10 manieren om je blog te promoten

laptopIn twitterchat #blogpraat komt het onderwerp ‘hoe promoot ik mijn blog’ regelmatig aan de orde. Iedere blogger wil volgers, tenslotte! Hieronder vind je 10 van de beste tips (met dank aan de deelnemers van #blogpraat!). Zie voor een lijst van deelnemers deze twitterlijst.

1. Twitter om je blog te promoten

Gebruik in je profiel de URL naar je blog. Als je naast je blog een andere website hebt die je liever vermeldt onder de URL in je twitterprofiel, neem dan een verkorte link op in je profieltekst zelf: …”blog: http:http://ow.ly/200rt”…

Stuur tweets over een nieuw blogartikel. Dit kun je geautomatiseerd doen, bijvoorbeeld via ifttt.com. Of vraag op Twitter om input voor je blogartikelen, noem de mensen die je inspireerden in je tweets met een verwijzing naar het artikel en zorg zo voor indirecte PR (vergeet niet de mensen die je input geven te noemen in je artikel, inclusief links naar hun website of twitterprofiel!).

2. Comments achterlaten: een geweldige manier om je blog zichtbaar te maken

(Tip van @raaphorst) Indien integer gebruikt heel nuttig voor zowel jezelf als de ander: het achterlaten van commentaren op andermans blogs. Bij het achterlaten van een commentaar wordt meestal gevraagd om je website. Op die manier ontstaat er verkeer naar je blog. Opbouwend en aanvullend commentaar wordt door bloggers erg gewaardeerd. Let op: ‘leuk artikel’ is niet voldoende! Voeg waarde toe en laat zien dat je iets te melden hebt. Inhoud overtuigt.

3. LinkedIn, Facebook, en andere sociale netwerken

Zorg dat je blog gelinkt is aan sociale netwerken (bij Facebook kan dat bijvoorbeeld met de applicatie networked blogs, bij LinkedIn via de Blog Link applicatie). Zie ook punt 1, de tool ifttt.com. Zo zorg je dat nieuwe artikelen automatisch gepubliceerd worden op die netwerken. Gebruik de mogelijkheid om ’updates’ te geven, bijvoorbeeld op LinkedIn, en zo je nieuwe blogartikel onder de aandacht te brengen.

4. Social bookmarking om je blog onder de aandacht te brengen

Social bookmarking sites zijn websites waar mensen hun favorieten opslaan (i.p.v. op hun computer). Hoe meer mensen een webpagina aanmerken als favoriet, hoe hoger die pagina stijgt in de ranking. Op websites als delicious.com, digg.com, stumble.com kun je je eigen artikelen bovendien toepasselijke ’tags’ meegeven: de zoekwoorden die van toepassing zijn op je artikel. Ook hier geldt: blijf integer, overdrijf het niet.

5. Je blog off-line promoten werkt ook!

Vaak onderschat, maar heel belangrijk, is om je blog ook buiten het internet onder de aandacht te brengen. Verwijs er naar in al je zakelijke communicatiemateriaal: bedrijfsfolders, visitekaartjes, reclamefolders, de gouden gids. Noem je blog in zakelijke gesprekken. Hang een verwijzing op in je zaak.

6. Noem je blog in je emailhandtekening

Zet je blog in je emailhandtekening. Overweeg om een specifiek artikel onder de aandacht te brengen met een uitgebreidere omschrijving.

7. Vergeet je RSS feed niet (abonnees)

Biedt een RSS feed aan, d.w.z. een makkelijke manier voor lezers om zich via email of met een ’reader’ te abonneren op je blog. Steeds meer mensen maken gebruik van RSS readers. Het voordeel is dat zij (en jij) zeker weten dat ze al je artikelen voorbij zien komen. Een RSS feed aanmaken is makkelijker dan je denkt, en de meeste blogsoftware helpt je om heel makkelijk een ’button’ te maken. Je RSS Feed aanmaken doe je eenvoudig via www.feedburner.com Meer over het belang van blogabonnees: Subscribers are vital for an online marketing growth strategy.

8. Traditionele PR

Breng je hele blog, of juist een specifiek artikel, onder de aandacht van geprinte en online media door middel van een persbericht of een simpele, gerichte email. Als wat jij op je blog zegt, waarde toevoegt voor hun lezers, waarom dan niet? Zorg voor een pakkende titel en geef de relevantie voor de lezer aan. Vergeet niet om een eventueel persbericht ook naar invloedrijke bloggers en vloggers te sturen.

9. Je nieuwsbrief

Vooral voor bedrijven die naast een blog een ‘gewone’ website of een webwinkel hebben, is het interessant om in de nieuwsbrief naar een blog te verwijzen door middel van een button of overname van een blogartikel. Behalve verwijzen naar nieuwe artikelen, is het ook een goede manier om oude artikelen onder de aandacht te brengen, of een reeks artikelen in een bepaalde categorie.

10. Gastbloggen

Gastblogger worden op een weblog met dezelfde doelgroep als jijzelf hebt, is een van de allerbeste manieren om bekendheid te krijgen met je eigen blog. Benader blogs die je interessant lijken – misschien willen zij ook wel gastbloggen op jouw blog. Vergeet niet om te zorgen voor een duidelijke verwijzing naar je website in de inleiding en/of afsluiting van je gastblog.

Meer links

Een lange lijst van blogmarketingtips vind je hier: 25 tips for marketing your blog En ook op webbigquity een goed artikel over het promoten van je (nieuwe) blog.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

38 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Wesley Teunissenreply
oktober 23, 2017 at 10:10 AM

Bedankt voor handige tips, heb gelijk gedeeld op site https://rioolbeheerholland.nl

Elja Daaereply
oktober 23, 2017 at 03:10 PM
– In reply to: Wesley Teunissen

Dank Wesley! Weet niet wat het met rioolbeheer te maken heeft, maar toch! :))

Mariëlle | Me-liciousreply
oktober 25, 2016 at 02:10 PM

ik merk dat door het fulltime werken en ernaast bloggen het comment op andere blogs er nog wel eens bij inschieten, terwijl ik het wel erg belangrijk vind om medebloggers credits te geven voor de mooie blogs die ze schrijven. Een nieuwsbrief is inderdaad ook een goede optie. Een aantal bloggers die ik ken hebben er één en het helpt wel denk ik. Zodra ik de e-mail krijg ga ik toch blogpost lezen!

Elja Daaereply
oktober 28, 2016 at 02:10 PM
– In reply to: Mariëlle | Me-licious

Het is gewoon veel werk, zo’n nieuwsbrief. Maar eigenlijk is alles veel werk – de meeste blogs groeien niet zo maar. Je moet er over het algemeen flink wat moeite voor doen!

instauto.nlreply
juni 23, 2015 at 09:06 AM

duidelijke artikel, had ik echt nodig, ik heb namelijk vrij weinig bezoekers op instauto.nl maar zodra de bezoekers er zijn vinden ze het best nuttige informatie wat ik achterlaat

Elja Daaereply
juni 23, 2015 at 08:06 PM
– In reply to: instauto.nl

Dat lijkt me een goed teken David!

Lara Vrommanreply
juni 21, 2015 at 03:06 PM

hey! bekijk je even mijn blog en laat je weten wat je ervan vindt?

https://thatssofresh.wordpress.com

Je blog promoten in een artikel over blogs promoten – Elja Daaereply
juni 08, 2015 at 10:06 PM

[…] sta er ook nog met een artikel uit 2010, recht onder het andere artikel. Daar krijg ik minder vaak reacties op. Dat bewijst dan maar weer […]

Jeffrey van Heesreply
mei 30, 2015 at 09:05 PM

Bedankt voor de tips! Ik ben net mijn blog begonnen op http://www.webblogger.nl en wil hier dagelijks berichten plaatsen die te maken hebben met het internet, zoekmachine optimalisatie, noem maar op. Nu is het nog een kwestie van onder de aandacht brengen waar jouw tips mij zeker mee gaan helpen.

Mervin Willemszreply
december 30, 2014 at 01:12 PM

Handige punten! Ik weet alleen niet of het altijd zo handig is om je blog, als het een persoonlijke blog is, om deze op LinkedIn te plaatsen. Maar dat zal een persoonlijke keuze zijn.

Mervin
http://www.mervinwillemsz.nl

Mathijs Lemmersreply
december 20, 2014 at 06:12 PM

Erg duidelijk artikel,

Een aantal hiervan pas ik al toe, sommigen echter nog niet. Eens kijken of deze me helpen.

Bedankt! 🙂

Elja Daaereply
december 25, 2014 at 10:12 AM
– In reply to: Mathijs Lemmers

Jij bedankt voor je comment Mathijs en succes!

Nathaliereply
december 09, 2014 at 07:12 PM

Interessant artikel! Ik zet bij deze reactie maar meteen mijn eigen blog…

http://merkenmens.blogspot.com

Lisettereply
november 26, 2014 at 05:11 PM

Beste Elja,
Ik zie op jouw site een inbox vakje waarin volgers hun e-mailadres kunnen invoeren. Ik zou graag willen weten welke plug-in ik daarvoor nodig heb.
Ik heb mijn blog bij wordpress, maar ik kan er echt niet achterkomen hoe het moet.

Alvast bedankt!

Groetjes,
Lisette

http://www.try2behealthy.nl

Elja Daaereply
november 27, 2014 at 01:11 PM
– In reply to: Lisette

Hoi Lisette, het is een widget die bij het gratis packet ‘JetPack’ hoort. Dat kun je zo installeren, zitten veel handige social media dingetjes in, google maar eens. En daarbij hoort ook deze widget. Ik zet daar de feed-url van mijn blog in (bij mij gaat die via feedburner).

Rowiecelestereply
september 12, 2014 at 12:09 PM

Dit is ook een superleuke blog: http://sparklinglifestyleblog.wordpress.com/

Lola Lilareply
maart 02, 2014 at 04:03 PM

oh super handig dit! kan ik wel gebruiken met mijn nieuwe blog!

http://simplebyme2.blogspot.nl/

Jeffreyreply
februari 02, 2014 at 12:02 PM

Bedankt voor de handige informatie. Ik heb dit artikel http://www.vwebdesign.nl/n141/foto-op-website gelijk gedeeld via Social Bookmarks.

b4men.nlreply
september 02, 2013 at 09:09 PM

Bedankt voor je goede tips. ik heb hier veel aan als beginnende blogger.
Mocht je een keer willen kijken. graag!http://www.b4men.nl
groeten jan willem

Elja Daaereply
september 03, 2013 at 07:09 PM
– In reply to: b4men.nl

Goed om te horen! Tot ziens in #blogpraat!

Daniquereply
augustus 13, 2013 at 03:08 PM

http://inspirationhurricane.blogspot.nl

dieet en sportreply
juli 28, 2013 at 05:07 AM

kijken jullie ook even op mijn blog :
http://diabetesmeester.blogspot.com/

www.henkpieterbos.blogspot.comreply
maart 26, 2013 at 05:03 PM

zeer bruikbare tips! bedankt
groeten

Arch Engelsreply
februari 27, 2013 at 10:02 AM

ik ben net begonnen met een blog, dus hier heb ik zeker wel wat aan! dank je.

http://zuinigeraan.blogspot.nl

Joanydvvreply
oktober 05, 2012 at 06:10 PM

Wat een handige tips. Ik heb hier zeker weer een en ander van opgestoken 🙂 

m.reply
maart 06, 2012 at 02:03 PM

De tip over Social bookmarking vond ik vooral erg handig. Dankjewel!

http://crazystupidfashionlove.wordpress.com/

Eljareply
maart 06, 2012 at 04:03 PM
– In reply to: m.

Goed om te horen! En dank voor de comment 🙂

Debbiereply
februari 23, 2012 at 03:02 PM

Handig deze tips… dank je

Groetjes Debbie
http://debbie.bert-mulder.nl/

Eljareply
februari 24, 2012 at 05:02 AM
– In reply to: Debbie

Thanks! Roep maar als ik nog ergens mee kan helpen!

Weatherservicereply
februari 12, 2012 at 09:02 PM

Interessante tips! Zal het direct toepassen.

 http://weatherserviceblog.blogspot.com

Music_aroundreply
september 16, 2011 at 09:09 PM

hier dankje top site

http://world-of-music-music-promo.blogspot.com/

boekhandelreply
juni 19, 2011 at 11:06 PM

Je kan ook je blog pingen 

Eljareply
juni 20, 2011 at 07:06 PM
– In reply to: boekhandel

Leg eens uit? Pingen?

M.reply
maart 09, 2011 at 10:03 AM

Dank je wel voor deze post, tips zijn altijd welkom.

groetjes
http://watikmetjedelenwil.blog

Elja Daaereply
maart 09, 2011 at 02:03 PM
– In reply to: M.

Hoi, ik weet niet of je wel eens meedoet aan of meeleest bij de twitterchat #blogpraat? Iedere week op maandag van 20:00 tot 21:00 door en voor bloggers. Er komen altijd handige tips voorbij. Je kunt de verslagen op deze blog vinden (categorie #blogpraat) of op http://www.blogpraat.com!

Fred Zeldersreply
juni 23, 2010 at 02:06 PM

eh… Nu maak ik een fout 🙁

Ik bedoelde: ‘delicious.com’ in plaats van ‘delicous.com’

Elja Daaereply
juni 24, 2010 at 01:06 PM
– In reply to: Fred Zelders

Fred, dank voor de kritische blik, heb het aangepast! Groet Elja

Fred Zeldersreply
juni 23, 2010 at 02:06 PM

Handige opsomming 🙂

Er staat een typo in puntje 4
‘delicious.com’ in plaats van ‘delicious.com’

Leave a reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.