Stappen nemen

Deze is voor jou, Jacob Jan! Want je vroeg hoe je nou komt van het een naar het ander. Dat was naar aanleiding van dit artikel over het vinden van je purpose. Ik dacht, maar dat weet ik niet! Maar toen dacht ik, nou, misschien weet ik de eerste stap wel.

[Ik was eigenlijk van plan om snel iets te bloggen over een paar interessante links die ik deze week tegenkwam. Maar het was al niet zo snel en simpel als ik dacht, want er was zoveel om uit te kiezen. En toen zag ik alle comments op mijn artikel van gisteren en van eergisteren en die raakten me zo en toen de vraag van Jacob Jan dus nou…dan nog maar een keer over dat purpose.]

Verdeel en beheers

Als je dat weet wat je doel is, wat je belang is in dit leven, waartoe je hier op aarde bent of denkt te zijn, dat is een mooi moment. Ik moet het af en toe even terugzoeken – wat was het ook alweer – voelt het nog goed – klopt het wel. Maar so far, so good.

Wat ik aan het doen ben, is dat grote, ambitieuze, hogere doel te verdelen over verschillende aspecten van mijn leven.

Dat heb ik natuurlijk niet zelf verzonnen. Het komt door Pepe en zijn rollen.  Ik heb de afgelopen week voor mezelf opgeschreven wat mijn rollen zijn, in mijn leven:

Mezelf | Gezin | Familie/vrienden | Frankwatching |PR/Marketing | Nieuw-project-met-frank | Klanten

Meer dan 7 werkt niet, zei Pepe. Misschien is 7 al te veel en moeten het er 5 zijn.

En in nog kleinere stukjes

En toen heb ik opgeschreven wat mijn doel was per rol voor dit jaar. Want dat doet Pepe ook. Hij definieert voor zichzelf per rol wat hij wil bereiken dit jaar. Hij maakt op die manier een heel lofty (even NL woord kwijt… groots? nobel? hoger?) purpose eerst concreet, en hij knipt het op in stukjes.

Dus voor mijn gezin bijvoorbeeld is belangrijk dat we de transitie naar een nieuw land (we gaan verhuizen) goed gaan maken. En ik wil serieuzer aan de slag met hun Nederlandse les. We hebben al jaren toegang tot een online taalopleiding voor de jongens maar het lukt niet altijd om het iedere week te doen, dat uurtje les achter de computer.

Voor mezelf dat ik een opleiding ga doen, investeer in mijn eigen kennis en niet alleen door veel te lezen maar ook door een officiele opleiding te doen.

Het heeft effect

Het grappige is, het heeft nu al effect.

Volgens mij komt dat door twee dingen. Enerzijds zitten dingen meer in je hoofd. Je denkt er meer aan, dus het gebeurt eerder.

En het andere is dat je een doel hebt. Omdat je een doel in je hoofd hebt, kun je veel makkelijker afwegen of je iets wel of niet wilt doen.

Zo kwam laatst de opleiding Community Management van WOMMA voorbij (OK…Frank wees me er op :), die ziet ook alles!). Het zou een paar maanden geleden niet in me op zijn gekomen om dat ook echt te gaan doen.  Maar nu wel. Het past in mijn plan, bij mijn doelstellingen. Ik heb me gewoon opgegeven. Ha!

Ik heb deze week ook met allebei de (grotere) jongens Nederlandse les gedaan. Het zit gewoon in mijn hoofd, dat ik het moet doen. Ik heb het me voorgenomen. Het is een van maar een paar dingen die ik wil bereiken dit jaar. Dus het lukt.

Van jaar naar maand naar week

De volgende stap zou zijn om je jaardoelen te vertalen naar wat je dan deze maand wilt bereiken. En vervolgens naar wat je deze week kunt doen om dat grotere doel te bereiken.

Dat vind ik wel een beetje heftig hoor. Dat zijn wel hele grote stappen, voor mij. Ik vind het zo al heel wat, eerlijk gezegd.

Ik moet ook al iedere dag bloggen, he, het moet niet te gek worden.

 

PS ik heb trouwens nog helemaal niet de slag gemaakt van purpose naar wat ik daar binnen wil bereiken en hoe zich dat vertaalt naar waar ik mee bezig ben. Ik ben alleen bewust aan de slag gegaan met mijn rollen en wat nou echt belangrijk is. Dat hele purpose moet daar nog overheen worden gelegd, als het ware. Zweef, zweef. 😉

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

1 Reactie

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
14 mei 2012 om 08:41

purpose als maatstaf is het eerste dat blijft hangen. ik kom nog een paar keer terug hier. 

dar rollen klinkt interessant, maar daar moet ik nog even aan wennen

dank je

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.