De online wereld is weer aan het veranderen, heb ik het idee. Jullie ook? In plaats van social media feeds gaan we weer terug richting blogs, nieuwsbrieven en RSS-feeds. Slow search naar goede bronnen, zou je kunnen zeggen. Maar als je zoekt naar goede bronnen, valt of staat alles met het beginpunt.
Het is een beetje alsof we teruggaan naar de (goede?) oude begintijd van het bloggen, pre-zoekmachines en pre-socialmedia: toen waren blogs ook vaak een wegwijzer. Veel bekende blogs uit die tijd begonnen door via hun blog te verwijzen naar elkaar. Het was gewoon een manier om het internet te ontdekken voordat er zoekmachiens waren. Maar het leidde ook tot een community.
Het is niet zo gek dat dit weer op begint te komen (los van de mensen die dit altijd zijn blijven doen, zoals Erwin of Frank. Of ik!). Nu we de grote zoekmachines minder vertrouwen en de kleine nog niet zo goed zijn, zijn de mensen die je vertrouwt toch nog altijd de beste manier om snel naar de content de komen die je goed vindt. Het beste beginpunt.
Het is geen makkelijk weg voor de mensen die dat beginpunt zijn. Zonder algoritme en grote vijver om in te vissen, groeit je publiek ook maar langzaam. Tenzij je een paar zoekmachinehits weet te vinden.
Overigens zie ik ook dat dergelijke ‘beginpunten’ vaak geen commerciele motieven hebben. En als je die niet hebt, als je puur voor de lol, voor jezelf, voor je eigen kleine community kennis gaat delen, wordt de druk lager en de kwaliteit meestal een stuk hoger.
RSS for the win
Om die reden begin ik mezelf sinds jaren weer aan te leren om mijn RSS reader te openen als ik sochtends in de bus zit, ipv mijn boek. Nadeel is dat mijn RSR-reader geen algoritme heeft. Dat is ook het voordeel, he. Ik gebruik nu mijn Feedly voor de echt leuke en belangrijke dingen en LinkedIn voor al het vaknieuws.
Overigens zie ik dat mijn reader, Feedly, ook een betaalde versie heeft. Zo te zien een ‘AI-reader’ met ongetwijfeld een slim algoritme. Ik ben er nog niet over uit of dat het geld waard is.
[Tips voor goede RSS-readers welkom! En dan niet readers zoals die van Frank die ik zelf moet bouwen. Ik zoek gewoon een goede app.]
Je hebt maar een paar bronnen nodig
Mijn conclusie is dat het, als het aankomt op blogs, nieuwsbrieven en social media feeds, eigenlijk aankomt op een paar mensen die de moeite nemen om veel te delen; die je vertrouwt; en wiens interesses aansluiten bij die van jou.
Voor dit blog is en was dat al jaren Frank Meeuwsen, bijvoorbeeld.
En zelfs op LinkedIn – waar ik mijn feed zo langzamerhand aardig geoptimaliseerd heb, net als mijn Twitter feed vroeger – komt het neer op een handvol mensen die voor mij de meeste waarde toevoegen. Ik zou als het ware alles uit kunnen zetten en iedereen kunnen ontvolgen en alleen hen nog volgen. Dan zou ik alles krijgen wat ik nodig heb.
Misschien toch eens kijken of ik mensen als Virginia ergens in een RSS-feed weet te vangen!
51/1000
PS: ik begreep van de week dat techmensen geen blogs meer schrijven maar notes. Oude wijn in nieuwe zakken? Rebranding van een term die niet meer hip is? Heeft iemand de uitleg?? Ik kan me goed voorstellen web-log/blog geassocieerd wordt met de oude wereld en mensen van 50 zoals ik 🙂 maar dan ga ik het voortaan ook over notes hebben!
- Kies2 - 16 maart 2025
- Kies - 14 maart 2025
- De L van Leiderschap - 12 maart 2025
Nou! Wat een compliment zeg, dank je wel. En ja, ik volg je via de RSS-feed in mijn FreshRSS reader die ik op een eigen server heb geïnstalleerd. Moet je inderdaad maar niet aan beginnen. Feedly met het algoritme schijnt wel de moeite te zijn. Het is allemaal niet goedkoop, maar wel waardevol. En je kunt het altijd voor een maand proberen.
Nog een tip, weet dat je je abonnementen mee kunt nemen! Nog zo’n voordeel van het open systeem RSS. Je kunt bij de meeste feedreaders een zgn OPML bestand downloaden. Dat is een overzicht van je abonnementen. Mocht je over willen stappen naar een andere reader, dan kun je je abonnementen gewoon meenemen. Handig toch!
Klinkt perfect idd!! Ik ga misschien maar eens de algoritmische Feedly proberen dan