Waarom de wereld van de ebooks zo interessant is

Ik zat deze tweet van Erik te bekijken en realiseerde me dat ik het hier (bijna*) nooit over ebooks heb.

Het artikel gaat over de vraag of het nou echt allemaal aan de opkomst van ebooks is te wijten, dat veel boekwinkels (zoals de enorme boekwinkelketen Borders hier in de VS) failliet gaan. En concludeert dat dit niet zo is, sterker nog, er worden nog steeds boekenwinkels geopend (de cijfers gaan over de UK).

Boeken & Elja: een levenslange love affair

Ik ben al vanaf heel jong een fanatieke lezer. Nu mijn oudste zoontje heeft leren lezen en in razendsnel tempo vorderingen maakt, zie ik mezelf terug. Ik verslond boeken. Echt – ver-slond. Ik had veel te jong de kinderafdeling van mijn lokale mini-bibliotheekje uit en ging door naar de afdeling voor tieners en toen voor volwassenen. Ik herinner hoe we op school leesmiddag hadden (met voorleesmoeders…bestaan die nog?) en ik met twee andere kinderen in het gevorderdengroepje zat.

Ik kon niet anders. Ik las en las en las. Meestal uit plezier, maar ik durf best toe te geven dat boeken ook wel eens een vlucht uit de werkelijkheid zijn geweest. Je kunt je er echt in verliezen, op een goede manier.

Je kunt me nog steeds geen groter plezier doen dan me in een bibliotheek of boekwinkel te zetten. In de VS is dat helemaal geweldig, want in de Barnes & Noble mag je gewoon ieder boek pakken, gaan zitten in een luie stoel (die hebben ze) met je Starbucks koffie en gaan lezen. Een goed boek is een groot geluk. En van al die kennis om me heen wordt ik hebberig.

Het moment dat ik de Amazon Kindle app voor de iPad ontdekte (en hoogzwanger op de bank zat) was dan ook fantastisch. Behalve voor mijn portemonnee, dan. Maar goed – ik vind ebooks, kortom, geweldig.

Ebooks staan voor innovatie

Dat ik het nooit over ebooks heb hier is dus gek. Niet alleen omdat ze zo’n belangrijk deel uitmaken van mijn priveleven. Maar ook omdat het natuurlijk ook zakelijk gezien waanzinnig interessant is, wat er in die wereld gebeurt. Over innovatie gesproken! Zowel wat techniek als wat business modellen betreft, wordt er continu geïnnoveerd in die sector.

Weblezen: e-lezen zonder download

Zo ken ik Erik (van de tweet) van weblezen. Dat is een prachtig initatief waarmee je online kunt lezen zonder dat je iets hoeft te downloaden. Op zich al heel leuk. Maar nog leuker – althans voor bloggers, en voor uitgevers – is dat je met weblezen een heleboel boeken op je blog toegankelijk kunt maken (althans, meestal zijn het eerste hoofdstuk of de eerste paar hoofstukken in te zien).

Innovatie en ondernemersschap

Ik heb Ebooks ook op mijn netvlies (of hoe zeg je dat?) omdat ik Wiebe de Jager op de voet volg. Ook al zo’n innovatieve uitgever, zie bijvoorbeeld een concept als Eburon Elements. En sinds ik zijn kantoor even mocht misbruiken als werkplek volg ik Eburon nog een stapje intensiever (Wiebe heeft ook nog hele leuke collega’s en een gezamenlijke lunch leidde tot interessante discussies).

Ebooks draadloos en drempelloos kopen

En, last but not least, sinds we een iPad hebben download ik dus het ene boek na het andere via Amazon (met de Kindle app) of uit de iBook store. Het is gewoon zo makkelijk, vooral op Amazon. Een klik, en het boek wordt gedownload, betaald, en naar mijn iPad gestuurd. Iedere aankoopdrempel wordt weggenomen. Dat dat goed werkt, merk ik dus direct.

Ebooks zijn de toekomst

Ebooks staan voor mij voor gemak, innovatie, klantgerichtheid, toegankelijk maken van kennis, ondernemersschap.

Betekent dat dat ik nooit meer een papieren boek koop? Nou – je vindt me nog steeds regelmatig in de boekwinkel. Maar sommige boekwinkels bieden eigenlijk niets extra’s. Ja, het is een lekker gevoel om aan boeken te kunnen zitten, ze op te kunnen pakken en door te bladeren. Maar bijna het zelfde effect heb je met weblezen of de inkijkpagina’s op Amazon.

En is er nog plek voor offline boekwinkels?

Het echte verschil maken de boekwinkels die een kleine maar goede collectie hebben. Geweldig personeel met kennis van zaken. Een unieke specialisatie. Boekwinkels waar je naar binnen kunt lopen zonder te weten wat je zoekt, en dan boek na boek tegenkomt of aangeraden krijgt. De boekwinkel in Pijnacker (waar mijn schoonmoeder woont) is er zo een. Daar loop ik naar binnen, en ik kom altijd naar buiten met leuke dingen. Ze hebben wat ik zoek.

In Den Haag heb je Paagman. Geliefd tot buiten de Haagsche grenzen, vermoed ik.

De wereld verandert…

Zoals bij heel veel industrien en markten geldt: de wereld verandert. Je kunt je onderscheiden door je echt op je klant te richten. Maar doe je dat niet, komt je in zwaar vaarwater.

*Bijna nooit… zie dit artikel over de aankoop van een ebook (van Wiebe’s uitgeverij, toevallig. Of niet zo toevallig, zoals het artikel uitlegt).

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Maaikeantwoord
1 maart 2012 om 13:57

Ha Elja, wat een herkenbare blog; ik had net als jij vroeger zo’n beetje alle kinderboeken bij de bibliotheek al uit voor ik er erg in had, en nu ga ik nog steeds vaak naar de bieb en naar de boekenwinkel. Ik vind het heerlijk om een boek te kopen, ook om iets tastbaars in handen te hebben, maar als mijn iPad er is denk ik dat ik ook veel ebooks ga lezen.
Groetjes, Maaike

Elja Daaeantwoord
3 maart 2012 om 05:27
– Antwoord aan: Maaike

De bieb…wat een genot was dat altijd. Nog steeds trouwens al is mijn lokale bieb heel klein en is de collectie vrij oud.

Maaike
7 maart 2012 om 13:57
– Antwoord aan: Elja Daae

Het leuke aan de biebs in Gelderland, is dat je gastlid kunt worden van elke andere bieb in de provincie en daar dus ook gratis andere boeken kunt reserveren. Zo heb je toch een aardig grote en up-to-date bieb!

Elja Daae
8 maart 2012 om 19:35
– Antwoord aan: Maaike

Wat een onmisbare service toch, bibliotheken!! Maak me daar hier in de VS regelmatig druk om/mee. 🙂

Ingevanreesantwoord
21 februari 2012 om 23:23

LEUK, Nog zo’n leesgek…Wat herkenbaar! Al lees ik nog steeds liever het fysieke boek. Ik zal wel ouderwets aan het worden zijn….

Jacob Jan Voermanantwoord
20 februari 2012 om 07:09

denk je zelf aan uitgeven?
volgens mij heb je materiaal genoeg

Elja Daaeantwoord
21 februari 2012 om 02:49
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Nee, eigenlijk niet. Wel eens met paar mensen over gehad maar niet echt concreet. Althans, wel 1 concreet plan, maar dat komt niet uit mijn koker. Geen idee of het iets voor mij is, schrijver worden. Was toen ik klein was wel mijn ambitie geloof ik…je zet me aan het denken!

linda kwakernaatantwoord
19 februari 2012 om 20:13

ik mis soms het boek
ouderwets he

Robert Keizerantwoord
19 februari 2012 om 04:10

Dat is inderdaad leuk, dat weblezen. Waarbij ik me dan meteen afvraag of je eigen verhalen ook op zo’n manier kan tonen op je site.
Want dat zou een leuke extra manier zijn om ‘fictieblogs’ en korte verhalen aan de lezertjes te presenteren.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.