2 Facebook privacy settings die je direct aan moet passen.

Facebook iPhone

Ben je slim bezig op Facebook? Weet je wat er gebeurt met jouw updates? De foto’s van je kinderen?

Dit zijn de twee privacy settings die je direct moet aanpassen als je een facebookaccount hebt. Echt. Doen! Nu! Hop, inloggen en aanpassen.

1. Voorkom dat wildvreemden jouw updates kunnen zien

Heb je een Facebookaccount? Doe mij een plezier: log in en ga naar:

  • Rechtsbovenin, naast ‘startpagina’, het pijltje naar beneden (een drop down menu)
  • Kies voor: ‘Privacyinstellingen’
  • Hier is het belangrijke: check dat je instellingen niet op ‘vrienden van vrienden’ staan. En al zeker niet op ‘public’!

Wat er gebeurt als je privacyinstellingen op ‘vrienden van vrienden’ staan, (via de optie ‘aangepast’) is dat de vrienden van jouw ‘vrienden’ kunnen meelezen met jouw update zodra vrienden die update ‘liken’ of er op reageren.

Iedere dag (echt: IEDERE DAG) wordt ik op deze manier deelgenoot gemaakt van updates van mensen die ik NIET KEN. Zie hierover ook dit artikel.

Soms zijn het onschuldige dingen, die je deelt op Facebook.

Maar af en toe zie ik een foto van mensen die ik niet ken met daarop blote kinderen spelend in een badje. Om maar een voorbeeld te noemen. Dat zijn (helaas) geen foto’s die je wilt laten circuleren bij een groep mensen buiten jouw vriendenkring. Laat staan de hele persoonlijke updates! Zo zag ik laatst een update van een vriend van een vriendin (een man die ik niet kende) die zwaar depressief was, drastische stappen overwoog, en waarop mijn vriendin gereageerd had.

Ik zit er niet op te wachten om dat te lezen, maar die vriend-van zit er met name niet op te wachten dat ik zijn update lees, lijkt me.

Feit is dat als je de ‘vrienden van vrienden’ instelling gebruikt, je de kans loopt dat je je updates deelt met allerlei mensen (ga maar eens na, honderden, duizenden mensen!). Laat staan als je de ‘public’ optie gebruikt. Niet doen! Je hebt het niet alleen over je eigen privacy, maar ook over die van je vrienden.

Ik heb mijn privacyinstellingen zo staan dat ik standaard mijn updates en foto’s etc. deel met alleen een bepaalde groep vrienden waarvoor ik een vriendenlijst heb aangemaakt.

2. Zorg dat je niet ongevraagd getagd kunt worden

Zoals je misschien weet is het mogelijk om vrienden te ‘taggen’ in updates en foto’s. Je refereert in zo’n bericht dan aan hun facebookprofiel, en jouw vrienden zien met wie je was of wie er in de foto te zien was.

Maar niet alleen jouw vrienden… ook al hun vrienden. Als iemand getagd is, krijgen al HUN vrienden daar ook bericht van.

Dus vergeet ook niet om de volgende optie in te stellen:

  • privacyinstellingen
  • Tijnlijn & taggen (ik denk dat iemand een vertaalfoutje heeft gemaakt bij Facebook!)
  • Derde optie: ‘Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven’.

Dit zorgt ervoor dat jij eerst een berichtje krijgt dat je getagd bent, en dat je dit goed moet keuren voordat dit voor jouw vrienden zichtbaar wordt.

Niet erg denk je, getagd worden? Think again. Het kan heel vervelend uitpakken als allerlei mensen weten waar jij uithangt en met wie. Of als je in een dronken foto wordt getagd. Vandaag nog was ik met iemand die expliciet vroeg of ik haar vooral niet wilde taggen omdat ze verwachtte dat een opdrachtgever daar vragen over zou hebben. Tsja.

Het kan geen kwaad om je facebook privacy settings even na te lopen …

Het is even werk, dat wel. Maar het kan geen kwaad. Integendeel! Gewoon doen.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

18 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

28 maart 2014 om 17:49

Met Social Fixer kan je een hoop instellen op facebook.

Elja Daaeantwoord
30 maart 2014 om 15:41
– Antwoord aan: Jan

Ken het niet Jan! Wat is het voor app?

Ellieantwoord
19 augustus 2013 om 22:44

Je hebt helemaal gelijk, daarom denk ik als je zulke ernstige dingen heb of domme dingen erop zet je beter kan bellen of mailen. De wereld is nu eenmaal op sensatie uit, verveling en ziek in het hoofd als je het heb over kindjes in een badje dat brengt een zieke geest op rare gedachten.
DUS BELLEN OF MAILEN DENK IK EN OP FB ALLEEN LEUKE DINGEN ZETTEN. IK BEN WAT OUDER EN ZIE NIET HET NUT ERVAN IN OM VIA FB IEMAND UIT TE NODIGEN OF TE ZEGGEN WE GAAN KOFFIE DRINKEN LEKKER BELANGRIJK NEE EN JE KINDEREN NIET OP FB.

Elja Daaeantwoord
20 augustus 2013 om 19:28
– Antwoord aan: Ellie

Ik denk dat mensen het gewoon gewend zijn nu, om dingen op die manier te delen in plaats van te bellen. Ik vind het jammer soms, maar ja, de wereld verandert natuurlijk altijd. Zo hoort het, dat mensen het anders gaan doen.
En misschien biedt het ook wel kansen, zoals bij die depressieve meneer. Misschien krijgt hij nu wel de hulp die hij nodig heeft en was dat anders niet gebeurd.
Over die foto’s, tsja. Ik vind het risky. Maar ik begrijp ook wat Rik hierboven zegt: waarom zou je bang zijn? Dan moet je er niet aan beginnen. Voor allebei valt wel iets te zeggen he?

Danieljosephsantwoord
1 januari 2013 om 23:33

hoe kan ik mijn vriendenlijst op prive zetten

Elja Daaeantwoord
3 januari 2013 om 13:28
– Antwoord aan: Danieljosephs

Bedoel je dat anderen niet kunnen zien wie je vrienden zijn? Volgens mij kan dat (helaas) niet…

Createordestroyantwoord
15 september 2012 om 08:18

facebook is de ergste privacy schender die ik ooit heb gezien

ik had alleen een e-mail ingevuld bij nieuwe registratie en uiteindelijk toch maar niet aangemaakt maar ik kreeg toch een e-mail van facebook die vroeg waarom ik er niet mee door ging. vroeger werden spionnen ge-executeerd maar nu wordt men ge-executeerd als men niet bespioneerd. goed is slecht geworden en slecht is goed geworden lijkt wel. de wereld staat echt op zijn kop. 

Elja Daaeantwoord
15 september 2012 om 15:35
– Antwoord aan: Createordestroy

Ik kreeg van de week ook zo’n mail doorgestuurd van een vriendin – die was begonnen om een facebookadvertentie aan te maken en gestopt. En toen kreeg ze zo’n email. De Amerikaanse privacy-regels zijn een stuk minder streng dan die bij ons, dat is duidelijk. Zo’n email als jij beschrijft gaat wel heel ver, he?? Ik zou er niet zo snel het verband met executies in zien 😉 maar ver gaat het wel.

Michel ten Hooveantwoord
19 augustus 2012 om 19:13

Groot gelijk dat je deze tip geeft. Licht verontrustend ook hoe onwetend menigeen is. Cursusje bewustzijn zou voor velen van hen geen overbodige luxe zijn. 

Angeliqueantwoord
19 augustus 2012 om 18:38

Bedankt hiervoor, heb het direct aangepast!
Ik vraag mij nog wat af. Vaak zie ik bij de nieuwsberichten dat een van mijn vrienden heeft gereageerd op een foto van derden. Die foto staat er dan ook altijd bij. Is het standaard zo geregeld in Facebook? M.a.w. als een van mijn vrienden op een foto van mij reageert, is dat dan ook zichtbaar voor al diens vrienden?
Zo ja, kan ik dit voorkomen door mijn instellingen aan te passen?
Alvast bedankt!

Dianaantwoord
12 augustus 2012 om 21:38

Hallo, klein vraagje bij  Berichten bekijken waarin je door vrienden bent getagd voordat ze op je tijdlijn worden weergegeven’. Die moet dus op aan staan op ingeschakeld? en niet op uit??
Dat was me niet helemaal duidelijk . Groetjes Diana

Elja Daaeantwoord
14 augustus 2012 om 23:24
– Antwoord aan: Diana

Ja, sorry voor onduidelijkheid. Hij moet op ‘aan’ staan. Anders zou alles zonder goedkeuring op je timeline kunnen verschijnen.

Rik Mertensantwoord
6 mei 2012 om 16:35

Sorry hoor, maar ik kan mij zo verschrikkelijk ergeren aan mijn fb
vriendjes die vragen of ik even een vinkje uit wil zetten. Fb is een
social netwerk. Als je niet weet wat dat betekent, moet je je heel erg
sterk afvragen of je je wel met dat soort dingen bezig moet houden.

Netwerk impliceert ‘verbonden zijn’. Dat verbonden zijn heeft natuurlijk een
reden, het uitwisselen van informatie. Dus als jij niet wilt dat dingen
worden uitgewisseld (zoals blote kinderen  en depressiviteit) moet je
dat niet delen met dat netwerk. Als deze dingen moeten worden
afgeschermd met privacy instellingen, ben je al een stap te laat. Het
afschermen druist juist helemaal in tegen de basisprincipes van een
netwerk, in geval van een social netwerk, het in contact komen met
leuke,  interessante mensen.

Dus allemaal die privacy instellingen weer open zetten zodat we weer helemaal open staan voor leuke nieuwe contacten. Goed nadenken voordat je iets post en eerlijk zijn tegen de mensen die dat laatste niet hebben gedaan.

Maar ja, soms is het makkelijker om wat instellingen aan te passen dan eerlijk te zijn.

Elja Daaeantwoord
20 augustus 2013 om 19:31
– Antwoord aan: Rik Mertens

Rik, zie tot mijn schrik dat ik nooit gereageerd heb. Ik ben het ten dele met je eens – als je zo’n netwerk gebruikt, deel dan ook wat je wilt delen.
En: mooi weer spelen is nergens voor nodig. Het zou fijn zijn als iedereen iets eerlijker zou worden, ook mee eens.
Tegelijkertijd vind ik het storend dat zo’n bedrijf/netwerk settings standaard op een bepaalde manier oplevert. En dat veel gebruikers niet weten wat het effect is van wat ze doen. Terwijl ze misschien wel dingen delen die niet voor mensen buiten hun vriendenkring bedoeld zijn.
Ik ben inmiddels van mijn ‘lijst’ afgestapt maar heb mijn ‘vrienden’ grondig verminderd. Nu kan ik gewoon alles delen met iedereen in mijn netwerk.

Rianneantwoord
3 mei 2012 om 19:42

Bij “je standaardprivacy bepalen” staat vrienden bij mij aan. Het taggen stond bij mij inderdaad op ‘uit’ maar die heb ik al gauw op ‘aan’ gezet! Bedankt voor de tip..

Elja Daaeantwoord
3 mei 2012 om 21:35
– Antwoord aan: Rianne

ik heb gewoon te veel ‘vrienden’ die ik niet zo goed ken. Vroeger was mijn Facebook vriendenkring echt allemaal prive, maar op de een of andere manier is het nu meer een soort Twitter geworden met allemaal mensen die ik vaag ken, of online ken. Allemaal leuke mensen natuurlijk! Maar niet altijd handig om daar alles mee te delen, omdat ik Facebook voorheen echt als uitlaatklep en prive-update-blog gebruikte. Jij? Allemaal ‘echte vrienden’ dus?

Roxanneantwoord
3 mei 2012 om 10:56

Dat zijn handige tips! Mijn standaard fb berichten zijn zichtbaar voor vrienden (met uitzondering van de mensen die ik als ‘kennis’ gemarkeerd heb), maar de tweede tip is wel handig, want ik heb vriendinnen die van alles schrijven bij wijze van grap, maar wat andere mensen dan weer niet hoeven te lezen. Daar wat selectiever in zijn, zou prettig zijn. Nu verberg ik het vaak van de timeline, maar dan is het kwaad natuurlijk al geschied.

Elja Daaeantwoord
3 mei 2012 om 21:33
– Antwoord aan: Roxanne

Ja…het taggen kan echt vervelende gevolgen hebben he? Vooral omdat je niet in de hand hebt wat je vrienden doen. Een vriend van mij wordt bijvoorbeeld door zijn vrienden altijd getagd in ‘grappige’ foto’s. Van koeien, gekke mensen, vieze dingen, dronken mensen. De categorie ‘humor’. Ik vind het niet alleen onwijs irritant om dat in mijn stream te krijgen, ik vind het ook niet handig voor zijn imago. 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.