Waarom en hoe begin je iedere dag te bloggen?

Ik kreeg een vraag van iemand. Of ik ergens verteld heb waarom ik gestart ben met #iederedagbloggen (en, naar ik aanneem, hoe en waarom de vraagsteller dat zou doen).

Dus, hier komt het. 5 keer het waarom van iedere dag bloggen, en 5 keer het hoe. Mijn waarom, althans, en mijn hoe 🙂 Waarbij aangetekend moet worden dat ik veel van de redenen pas achteraf heb kunnen vaststelen.

Redenen om te beginnen met #iederedagbloggen

1. Stel je zelf een doel (uitdaging)

Voor mij begon dat dagelijkse bloggen met het gevoel dat ik mezelf een doel moest stellen. Dat is inmiddels een belangrijk thema geworden op dit blog, doelen stellen, omdat het een thema in mijn leven is. Maar het begon met het gevoel dat ik iets anders moest gaan doen, met mijn blog. Meer moest doen, vooral.

Jezelf een haalbaar maar uitdagend doel stellen, en het vervolgens waarmaken, geeft een enorme kick! Dat alleen al is een belangrijke motivatie.

2. Ontwikkel je schrijftalent

Schrijven is creatief zijn. En als je iedere dag schrijft, wordt je er beter in. In ieder geval in je eigen ogen! Of anderen het ook beter vinden, is ook niet zo belangrijk. Wat belangrijk is, is dat je je eigen stem gaat vinden door iedere dag

3. Doe iets voor jezelf – iedere dag

Als je plezier hebt in schrijven, en het leuk vindt om online bezig te zijn, is het een heerlijke manier om iedere dag iets voor jezelf te doen. Jezelf te ontwikkelen in iets dat je leuk vindt.

4. Krijg meer lezers

Het was bij mij geen reden, maar meer een bijkomstigheid, dat ik meer lezers kreeg. Maar het blijkt dat je, als je iedere dag blogt, makkelijker te vinden bent in de zoekmachines (want er is meer te vinden op je blog). En omdat mensen weten dat er iedere dag iets staat, komen ze makkelijker terug. Althans, ik denk dat dat het is. Dat weten jullie beter dan ik! 🙂

5. Bouw iets op

Een blog is een stukje onroerend goed. Maar dan online. Het voelt misschien als maar een blog (‘maar’). Het is veel meer. Het is jouw online plek. Hoe meer tijd je investeert, hoe meer inhoud je creëert, hoe leuker mensen het gaan vinden om bij je langs te komen.

En wie weet hoe belangrijk zo’n online plek voor je gaat worden in de toekomst? Vanwege je werk, je sollicitaties, het vinden van klanten. Of misschien nog wel meer – sommige mensen (waaronder ik) denken dat je in de toekomst een online plek hebt waaraan je al het andere verbindt. Je online banking, je Facebook, je online winkelen…

Hoe dan ook. Ik vind het  fijn om ergens online een plek te hebben die van mij is, en waar ik de baas over ben (itt bijv. een profiel op Facebook).

Tips voor wie wil beginnen met #iederedagbloggen

1. Blog voor jezelf

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar ik blogde altijd voor anderen. Voor mijn lezer. Of voor wie ik hoopte dat mijn lezer zou zijn. Voor mij leidde dat ertoe dat alles perfect moest zijn. En perfectie was voor mij de creativiteitskiller. Of althans de blog-killer. Ik blogde maar weinig, omdat het altijd lang duurde voordat het goed genoeg was. Leuk genoeg, slim genoeg, waardevol genoeg.

Dus neem je voor om voor jezelf te bloggen. Gooi perfectie de deur uit.

2. Bedenk je thema

Pick a theme. Het helpt als je een overkoepelend thema hebt voor je blog. Dat biedt houvast. Voor mij is dat ‘marketing’ in de breedste zin van het woord. Het helpt als je een thema hebt, vind ik.

Toegegeven, ik begin een beetje af te wijken de laatste tijd. Hoe persoonlijker ik wordt, hoe meer ik afwijk.

3. Maak het jezelf makkelijk

‘Bloggen’ hoeft niet te betekenen dat je een lang artikel schrijft. Of uberhaupt schrijft. Het kan een foto zijn. Een link die je interessant vond. Een YouTube video. Of gewoon een kort stukje tekst. Een gedicht. Ik maak nu ook wel eens audioopnamen, gewoon met mijn iPhone, die zet ik op SoundCloud en die post ik hier.

Ik bedoel maar, onder druk wordt alles vloeibaar.

4. Just do it

Ik nam het me voor. En het voelde goed. En sindsdien doe ik het. Gewoon. Ik las van de week ergens een artikel over hoe irritant het is als mensen zeggen ‘just do it’. En dat is natuurlijk ook zo. Je hebt eigenlijk niets aan ‘just do it’.

Maar het probleem bij bloggen is vaak dat mensen het zich voornemen. Ze gaan bloggen! En vervolgens denken ze heel lang na over dat beginnen. Waar zullen ze het precies over gaan hebben? Voor wie dan? Etc. etc.

Ik denk dat je, als het je wel iets lijkt, het gewoon moet gaan doen. Beginnen. Blog aanmaken op wordpress.com, en gaan. Natuurlijk verander je misschien later van gedachten over het onderwerp. En misschien zijn je eerste 3, of 20, of 40 schrijfsels niet zo goed. Who cares? Het gaat echt nog wel even duren voordat mensen je weten te vinden, hoor. Lekker beginne.

(PS Als je meer houdt van foto’s en links en videos delen, kijk dan eens op www.tumblr.com. Dat is ook een (gratis) blogplatform, maar meer gericht op kortere informatie, snellere info. Jonger, sneller maar net als blogger en wordpress makkelijk in te richten.

5. Structuur

Sommige dagelijkse bloggers bloggen op een vast tijdstip. Of ze houden een bepaalde structuur aan in hun week. Deelnemen aan de #phot of de #wot is ook een manier om structuur in je week te hebben (een initiatief van Karin, respectievelijk de foto-opdracht op dinsdag en de thema-opdracht op donderdag).

Ik doe soms op zondag een blog met mijn favoriete links van die week. Sommige mensen (Steven bijvoorbeeld) bloggen aan de hand van conversaties op Twitter.

Meer lezen (ook van anderen) over #iederedagbloggen? Hier de link naar mijn favorites op dat gebied.

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ariadnesdraadantwoord
13 mei 2012 om 11:39

Dat thema hoeft voor mij niet zo… Gewoon, dat wat aan mijn vel is blijven plakken. Maar ja, te grote perfectie is de vijand van bloggen.

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 04:59
– Antwoord aan: Ariadnesdraad

Misschien heeft ook niet iedereen dat nodig? Of misschien is dat ‘wat blijft plakken’ of ‘wat ik meemaakte’ of ‘wat ik voel’ ook een thema?

lindakwakernaatantwoord
13 mei 2012 om 10:02

“Een blog is een stukje onroerend goed. Maar dan online. Het voelt misschien als maar een blog (‘maar’). Het is veel meer.”
wat mooi! en wat leuk om die ontwikkeling van nabij(en bij mijzelf,ondanks dat ik niet iedere dag blog) mee te maken!

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 05:06
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Ja! We maken dat echt met zijn allen mee op al onze blogs toch? We zijn aan het bouwen. Het schoot me opeens te binnen. Maar goed ook want ik was nog op zoek naar reden 5. Haha!

13 mei 2012 om 07:16

Heel waardevol om dit te lezen (en te herkennen waarom ik zo’n moeite heb) met het (niet) schrijven! Thx!

Elja Daaeantwoord
14 mei 2012 om 05:07
– Antwoord aan: Lia

En? Ga je het doen? 😉

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.