Spelfouten in je blog zijn niet erg maar ook niet OK

ieuwOf het nou heel erg was als je fouten maakte in je blogartikelen, vroeg iemand gisteren. Ik gaf een workshop bloggen bij de coole – en maatschappelijk relevante – startup MPARE. MPARE maakt zich hard voor transparantie rondom energiedata. Zodat jij en niet een ander (het energiebedrijf, bijvoorbeeld) de baas bent over de gegevens rondom jouw energieverbruik. En zodat het makkelijk wordt om inzicht te krijgen in wat je kunt doen om minder energie te verbruiken en meer te besparen.

De vraag ontstond naar aanleiding van een screenshot van een tweet met een spelfout. Verzonden vanuit een corporate twitter account. Ik riep natuurlijk dat het niet erg was, fouten maken. Dat mensen je veel vergeven, online. En dat de bloggers van MPARE bovendien een redactie hebben, die voor hen een laatste check kan doen op dat soort dingen.

Maar nu zat ik net toevallig even een paar van mijn oude blogartikelen te lezen. Ik was op zoek naar een artikel om in mijn nieuwsbrief te zetten (je bent toch wel al abonnee he?!). En de twee artikelen waarop ik klikte hadden kanjers van fouten. ‘Zij’ ipv ‘zei’. Dat soort dingen.

Toch niet zo heel OK, vond ik het. Ik schaamde me een beetje, toen ik ze zo las.

Daar komt bij dat ik de afgelopen weken twee keer een artikel gepubliceerd heb op dit blog met een spelfout in de titel. Superdom. Kan althans niet echt intelligent overkomen.

Maar ik heb geen editor. Ook al bood iemand me laatst aan om me (betaald) te helpen bij mijn spelling. Ze las mijn blog regelmatig en het viel haar op dat ik nogal wat foutjes maakte.

Ik vond het niet zo’n fijn idee. Ik wil geen editor. Ik heb vriendelijk bedankt.

Niet omdat het geld kost. Maar omdat het niet in mijn proces past (ik schrijf, lees na en publiceer). Ik ben ongeduldig (oh?!) en ik wil geen vertraging bij mijn publicatie. Het moet WEG, de wereld in.

En omdat ik geen bemoeienis wil op dit blog. Het is van mij alleen. Als ik anderen mijn artikelen laat editen, voelt het alsof er iets verloren gaat. Kinderachtig, maar ja.

Desalniettemin denk ik dat ik beter moet gaan opletten.

Want spelfouten kunnen wel in een blog. Grote kans dat niemand er iets van zegt. En ik weet uit ervaring dat mensen je artikel toch gewoon delen.

Maar dat maakt ze nog niet OK.

Beter opletten, is het devies…

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zo simpel is dan gelukantwoord
14 september 2016 om 19:21

Je kan er zo weinig aan doen, die spelfouten. Soms lees ik iets van mezelf terug en denk ik ‘Hoe heb ik deze fout kunnen maken?!’ Haha!

Elja Daaeantwoord
15 september 2016 om 20:59
– Antwoord aan: Zo simpel is dan geluk

Haha! IK OOK!! zucht.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.