Er is genoeg te leren over Twitter. Door schade en schande wijs geworden, en door te merken dat er weinig Nederlandstaligs te vinden is voor ondernemers en professionals die beginnen met Twitter, hieronder mijn ‘Twitter voor beginners’.
Twitter is een website waar je gratis een account aanmaakt om berichtjes van maximaal 140 tekens (denk: sms) te plaatsen en te lezen. Iedereen kan die berichten zien, en doorzoeken op onderwerp. Op Twitter zie jij wat anderen te zeggen hebben door ze te ‘volgen’. Dit betekent dat je hun berichtjes ziet op je Twitterhomepage – een soort inbox. En wie jou interessant vindt, volgt jou op hun beurt ook.
Je zakelijke twitteraccount
Je kunt 1 twitteraccount aanmaken per emailadres. Denk goed na over de naam, en koppel je zakelijke twitteraccount aan een zakelijk emailadres als info@jouwbedrijf.nl. Je naam kan maximaal 15 tekens lang zijn. Op twitter begint een naam altijd met @ (bijvoorbeeld: @eljadaae of @hema). De domeinnamenslag van de vorige eeuw, woedt ook hier. Vastleggen, dus, die naam.
Mocht je kiezen voor een merknaam, zorg dan dat je ook meteen je eigen naam op Twitter claimt als accountnaam. En mocht je twijfelen: je hebt meestal meer impact onder je eigen naam. Maar omgekeerd is het altijd slim om je merknaam vast te leggen op Twitter, ook als je er niets mee doet.
Twitter doet je volgen
Twitter doet, nadat je ingelogd bent de eerste keer, suggesties voor het volgen van mensen. Kies voor ‘skip this step’. Ik ga er van uit dat jouw bedrijf er niets aan heeft om Elon Musk of de huidige president van de Verenigde Staten te volgen. Bovendien, en dat is belangrijk, klanten, concurrenten en geïnteresseerden kunnen zien wij jij volgt en daar conclusies aan verbinden.
Aanpassen achtergrond en profielfoto
Pas de achtergrondfoto en je profielfoto aan. Het aanhouden van de standaardachtergrond en het standaardprofielplaatje (is het nog steeds een ei?) wordt over het algemeen als niet-professioneel gezien. Bij voldoende budget loont het de moeite om een professional dit te laten doen, maar het is niet zo moeilijk. Rechtsboven: settings, vervolgens bovenaan: Picture en ‘Design’. Bedrijven kiezen meestal voor hun logo als plaatje. Op gratis stockfotosites als Unsplash.com vind je ook mooie afbeeldingen. Of maak iets met gratis ‘design voor dummies’-app Canva, waar standaardsjablonen voor je klaar staan.
Je profiel invullen
Je profiel is het korte stukje tekst naast je profielplaatje (maximaal 160 tekens lang). Vul het profiel in (settings, account, bij ‘online bio’), en denk goed na over wat je wilt zeggen. Dit is heel belangrijk om meerdere redenen. Het geeft mensen een indicatie van jou of jouw bedrijf, maar het is ook de informatie die gebruikt wordt in de zoekmachines van Twitter, Google, en andere applicaties. Net als bij websites, is het gebruiken van voor jouw business relevante steekwoorden hier daarom zeer belangrijk. Sommige mensen gebruiken alleen steekwoorden (vanwege ruimtegebrek). Ik houd zelf meer van volzinnen.
Je lokatie: NB!
Belangrijker dan je denkt is het invullen van je locatie (settings, account, onder ‘location’), ook weer vanwege die zoekmachines. Wil je graag lokaal klanten hebben? Vul dan bij ‘location’ vooral de stad in waar je gevestigd bent. Wil je nationaal bereik? Vul bij ‘location’ Nederland in. Etc. Onthoud: je lokatie is een van de manieren waarop zoekmachines en jouw potentiele klanten zoeken. Klik ‘enable geotracking’ aan om goed vindbaar te zijn op basis van locatie.
Gebruik de Twitter app ipv andere apps
Er zijn honderden applicaties en websites die je helpen met Twitter. Om te tweeten vanaf je mobiele telefoon, vanaf je email, vanaf je iPhone. Om een beter overzicht van je twitter account te hebben, meerdere twitteraccounts te beheren of met meerdere mensen 1 twitteradres te beheren, om makkelijk te kunnen zoeken op twitter of te zien wie het populairst is – de lijst is eindeloos. Websites als www.mashable.com (ENG) of www.dutchcowboys.nl (NL) geven vaak actuele overzichten (zoek op ‘twitter applicaties’/’twitter aplications’).
Communiceer 1 op 1: ‘DM’
Er is een manier om 1 op 1 te communiceren op Twitter: Direct Messaging (DM). Dit kan alleen met mensen die jij volgt, en die jou ook volgen. Voorzichtig – check voor je verstuurt of je instellingen goed zijn. Op www.twitter.com gaat dit het makkelijkst door te klikken op ‘direct messages’ in de rechterbalk, en vervolgens uit het menuutje te kiezen wie je wilt ‘DM-en’.
Berichten van en over jou
Heel belangrijk voor jou als bedrijf is wat men noemt ‘mentions’, oftewel, wie heeft het over jou? Dit zie je op www.twitter.com (na inloggen) door te klikken op @jouwnaam. Als de tweets die je ziet beginnen met jouw twitternaam, is het bericht aan jou gericht. Als je naam elders in de tweet staat, heeft iemand naar jou verwezen. De hele grap van Twitter is dat bedrijven volgen wie hen noemt, en daar (desnoods ongevraagd) op reageren. Heel Belangrijk – daarom gebruiken de meeste bedrijven applicaties als www.tweetdeck.com of www.hootsuite.com om betere overzichten te krijgen van wie hen noemt en aanschrijft.
Forwarden: RT (retweeten)
Retweeten: dit is het forwarden van een tweet. Jouw doel als bedrijf is om berichten te maken die zo interessant zijn, dat mensen ze graag gaan retweeten. Als je iets retweet, doe je dit door er RT voor te zetten. De ‘retweet’ knop van Twitter is geen aanrader, omdat die geen mogelijkheid biedt om zelf nog iets toe te voegen aan het bericht. Handiger is het om de betreffende tweet te kopieren en te plakken. RT-en kan ook iets zijn dat je doet om iemand (een klant bijvoorbeeld) een plezier te doen. Let op: om je eigen berichten geschikt te maken voor retweeten door anderen, moeten ze maximaal zo’n 120 tekens zijn. Reden is dat als iemand jou bericht retweet, jouw naam vooraan in het bericht komt te staan voorafgaand door de letters RT.
Ere wie ere toekomt
Soms wil je iets niet in zijn geheel retweeten, maar wel deels gebruiken. Als je interessante informatie vindt via iemand op Twitter en je wilt die informatie zelf ook gebruiken in een andere vorm, is het netjes om diegene te noemen. Je doet dat door te zeggen: via @twitternaam.
Meerdere mensen, 1 twitteraccount
Wie is er aan het tweeten? Voor bedrijven waar meerdere medewerkers via de bedrijfsaccount tweeten, kan het zinvol zijn om initialen te gebruiken als ondertekening van een tweet. Zo weten volgers met wie ze te maken hebben. Meestal doet men dit door een ^-tekentje te gebruiken, gevolgd door de initialen van de betreffende medewerker. Waarom initialen? Omdat 140 tekens zo weinig is en je alle ruimte wilt benutten voor je boodschap.
Links opnemen in je tweets
De meeste volgers krijg je door interessante tweets. Keiharde promotiepraatjes zijn prima als ze maar goed (veel) afgewisseld worden met leuke dingen. Humor, links naar interessante artikelen en websites/blogs, retweeten van toepasselijke berichten van anderen, etc. Links naar artikelen verkort je, vanwege ruimtegebrek. Dit kan met bijvoorbeeld www.bit.ly.com. Applicaties als www.hootsuite.com hebben hiervoor een ingebouwde tool die bovendien helpt om bij te houden hoeveel er op je verkorte link geklikt is.
Volgers verdien je (followers)
Alleen de mensen die jou volgen op Twitter, krijgen jouw berichten regelmatig te zien. Het is dus zaak om zoveel mogelijk, maar vooral zo gericht mogelijke, volgers te krijgen. Er zijn allerlei manieren om dit te doen, en er wordt veel over geschreven. Een absolute afrader zijn degenen die je beloven ‘100 nieuwe volgers in een dag’ te kunnen genereren (o.i.d.). Volgers vergaren is een organisch proces, dat mede afhangt van wat jij op Twitter doet, hoe interessant je bent voor eventuele volgers.
Een goede manier is om allereerst zelf interessante mensen te gaan volgen. Veel daarvan zullen je ‘terugvolgen’, uit aardigheid of oprechte interesse. Je vindt mensen via twitter zoekmachines (op steekwoord), of overzichten als www.twittergids.nl.
Ook door de eerder genoemde hashtags op te nemen in je tweets, zorg je dat mensen je goed kunnen vinden op dat onderwerp en je gaan volgen. Let op: zaken als ‘auto follow’ wijzen op foute tactieken. Dergelijke praktijken kunnen er zelfs toe leiden dat je twitteraccount geblokkeerd wordt.
Terugvolgen
Sommige mensen voelen zich verplicht om iedereen die hen volgt op Twitter, zelf te gaan volgen (’terugvolgen’). Dit voert terug op het idee dat iedereen graag zoveel mogelijk volgers heeft. Voor jou als bedrijf best een handige methode om volgers te vergaren, maar inmiddels laten steeds meer mensen (vooral individuele twitteraars) dit los. Als bedrijf kan het echter goed zijn om je eigen volgers terug te volgen. Zo kun je in de gaten houden wat ze denken, waar ze het over hebben, en het gesprek aangaan wanneer het over relevante onderwerpen hebben, en ze gewoon een plezier te doen. Bovendien, twitter gaat over wederkerigheid en gunnen, dus terugvolgen is wel zo netjes.
Wat je niet moet doen
Smaken verschillen. Ik houd niet van getweet over wat iemand voor de lunch heeft gegeten (‘Hmmm…rookworst’) vanaf zakelijke accounts, maar dat is persoonlijk. Een afknapper vind ik de automatische berichten die sommige mensen versturen als je hen gaat volgen. Leuker is het om, als je mensen graag wilt bedanken dat ze je volgen, persoonlijk te reageren. Over het onderwerp do’s and dont’s is genoeg geschreven. Erg grappig (en waar) vind ik 10 things you need to stop tweeting about.
Geduld!
Rome is niet in 1 dag gebouwd – jouw twitteraccount ook niet. Met de tijd en vooral met meer getwitter zul je zien dat het aantal volgers gaat groeien, dat je zelf steeds meer in gesprek gaat met andere twitteraars, en zij met jou, dat je meer geretweet wordt, etc. Blijf regelmatig tweeten (liefst dagelijks) zodat je volgers en anderen zien dat je actief bent.
Meer lezen over Twitter? Alle artikelen over Twitter op deze site vind je hier.
- Ongeluk - 8 juni 2023
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
Reactie op Punt 3:
Zelf heb ik een achtergrond voor mijn bedrijf laten ontwikkelen op http://www.zakelijketwitterpagina.nl/ is een aanrader.
Een misschien nog een ander belangrijk punt:
Open geen DM’s met de tekst: “ROFLMAO i can’t stop laughing at this pic of you” of soort gelijke teksten. Deze proberen wachtwoorden te ontvreemden.