Waarom bloggen of: waarom ik blog

waarom bloggenWaarom bloggen? Het blijft een veelgestelde vraag. En daar heb ik heel veel antwoorden op. Maar eerlijk gezegd is de vraag in zijn algemeenheid voor mij niet meer zo interessant. Interessanter is: waarom blog ík? Want alles waar je tijd instopt, moet je vroeger of later voor jezelf verantwoorden. Vooral als het een hobby is.

Het moet wel leuk blijven

En een hobby, dat is het voor mij. Ook al heb ik er een deel van mijn bekendheid als expert aan te danken.

Want zoals vaste lezers weten heb ik niet echt een duidelijke, zakelijke focus voor dit blog. Toen ik na jaren af en toe bloggen begon met een dagelijks blog, ontdekte ik al snel dat zo’n focus me te veel beperkte. Als ik het vol wilde houden, moest het breder zijn dan marketing en social media. Dit blog veranderde in een blog over mezelf en alles wat me bezig houdt. Af en toe steekt de twijfel weer zijn kop op.

De grote vraag blijft het: waarom ik blog.

WAAROM BLOG IK NOG/WEER/ZO VEEL???

Is zo veel bloggen zinvol?

Dat vele bloggen van mij heeft absoluut veel voordelen gehad. Niet in het minst het plezier dat ik er aan heb beleefd. Maar ook dingen als:

 • Een aantal topartikelen gebaseerd op ervaringen, waar nog steeds iedere dag mensen mee geholpen zijn. Zoals deze;
 • Een verslag van al mijn jaren in het buitenland en wat ik daar meemaakte, zoals dit;
 • Een heleboel ervaring met schrijven en ontdekken wat mensen willen lezen inclusief een hele lange reeks artikelen waar ik trots op ben; en
 • Een paar hele goede evergreen artikelen over mijn vakgebied, zoals deze.

Toch twijfelde ik twee jaar geleden ik opeens over dat dagelijkse bloggen. N.a.v. feedback van een coach die het zonde vond van mijn tijd. Ik schrok zo van die feedback dat ik er pas een jaar later over schreef: “Echte ondernemers bloggen niet“. Want de persoon in kwestie had natuurlijk een punt.

Was het wel handig, dit blog met al die persoonlijke verhalen? Moest ik niet meer focus hebben? Was het bloggen over onzin niet een verkwisting van tijd en energie?

Maar al snel kwam ik weer in de oude modus. Gewoon bloggen waar ik zin in heb. Het heet niet voor niets een blog, tenslotte: de eerste life logs – web logs – waren gewoon dagboeken.

De rol van een blog

In januari van dit jaar sloeg opnieuw de twijfel toe. Als ik meer tijd heb per artikel en niet meer iedere dag hoef te publiceren, wordt de kwaliteit dan niet hoger? Ik probeerde het een tijdje uit en in eerste instantie bleek die aanname te kloppen. Zie artikelen als deze, die veel lezers trokken. Bovendien was het heerlijk rustig. Ik had opeens een uur per dag (of meer!) over.

Maar ik miste het dagelijkse creatieve ritueel van bloggen. Van life loggen. Dus ik ging weer van start met een dagelijks blog. Met hier en daar een hiaat, mochten privé-omstandigheden zodanig intensief zijn dat ik geen boe of bah meer kan zeggen. Dat mag ik tegenwoordig van mezelf: gewoon een weekje overslaan. Of een paar maanden, desnoods. Als ik het maar weer oppak.

Toch blijft het knagen. Is dit handig? Wat is de rol van dit blog en wat zou het moeten zijn? Hoe kan het beter? Heb ik meer focus nodig? Wat wil ik bereiken? Haal ik voldoende uit de tijd die ik investeer in het schrijven? Kan ik het me wel veroorloven, zo’n publieke hobby die niets oplevert? Ben ik wel zakelijk genoeg?!

Voor wie blog je?

De vraag die ik anderen stel in blogcursussen zoals deze (gratis en voor niets! Schrijf je vooral in) blijft voor mezelf ook gelden:

 • Wat je doel met al dat bloggen? Waarom doe je het?
 • Voor wie doe je het? Wie wil je bereiken?
 • Wat moet je doen om aan die doelstellingen te voldoen, bij die doelgroep?

Maar antwoord geven op de vraag waarom ik blog blijft lastig, vind ik. Althans, ik weet het antwoord wel. Maar ik twijfel aan de validiteit.

Als ik niet die stok achter de deur heb van iedere dag bloggen, blog ik nauwelijks meer (zoals de afgelopen maanden wel weer bleek). En dan mis ik de creativiteit. En het contact. Want ja, jullie zijn belangrijk voor me.

Geld verdienen met je blog

Alleen: de vaste lezers zijn niet de mensen aan wie ik een inkomen te danken heb. En dat is natuurlijk precies de crux. Anders kun je geen geld verdienen met je blog. En dan is het opeens weer een hobby.

Net als bij mij, dus. Want het komt er op neer dat ik blog:

 • Omdat ik het leuk vind; en
 • Omdat ik een groep vaste lezers heb, met wie ik me verbonden voel.

Ik kan er ieder jaar of iedere paar maanden over twijfelen, over waarom ik blog. Maar het komt ieder jaar, iedere maand, op hetzelfde neer. Het is Elja vs de gevestigde orde. Wat je vindt dat je zou moeten doen en wat goed voelt om te doen.

De gevestigde orde dicteert:

 1. Echte ondernemers bloggen niet. Zeker niet iedere dag. En al helemaal niet over persoonlijke zaken.
 2. Door je tijd te investeren in goede artikelen en hard te werken aan promotie van die artikelen kun je geld verdienen met je blog (direct of indirect).
 3. Wie zijn of haar gedachten, kennis en gevoelens online zet neemt risico.
 4. Wie succesvol wil zijn, moet slim en efficiënt omgaan met zijn of haar tijd.

Tsja.

Ik weet eigenlijk heel goed waarom ik blog.

De gevestigde orde kan me wat.

Het is meer een kwestie van: mag ik het van mezelf?

🙂

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.