Ik geef een gastcollege aan de Hogeschool Utrecht. En van tevoren kreeg ik een stapel vragen door die ik graag wil beantwoorden (ik heb nog nooit zoveel goede vragen gekregen … dat belooft wat!). Dus bij deze. 🙂
Hoe effectief is Linkedin voor je, vroeger en nu?
Ik ben al sinds 2004 lid van LinkedIn. Mijn eerste baan startte in 1999 en het waren mensen die ik daar ontmoet had die me uiteindelijk wezen op LinkedIn. Het waren mensen uit de technologiesector die van start-ups hielden (LinkedIn werd in 2002 opgericht). Maar het was toen nog een totaal ander netwerk dan nu.
Mensen gebruikten het eigenlijk alleen als een soort grote contactendatabase. En het waren vooral mensen in de technologiesector en de zakelijke dienstverlening die er actief waren.
Tot een jaar of 6 geleden gebruikte ik LinkedIn maar af en toe, zelfs toen ik al zzp-er was. Ik zorgde wel dat ik connectieverzoekjes stuurde aan mensen met wie ik werkte of waar ik contact mee had vanuit mijn werk. Maar ik was er niet heel actief aan het posten.
Dat veranderde toen ik stopte met mijn dagelijkse blog (zie het blogarchief op deze site). Toen had ik opeens tijd om content te maken voor LinkedIn.
Sindsdien ben ik redelijk actief. Ik probeer minimaal een keer per week een bericht te plaatsen, maar ik ben er vrijwel iedere dag wel even te vinden. Dat heeft me enorm veel opgeleverd.
Ik heb LinkedIn ook gebruikt om inschrijvingen te krijgen voor mijn eigen trainingen – met succes.
Het belangrijkste aan LinkedIn is voor mij dat ik top of mind blijf bij mijn netwerk (dat steeds groter maar vooral steeds relevanter is geworden). Doordat ik veel tips deel, mensen op nieuwe ontwikkelingen wijs maar ook gewoon laat weten waar ik mee bezig ben, denken mijn potentiële opdrachtgevers aan me als ze iemand zoeken voor social media advies of -trainingen.
Geef je de voorkeur aan Twitter of LinkedIn?
Voor mij zijn Twitter en LinkedIn totaal verschillende netwerken met totaal verschillende functies in mijn leven. LinkedIn is functioneel. En Twitter is leuk.
Hoewel ik LinkedIn ook best leuk vind, is het voor mij geen ontspanning. Ik ben er bewust van wat ik doe, wie ik like, wat ik er plaats. Ik haal er ook handige informatie vandaan, maar niet zoals ik dat op Twitter doe.
Op Twitter ben ik wat mijn vak betreft echt opgegroeid. Ik heb er nieuwe vrienden gemaakt die nu tot mijn beste vrienden behoren. Ik heb er 10 jaar lang een wekelijkse twitterchat georganiseerd die me een fijne, vriendelijke, leuke community heeft gegeven waar ik nog steeds lol mee heb op Twitter.
Voor mij is Twitter een socialer medium waar je niet met zakelijke belangen bezig hoeft te zijn en waar je jezelf kunt zijn. En waar je over andere dingen kunt praten dan werk.
Tegelijkertijd haal ik mijn belangrijkste informatie als het gaat om mijn vakgebied (social media /technologie) van Twitter. Ik volg er eindeloos veel internationale experts, en heb er door de jaren handige twitterlijsten opgebouwd waarmee ik snel informatie kan zoeken.
Twitter is uiteindelijk het belangrijkst voor mij. Toen ik in Turkije woonde en daar protesten uitbraken – en vooral de reactie van de politie en de overheid daarop – gebruikte ik Twitter zelfs om te weten waar het veilig was en wat er nou (echt!) aan de hand was.
Kortom … voor mij zijn die twee niet met elkaar te vergelijken.
LinkedIn voor studenten en voor werkende studenten
Er zijn een paar dingen die je goed moet bedenken als je als student nadenkt over LinkedIn en overweegt om er actief te zijn.
1 Blijf connecten: breid je netwerk uit
Op dit moment heb je nog niet zoveel mensen om mee te connecten op LinkedIn, misschien. Je medestudenten en je docenten lijken misschien niet zo relevant.
Maar de grap is dat LinkedIn je hele loopbaan met je meegroeit. En de mensen met wie je vandaag connect, blijven ook veranderen en van loopbaan wisselen. Er zijn talloze mensen die ik van vroeger ken die nu op andere functies zitten. Soms hebben ze behoefte aan mijn diensten, maar vaker helpen we elkaar om anderen te helpen.
Je zakelijke netwerk begint pas net – maar het gaat je in de toekomst helpen. Wees kritisch op de mensen met wie je connect. Je hebt meer aan kwaliteit dan aan kwantiteit. Maar vergeet niet dat je pas aan begin staat!
2 Vul je LinkedInprofiel zo volledig mogelijk in
Je hebt nog niet zo heel veel om in te vullen op je profiel natuurlijk – je werkt waarschijnlijk nog niet of nog niet zo lang. Maar het is toch goed om het zo volledig mogelijk in te vullen. Denk aan vrijwilligerswerk, bijbaantjes maar misschien ook stages en projecten waar je aan gewerkt hebt, de talen die je spreekt, etc.
Vergeet niet dat je vooral vindbaar bent op de zoektermen die je in je profiel gebruikt. Dus denk goed na waar je de nadruk op legt.
NB: je mag nooit liegen als het om je functietitel gaat en of je ergens gewerkt hebt. Daar zijn zelfs rechtszaken over geweest! Maar de beschrijving van een functie mag je natuurlijk wel in je eigen woorden zetten. Net als je in je kopregel zelf kunt aangeven wat je bent (of wilt zijn).
3 Wees actief op LinkedIn
Actief zijn op LinkedIn helpt. Ik ken iemand die op zoek is naar een baan. Hij is sinds hij aan het zoeken is ook actief op LinkedIn. Hij is veel bezig met
- Mensen opzoeken en met ze linken
- Mensen die hij al kent een berichtje sturen
- Actief reageren op de berichten van anderen
Sinds hij dit doet ziet hij dat hij veel vaker gevonden wordt door mensen die op zoek zijn naar zijn functie en zijn profiel/skills.
Actief zijn op LinkedIn kun je ook door
- Berichten van connecties te liken
- Op berichten van connecties of bedrijfspagina’s te reageren
- Hashtags te volgen
- Met nieuwe mensen te connecten
Als je ook wilt zien hoe vaak je gevonden wordt, kun je dat zien door naar je profiel te gaan en in het blauwe vak ‘statistieken’ te klikken op ‘vermeldingen in zoekopdrachten’.
Hoeveel uur moet je per dag bezig zijn met LinkedIn om het optimale netwerk te krijgen?
De vraag is natuurlijk wat een optimaal netwerk is. Als je om de paar dagen tien minuten door je tijdlijn gaat, hier en daar reageert en verder gewoon regelmatig je profiel bijwerkt en met mensen connect, ben je heel aardig bezig.
Het is natuurlijk helemaal mooi als je af en toe een bericht plaatst, maar houd in de gaten dat het relevant moet zijn voor je netwerk. Milestones zijn leuk, verslagen van (zakelijke) evenementen, dat soort dingen.
Als je eenmaal een vaste baan hebt en inhoudelijk iets te melden hebt, wordt het makkelijker om goede berichten te maken die van waarde zijn voor je netwerk.
Je hebt rechten gestudeerd, hoe heb je deze overstap gemaakt?
Poeh! Scherp gezien! Ik heb inderdaad rechten gestudeerd. En ik had pas in mijn 3e jaar een computer geloof ik – e-mail ontdekt ik pas in het laatste jaar van mijn studie. Ha! Wie had gedacht dat ik een technisch onderwerp zo leuk zou vinden?
Ik ontdekte dat toen ik bij KPN ging werken en net als mijn collega’s een palm pilot kocht. En toen ik in mijn tweede baan de intranetwebsite mocht bijhouden en mijn toenmalige manager me leerde HTML-en in een paar uur.
Verder is het allemaal puur toeval, eigenlijk. Toen ik naar het buitenland verhuisde met mijn gezin en geen baan had, startte ik met bloggen en met een webwinkel. Zo leerde ik veel over bloggen, websites en e-commerce. Uiteindelijk bedacht ik op een dag dat ik dat Twitter wel eens wilde proberen. En de rest – is history!
Ik werd steeds actiever, startte een twitterchat, ging daarover bloggen voor een groot marketingblog, ging werken voor datzelfde marketingblog als social media manager, schreef mijn eerste boek … en dat alles vanuit het buitenland!
Wanneer ben je begonnen met social media en door welk platform was je verkocht?
Ik zit sinds 2004 op LinkedIn en sinds 2008 op Facebook (ik heb Hyves helemaal overgeslagen, helaas, dus daar kan ik totaal niet over meepraten). Maar ik werd pas echt gegrepen door Twitter. Het is makkelijk te onthouden wanneer dat gebeurde, want ik maakte mijn eerste twitteraccount aan op mijn verjaardag (5 augustus) in 2009.
Ik was net een maand daarvoor naar de VS verhuisd en kende er niemand. Iedereen had het over Twitter dus ik dacht, ik probeer het eens. En ik was meteen om. Er was zoveel te vinden en zoveel te lezen. Vooral over bloggen, iets waar ik toen al veel mee bezig was en waar ik graag meer over wilde leren.
Gaandeweg leerde ik niet alleen Amerikanen maar ook Nederlanders kennen op Twitter en besloot ik om een twitterchat te starten (hier lees je hoe dat begon). En via de Amerikaanse Twitteraars die ik volgde kreeg ik mijn eerste opdracht in de VS.
Een van mijn beste vriendinnen ken ik van Twitter … daarmee is de waarde van Twitter voor mij al zo groot dat het niet meer te vergelijken is met andere sociale media.
Ik ben nog steeds iedere dag op Twitter te vinden. Ik denk niet dat ik sinds 2009 veel dagen overgeslagen heb. Zie de bijna 63.000 tweets die ik inmiddels heb verstuurd (en ik twitter niet eens iedere dag actief, kun je nagaan)!
Wat zou LinkedIn echt beter maken?
Ik ben toevallig over deze vraag aan het nadenken, omdat ik er binnenkort over geïnterviewd wordt.
Wat voor mij LinkedIn echt veel beter zou maken, is als de Linkedingroepen beter zouden worden. Dat wil zeggen dat er veel meer mogelijkheden komen voor beheerders om die groepen goed te managen. Zo kun je bijvoorbeeld als bedrijfspagina niet deelnemen aan de groep en kun je ook niet duidelijk aangeven wie de beheerder is. Dat maakt het lastig om als autoriteit op te treden. Het zou ook beter zijn als je andere toelatingsprocedures had, zoals voor Facebookgroepen, bijvoorbeeld door mensen vragen te laten beantwoorden.
Het valt me op dat groepen sowieso een beetje weggestopt zijn. Terwijl groepen op Facebook de enige reden zijn dat ik het er nog leuk vind, blijven ze op LinkedIn een achtergebleven item.
Er zijn daarnaast wat kleine dingen die me ergeren. Bijvoorbeeld het feit dat je in de LinkedIn app niet automatisch de mogelijkheid hebt om een berichtje mee te sturen met een uitnodiging.
Verder zijn er voor mij maar 2 dingen die LinkedIn echt beter en leuker kunnen maken: meer en betere verhalen en interactie door en van gebruikers, en als bedrijven het beteren en interactievere berichten zouden maken. Betere berichten, leukere interactie, oprechte interesse, goede webcare. De lol van LinkedIn zit in het contact en de conversatie en de kennis die er gedeeld wordt … daar zou ik graag mee van zien!
(gelukkig geef ik meer en meer trainingen over LinkedIn bedrijfspagina’s. Dus ik heb goede hoop dat het er steeds leuker wordt!)
Wat zijn valkuilen betreffend social selling die echt vermeden moeten worden?
Sjonge – wat een topvraag – met een antwoord dat misschien niet iedere sales professional zal willen horen. Want de grootste valkuil vind ik dat verkopers te snel op hun doel afgaan op LinkedIn.
Voor mij gaat social selling over relaties en over contentmarketing. Over het zoeken naar prospects om vervolgens relaties aan te knopen, regelmatig interessante informatie te delen, mensen op de hoogte te houden van wat er zoal gebeurt in je werk en in je vak en je bedrijf. Om zo feitelijk doorlopen naar de sale over te kunnen stappen.
De werkelijkheid is dat veel mensen (net als ik) overspoeld worden door betaalde LinkedIn-berichten waarin onpersoonlijke boodschappen worden gepusht. Of, als het de Amerikaanse aanpak is, met berichten waarin connecties semi-geïnteresseerde vragen stellen (of door een bot of een management-assistent laten stellen). Bleghhhh.
De grootste valkuil is denk ik dat je met hagel gaat schieten en dat je te snel op je doel af gaat. Omdat mensen niet gevraagd hebben om je oplossing en je niet actief benaderd hebben, kost het even tijd om de relatie op een ‘warm’ niveau te krijgen.
Als ik bijvoorbeeld auto’s verkocht aan de zakelijke markt, zou ik wekelijks foto’s plaatsen van mezelf bij de mooiste auto of een videootje waarin ik mensen meeneem in de auto. En uitleggen wat er speciaal anders nieuw bijzonder is aan deze versie. Tips voor zuiniger gebruik (of harder rijden?). Welke auto het geschiktst is voor bepaalde mensen, gezinnen of voorkeuren. Zo iemand zou leuk zijn om te volgen. En uiteindelijk is dat ook de persoon zijn die je benadert als je een nieuwe auto nodig hebt.
Wat is het grootste nadeel aan LinkedIn?
Een belangrijk nadeel kan zijn dat je er te veel tijd mee kwijt bent zonder effectief te zijn. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om maar met iedereen te connecten (al zijn er ook mensen die dat de enige goede manier vinden!). Net als het geen zin heeft om iedereen willekeurige berichten te gaan sturen. Of eindeloos door de feed te blijven scrollen.
Het andere nadeel kan zijn dat je het gevoel hebt dat iedereen het geweldig doet, behalve jij. Net als op Instagram kan je feed volstaan met succesverhalen, met als gevolg dat je denkt dat iedereen lekker bezig is behalve jij. LinkedIn is niet de plek waar mensen vertellen wat er moeilijk was of wat er fout gaat…
De oplossing (en dat geldt ook voor Instagram) is om enerzijds jezelf voor te houden dat er heel veel opschepperij tussen zit, en anderzijds mensen gewoon te ontvolgen of te verwijderen:
Een nieuw nadeel van LinkedIn dat specifiek speelt in 2020-2021 is het afbreukrisico voor mensen die zich uitlaten over politieke onderwerpen en andere actuele situaties. Net als op alle social media zijn gezondheid en politiek momenteel grote onderwerpen op LinkedIn (hoewel dat tot 2020 nooit zo was!). En net als op andere social media zie je hier heel veel emotie.
Het mooie van social media is natuurlijk dat je een platform hebt voor wat jij belangrijk vindt. Maar momenteel zie je dat het afbreukrisico van het delen van meer persoonlijke onderwerpen, meningen en politieke voorkeuren echt heel groot kan zijn.
Mensen realiseren zich niet altijd dat hun netwerk de berichten waarop zij reageren (zelfs met een simpele like!) te zien krijgen. En dat hun naam daar dan boven staat. Voor veel mensen is LinkedIn toch vooral zakelijk. En ze vinden het vervelend om jouw meer extreme politieke mening voorbij te zien komen.
Ik kan me voorstellen dat je volledig gelooft in een bepaalde politieke ontwikkeling, of je wilt uitspreken voor iets dat omstreden is. Maar zakelijk gezien is dat niet altijd handig. Naar je potentiële collega’s, opdrachtgevers en klanten toe is het soms beter om wat neutraler te blijven of je activiteit op LinkedIn te beperken tot alles rondom je vak. Authenticiteit is altijd belangrijk, maar realiseer je dat je LinkedInnetwerk je misschien niet zo heel goed kent en vooral zakelijke content verwacht.
Waar komt uw interesse vandaan over social media/LinkedIn?
Wat zijn de dingen die je leert van het internetgedrag van jongeren?
Jongeren zijn geweldig op social – vooral op TikTok. Ze zijn creatief, grappig en slim en vaak heel maatschappelijk betrokken. En ze lopen altijd voorop als het om trends gaat. Daar kan ik onwijs van genieten.
Ik heb kinderen op de middelbare school en de basisschool en dat is voor mij natuurlijk fascinerend, als het om social media gaat. Ik kan zelf zien welke impact social media op hun leven heeft.
Wat ik vooral leer van jongeren is hoe ze content maken (TikTok!) en hoe graag ze informatie zoeken en bekijken. Hoe voor hen de wereld klein is – je kunt gamen met mensen aan de andere kant van de wereld, je kunt op social media mensen volgen van over de hele wereld. Ze krijgen hun nieuws van over de hele wereld en voelen zich betrokken bij wereldwijde ontwikkelingen.
Ik vind het ook gaaf om te zien hoe snel ze zijn in het leggen van verbanden en hoe veel humor ze hebben, hoe creatief ze zijn en hoe wijs ze zijn over de wereld.
Ik merk tegelijkertijd ook hoe weinig jongeren eigenlijk leren over het internet en social media – behalve van elkaar! Het verbaast me altijd dat er op de basisschool geen les wordt gegeven in veiligheid en hoe algoritmes werken, bijvoorbeeld.
Maar ook hoe moeilijk het is om de invloed van YouTubers, Instagrammers en TikTokkers op waarde te schatten.
Ik hoorde vorig jaar een keer van een TikTok challenge op de basisschool die regelrecht uit de denkwereld van hele, hele slechte mensen kwam. Een moeder stond me te vertellen dat haar meisjes (basisschool!) die challenge deden en had geen idee wat het betekende en wie er mee keek.
De meeste mensen van mijn leeftijd weten niet waar de DM zit op Instagram, met wie hun kinderen praten op Snapchat en wie ze volgen op YouTube.
Jongeren zijn slim, creatief en online-first. Maar het zou goed zijn als ze van ouderen of van elkaar meer leerden over hoe het internet echt werkt. Zodat ze nog kritischer kunnen zijn.
Hoe test je theorieën over online marketing uit?
Heel simpel: door het te doen. Door het te proberen. Ik ben zelf altijd dingen aan het uitproberen. Op LinkedIn, op Instagram, op mijn blog, in mijn nieuwsbrief … zelfs op TikTok (zonder succes, natuurlijk, maar ik leer zo wel hoe het werkt).
Ik kan dat makkelijk doen, want ik heb weinig te verliezen en mijn accounts zijn relatief klein. Bovendien heb ik een vrij trouw netwerk van volgers die weten dat ik graag kennis deel en altijd dingen probeer, dus ze willen me vaak wel mijn missers vergeven.
Als je wilt weten hoe iets werkt, kun je je inlezen en je goed voorbereiden. Maar het helpt ook om dingen gewoon in de praktijk te brengen. Dingen doen is toch anders dan er over te lezen.
Wat was het leermoment of de verandering in je social mediagebruik waardoor je ging groeien?
Had ik al gezegd dat ik nog nooit zulke goede vragen had gekregen? Deze is ook geweldig.
Het antwoord is simpel: ik ga altijd groeien als ik meer ga doen.
Toen ik meer ging posten op Instagram, ging ik daar groeien. Toen ik een twitterchat begon op Twitter, ging ik daar groeien. Toen ik meer ging bloggen, kreeg ik meer verkeer en een hogere positie in Google. Toen ik meer ging focussen op LinkedIn, ging ik daar meer succes krijgen.
Mijn enige beperking is dat ik het wel leuk moet vinden. Ik ben met het verkopen van cursussen via Instagram gestopt omdat ik er gek van werd. Ik ben na 6 jaar gestopt met dagelijks bloggen omdat ik geen zin meer had. En zo gaat het met alles.
Wat is een grote fout die bedrijven maken wanneer ze social media gebruiken?
De grootste fout die bedrijven kunnen maken is wegblijven. Vrijwel alle klanten zijn ergens op social media te vinden.
De andere fout is blijven zenden – vooral door het blijven plaatsen van links en verder niets. Gek genoeg begrijpen bedrijven vaak nog steeds niet dat de echte kracht van social media zit in de interactie. Interactie levert bereik op, maar ook een echte relatie tussen een potentiële klant en een merk/bedrijf.
Geloof of het niet, maar over dit ondwerp heb ik een heel boek geschreven 😀
Is er recent nog een verassende toevoeging geweest aan je social media kennis?
Ik leer vrijwel iedere dag nog bij, maar de laatste maanden ben ik vooral aan het leren over de diepere lagen in social media. Wat heeft social media te maken het het ‘netwerk effect’ en hoe passen social media apps dit toe? Hoe zitten algoritmes in elkaar, waarom, en wie bepaalt dat? Waarom zijn er zo weinig regels over wat onze feed binnenkomt en hoe gevaarlijk is dat? Hoe verspreidt misinformatie zich?
Ik lees veel boeken hierover, en daar leer ik veel van. Bovendien volg ik veel experts op Twitter die hier dagelijks mee bezig zijn. Gelukkig is social media wat dat betreft nooit saai!
LinkedIn & meer
Tot zo ver de vragen. Hopelijk zijn de antwoorden niet alleen voor de studenten van de HU interessant. Benieuwd naar de aanvullingen van vaste lezers: wat is jullie idee bij LinkedIn? Wat heeft het jullie opgeleverd? En wat zijn jullie toptips voor studenten en part-time professionals die nog aan het begin staan van hun loopbaan?
- Yogamatje - 20 mei 2023
- Aiiiiiiiiiii - 11 mei 2023
- Anoniem bloggen bestaat straks niet meer echt - 3 april 2023
Geef een antwoord