Afbeeldingen maken voor LinkedIn: tools & afmetingen

afbeeldingen linkedinEen tijdje geleden vroeg ik me af hoe groot een afbeelding op LinkedIn moet zijn om goed getoond te worden. Ik zie regelmatig afbeeldingen die niet goed getoond worden, namelijk. Best zonde. Dus vroeg ik me af:

Waarom zou je afbeeldingen maken voor LinkedIn?

Niemand is zo maar actief op LinkedIn. Er zijn heel veel mensen die er een beetje rondkijken als ze niets te doen hebben. Of omdat ze nieuwsgierig zijn naar wat hun contacten doen en wie er een nieuwe baan heeft.

Maar als actieve LinkedIn-gebruiker die updates plaatst, heb je doorgaans een doel. Bijvoorbeeld:

 • Meer in het oog springen bij je netwerk, omdat je een baan zoekt;
 • Meer in het oog springen bij je netwerk, omdat je nieuwe opdrachten zoekt;
 • Je hebt een product dat je onder de aandacht wilt brengen;
 • Je hebt een verhaal te vertellen, over jezelf of iemand anders of een goed doel;
 • Je bent iemand die geniet van kennis delen en netwerken. En van likes!

Wat het ook is, je doet het het met een reden. Je wilt iets terugzien naar aanleiding van de energie die je er in steekt.

Afbeeldingen bij je LinkedIn update helpen je enerzijds om op te vallen in de feed van je contacten. Maar ze helpen je ook om een boodschap nog beter over te brengen.

En als je wilt dat je LinkedIn update effect heeft, moet de afbeelding die je gebruikt goed getoond worden. En kwalitatief goed zijn, natuurlijk, maar dat spreekt voor zich.

Problemen met afbeeldingen maken voor LinkedIn

Het is niet zo makkelijk om het goed te krijgen, qua afmetingen. Afbeeldingen maken voor LinkedIn die ook echt goed getoond worden op smartphones én op desktops, dat is best een uitdaging.

Problemen met het maken van LinkedIn afbeeldingen zijn o.a.:

 • Afbeeldingen met te weinig pixels – zien er onprofessioneel uit;
 • Afbeeldingen die te lang zijn – worden afgesneden in de feed (soms mis je daardoor de clou van de afbeelding of zie je bepaalde tekst niet);
 • Afbeeldingen die een rare afmeting hebben – worden afgesneden op rare plekken;
 • Afbeeldingen die afgesneden worden en waar je dus op moet klikken om ze in hun geheel te zien;
 • Afbeeldingen die op de desktop goed tonen, maar op mobiele telefoons niet; en
 • Afbeeldingen die door het verkeerde format onvoldoende plek op het mobiele scherm innemen – hoe meer schermoppervlak, hoe beter je boodschap overkomt.

Met afbeeldingen bedoel ik overigens de afbeeldingen die je kunt toevoegen aan LinkedIn updates via je persoonlijke profiel.

linkedin updates afbeeldingen

Als je op zoek bent naar informatie over afbeeldingen bij updates op je bedrijfspagina, geldt grotendeels hetzelfde als hier verderop staat. Je kunt dezelfde tools gebruiken. Maar kies de juiste formats.

Gratis tools om je afbeeldingen voor LinkedIn op maat te maken

Ik had bij eerdere tests geconcludeerd dat 1740 x 1200 pixels de beste optie was. Maar vandaag twijfelde ik. Dus maakte ik met behulp van drie verschillende tools vier verschillende afbeeldingen.

Er zijn drie tools die ik heb getest:

Daarnaast heb ik verschillende afmetingen getest in sommige tools, om te zien wat er gebeurde.

1. Afbeeldingen voor LinkedIn: 1740 x 1200 met Canva

Ik heb eerder uitgezocht dat een formaat van 1740 x 1200 goed toont, dus dat heb ik nogmaals getest. Op www.canva.com kun je gratis afbeeldingen maken in handige afmetingen. Veel staat al ‘voorgesorteerd’, maar LinkedIn updates niet. Je kunt ook kiezen voor ‘custom dimensions’ en dat heb ik gedaan.

Zo ziet het er uit op de desktop:

Zo ziet het er uit in de LinkedIn app:

Zoals je ziet zijn dit goede afmetingen:

 • Op de desktop zie je de hele afbeelding;
 • In de app (op de iphone in dit geval) zie je de gehele afbeelding; en
 • De afbeelding neemt relatief een groot deel van het scherm in de app in.

Al met al geen slechte optie. Het enige is dat het geen standaardformaat is in de gratis apps – verderop. Van de drie apps is Canva de beste optie als je afbeeldingen wilt maken met specifieke eigen afmetingen.

2. Afbeeldingen voor LinkedIn met Pablo

Er is nog een andere handige gratis tool die je helpt met afbeeldingen voor social media. De tool heet Pablo, te vinden op https://pablo.buffer.com. Je hebt er niet eens eens een account voor nodig.

Je upload je afbeelding, klikt een van de ‘sizes’ aan (rechts), en klaar. Eventueel kun je nog tekst toevoegen. Pablo snijdt de afbeelding bij op de juiste afmetingen. En je kunt tekst toevoegen, mocht je willen.

social media afbeeldingen met pablo

Helaas heeft Pablo beperkte keuze qua voorgeprogrammeerde afmetingen. Ik koos voor de optie ‘Facebook/Twitter’. Die optie werkt ook redelijk goed voor LinkedIn op de desktop, zie hieronder:

linkedin afmetingen pablo 1024 512

Maar op de mobiele telefoon, in de LinkedIn app, ziet het er zo uit:

Het probleem van deze afmetingen is zoals je ziet dat de foto maar een klein gedeelte van het scherm in beslag neemt. Je ziet wel de hele afbeelding, dus dat is goed. Maar het is een beetje zonde om te weinig van het scherm te gebruiken.

Pablo heeft momenteel geen speciale LinkedIn-afbeelingsoptie, maar wie weet komt dat nog. Het is geen slechte optie, maar volgens mij kan het beter.

workshop LinkedIn voor professionals volgen 3. Vierkante afbeeldingen voor LinkedIn (alle tools)

In alle gratis tools die ik bespreek kun je ook kiezen voor een vierkant format. Meestal heet het ‘Instagram’, omdat vierkant het format is van Instagram.

Er wordt veel gezegd over vierkante video, o.a. dat het handig is omdat het effectief een groter oppervlak van het scherm van de mobiele telefoon in beslag neemt. Ik was benieuwd of dat ook gold voor vierkante afbeeldingen en voor die afbeeldingen op LinkedIn.

Zo ziet het er uit op de desktop: je ziet niet de hele afbeelding, maar wel een vrij groot gedeelte. In dit voorbeeld is de tekst die op 3/4 staat helaas weggevallen.

Op mobiel toont de afbeelding WEL volledig. Veel beter dan op de desktop:

Het goede is dat je met een vierkante afbeelding inderdaad het volledige scherm van de smartphone gebruikt. Maar als de afbeelding op de desktop zo slecht toont, mis je de kracht van je boodschap. Het gevaar is dat een gedeelte van de boodschap, bijvoorbeeld teksten, op de onderste 25% staan en op de desktop niet zichtbaar zijn.

Lastig.

4. Afbeeldingen maken met SproutSocial Landscape

SproutSocial, de social media monitoring app, heeft ook een mooie gratis tool: Landscape. Je upload je afbeelding (geen inlog nodig) en kiest voor het social medium waarop je de afbeelding wilt plaatsen – in dit geval LinkedIn. In onderstaand screenshot heb ik al een afbeelding geupload.

Eenmaal gekozen voor ‘LinkedIn’ kun je kiezen wat je precies wilt. Een profielfoto, een logo (voor je LinkedIn bedrijfspagina), of bijvoorbeeld een In-Stream Wide of Tall. Je zou die laatste twee even moeten testen om het verschil te zien. Ik koos voor ‘In-Stream Wide’. Het is heel fijn om zoveel opties te krijgen, beter dan de andere twee tools.

Het format In-Stream Wide van Landscape ziet er op de desktop zo uit:

linkedin afbeeldingen sproutsocial

In de LinkedIn app op de mobiele telefoon ziet het er zo uit:

Als je een landscap formaat gebruikt, een liggend formaat, pak je minder van het scherm mee dan als je andere afmetingen gebruikt. Maar het ziet er wel mooi uit. En de afbeelding is in zijn geheel zichtbaar.

Afbeeldingen maken voor LinkedIn: conclusie

Alle tools die je hierboven ziet zijn makkelijk in gebruik, maar voor Canva moet je inloggen. Dat gaat heel makkelijk met je social media accounts, maar het is nog net niet zo makkelijk als Pablo en Landscape waar je geen inlog voor nodig hebt.

Alle tools geven je de mogelijkheid om teksten te maken. Canva geeft je toegang tot een database van kleuren, foto’s, tekeningen en meer, dus daar ben je minder afhankelijk van je eigen fotomateriaal.

Wat je ook gebruikt, het is zinvol om te blijven testen en op te letten hoe het er uit ziet. Heb je geplaatst en ben je niet tevreden, haal de update gewoon direct weg, maak een nieuwe afbeelding en begin opnieuw.

TIP: met een betaald abonnement op Canva kun je iedere afbeelding alsnog wijzigen in iedere andere afmeting.

Ik ga eens een beetje experimenteren met afbeeldingen via LinkedIn – benieuwd naar jouw ervaringen!

Tot slot: wil je samen met collega’s aan de slag met LinkedIn? In de workshop ‘LinkedIn voor professionals’ ga ik met jullie aan de slag met de vraag wat je nu precies op LinkedIn kunt plaatsen om meer bereik te krijgen.

UPDATE: afmetingen voor afbeeldingen op LinkedIn bedrijfspagina’s

Met dank aan Lisa (zie hieronder) de afmetingen voor het gebruik van afbeeldingen op LinkedIn bedrijfspagina’s:

Een losse foto is idealiter 1040 x 540 pixels en een foto bij een link 520 x 272 pixels. Dan zie je zowel op desktop als op mobile de volledige foto. Bij desktop heb je wel grijze randen aan de zijkant…

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Iwan Windantwoord
6 februari 2018 om 11:53

Super! Dank je wel voor al je moeite en het uitzoeken!!

Elja Daaeantwoord
15 februari 2018 om 08:32
– Antwoord aan: Iwan Wind

Succes!!

Lisaantwoord
17 augustus 2017 om 17:13

Bedankt voor de info! Ik denk dat ik ondertussen ook de juiste formaten gevonden heb voor bedrijfspagina’s (en dan zowel een foto zelf als een foto bij een link) 🙂

Elja Daaeantwoord
18 augustus 2017 om 17:51
– Antwoord aan: Lisa

Graag gedaan! Ik heb de bedrijfspagina’s niet getest – waar kwam je op uit voor losse foto en voor linkfoto?

Lisa
21 augustus 2017 om 08:59
– Antwoord aan: Elja Daae

Een losse foto is idealiter 1040 x 540 pixels en een foto bij een link 520 x 272 pixels. Dan zie je zowel op desktop als op mobile de volledige foto. Bij desktop heb je wel grijze randen aan de zijkant…

Elja Daae
21 augustus 2017 om 17:39
– Antwoord aan: Lisa

Dankjewel!!! Ik zet het er even bij!

Mervinantwoord
17 augustus 2017 om 11:46

Informatieve post!

Elja Daaeantwoord
17 augustus 2017 om 13:44
– Antwoord aan: Mervin

Thanks Mervin! Ben er lang mee bezig geweest maar wilde het nu wel eens zeker weten.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.