel doen, doen wat je guts je ingeeft!!
en dat je de boel niet cadeau krijgt (wat een hoop mensen wel verwachten!!)

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.