Workshop documentairefotografie Utrecht

Versie 2

Na een geslaagde workshop documentairefotografie in Utrecht in februari 2016 komt Thatcher Cook, de bekende Amerikaanse documentairefotograaf, op 3-5 februari 2017 weer naar Nederland om een workshop documentairefotografie te geven.

NB: Deze workshop wordt 1 keer per jaar georganiseerd, in feb/mrt. Interesse in de workshop? Schrijf je in voor de e-maillijst verderop op deze pagina. Dan hoor je van ons zodra er een nieuwe datum gepland staat.

Workshop documentairefotografie Utrecht

documentary photography workshopHoe vertel je het verhaal van mensen op een willekeurige locatie? Hoe fotografeer je in een omgeving waar van alles gebeurt? Hoe zorg je voor niet-geposeerde foto’s?

In de workshop documentairefotografie van fotograaf Thatcher Cook krijg je antwoord op deze vragen en leer je hoe je een verhaal vertelt door middel van je foto’s. Je past het geleerde in de praktijk toe. En je ontvangt feedback op je werk. Niet alleen leuk, maar ook heel leerzaam voor mensen die een stap verder willen komen in hun fotografie.

Programma workshop documentairefotografie

NB: de weekend workshop is vol. Er zijn nog twee plaatsen in de masterclass op vrijdag 3 februari

Voor wie in de gelegenheid is om vrijdagavond 3 februari al naar Utrecht te komen, beginnen we met een borrel. Je ontmoet enkele van de andere deelnemers en kunt ook alvast even kennismaken met Thatcher. De locatie zal in de buurt van Utrecht CS zijn.

Zaterdagochtend verzamelen we al vroeg in een van de sfeervolle werfkelders van Puur Events in Utrecht centrum. De kelder bevindt zich op ongeveer 10-15 minuten lopen van station Utrecht CS.

img_3251We starten de workshop met een lezing van Thatcher. Hij gaat in op de vraag hoe hij te werk gaat bij het maken van foto’s. Welke technieken kun je gebruiken als je foto’s maakt in levendige omgevingen? Hoe zorg je dat je mensen op straat fotografeert zonder dat het geposeerd is en zodat je ze toch heel duidelijk laat zien in hun natuurlijke omgeving? Hoe ga je om met je kader, je frame?

De rest van de zaterdag gaan we fotograferen in en rondom het centrum van Utrecht. De omgeving biedt voor ieder wat wils: winkelend publiek, Hoog Catharijne, historische gebouwen, toeristen, stille steegjes – overal is inspiratie te vinden. Thatcher neemt alle deelnemers afwisselend in groepen van 3 of 4 mee om samen rond te lopen en te fotograferen en suggesties te doen.

fotografieworkshop-thatcher-cook-utrechtZondag besteden we de de hele dag aan het bewerken van de foto’s van zaterdag. Zowel jij als Thatcher maken een selectie uit je werk van de vorige dag en bespreken dit. Wat is jouw stijl? Hoe passen je foto’s bij elkaar? Wat valt op?

We sluiten de dag af door ieders geselecteerde foto’s gezamenlijk te bekijken en te bespreken. Een van de leukste en leerzaamste momenten van de workshop!

Masterclass documentairefotografie vrijdag 3 februari

Thatcher Cook Utrecht

Zoek je een iets compactere workshop? Wil je intensiever begeleid worden? Thatcher geeft vrijdag 3 februari een master class voor maximaal 4 mensen. In deze master class van 1 dagdeel ga je vooral actief aan de slag. Samen met Thatcher ga je fotograferen en krijg je feedback, tips en aanwijzingen. Je gaat op zoek naar interessante situaties en leert hoe je mensen ongeposeerd voor de camera krijgt. De locatie van de masterclass is waarschijnlijk Utrecht maar zal afhankelijk van de deelnemers bepaald worden.

De kosten van de masterclass zijn 99 euro per persoon. Aanmelden kan via het formulier hieronder, met in de opmerkingen graag de vermelding dat je interesse hebt in de masterclass. Mocht je liever een privésessie met Thatcher hebben, laat dat ook even weten.

Details workshop en verdere informatie

Voor wie: iedereen die wil leren om mooie foto’s te maken van situaties die niet geregisseerd zijn. De workshop is geschikt voor zowel professionals als liefhebbers als beginners.
Door wie: Amerikaanse documentairefotograaf Thatcher Hullerman Cook
Wanneer:

Hoeveel: 129 euro
Waar: Utrecht
Voor wie: deze workshop is interessant voor iedereen die serieus bezig is met fotografie of juist van plan is om meer met fotografie te gaan doen. Thatcher is een inspirerende mentor voor iedere fotograaf, op ieder niveau.
Taal: De workshop wordt gegeven in het Engels, maar de meeste deelnemers zijn Nederlands.
Groepsomvang: Er is plek voor maximaal 12 deelnemers.
Overige info: consumpties en verblijf zijn voor eigen rekening. We zullen zorgen voor een budgetvriendelijke optie voor de lunch op zaterdag en zondag.

Meedoen met de workshop of masterclass documentairefotografie van Thatcher?

We organiseren de workshop ongeveer 1 keer per jaar. Wil je op de hoogte worden gehouden van de volgende datum? Laat je e-mailadres hieronder achter, dan zorgen we dat je een berichtje krijgt als de nieuwe datum bekend is.

* indicates requiredOver fotograaf Thatcher Cook

Thatcher Cook workshop documentairefotografie
Foto: Thatcher Cook

Thatcher fotografeert vanaf zijn 12e, toen hij zijn eerste camera kreeg en zijn vader vroeg hem af te zetten bij een circus in de buurt. Zijn favoriete foto van die dag vind je hier.

Lange tijd fotografeerde hij in afgelegen gebieden, zowel voor zichzelf als in opdracht van NGO’s. Hij werkte o.a. in Tajikistan, Bulgarije, Kampala, Oeganda, Indonesie, Eritrea, Azerbeidzjan, Alaska, Gaza, Niger en China. Hij woonde langere tijd in Kirzigië waar hij als Fullbright Scholar fotografeerde en waarover hij later het boek ‘Black Apple’ uitbracht.

Behalve werk in opdracht en eigen werk, geeft Thatcher workshops over de hele wereld. Naast workshops in opdracht, organiseert hij zelf jaarlijkse workshops fotografie in Turkije, Spanje, Cuba, Darjeeling, en, sinds 2016, in Nederland.

Wat anderen zeggen over deze workshop documentairefotografie

Ik volg sinds 2013 workshops van Thatcher. Een aantal in Istanboel, waaronder een langere van 5 dagen. En natuurlijk die in Utrecht. Ik blogde over mijn eigen ervaringen:

Ook anderen schreven over de workshops met Thatcher: