Waar het hoofd van vol is, lopen de ogen tegen aan, of zoiets. Na het schrijven van dit stukje gisteren, kwam ik vandaag een prachtig verzamelartikel tegen met een lijst waardevolle links over SEO.
Ik ben bepaald geen SEO-expert.
(Ik heb wel al 5 keer het webinar van Rutger mogen meemaken! Dat dan weer wel)
Maar ik vind het heel interessant.
Waarom? Omdat SEO voor mij gaat over relevant zijn voor je doelgroep en begrijpen hoe die doelgroep zoekt. Je doelgroep kennen, dat is het leukste onderdeel van marketing, wat mij betreft. En het leuke van zoekmachines als Google is dat je letterlijk kunt zien wat mensen denken.
Het heeft iets magisch, zoekmachines.
Maar het zijn gewoon combinaties van mensen die zoeken en hogere wiskunde. En steeds meer bevat die hogere wiskunde formules om te zorgen dat we vinden wat we ECHT zoeken. Niet wat bedrijven willen dat we vinden.
Dat is enerzijds een uitdaging voor gewone mensen zoals jij en ik die iets online doen of willen bereiken. Maar het is ook een kracht.
De grap is dat je als groot bedrijf nog zoveel geld tegen je site aan kunt gooien: je kunt verslagen worden op de eerste positie op een zoekresultaat door een blogger ergens op de wereld met passie voor een onderwerp. Wat dat betreft wordt het playing field steeds gelijker.
Dat wil niet zeggen dat de dingen vanzelf gaan. Het is handig om op wat dingen te letten. Dus. Ik heb er een paar uitgedokterd.
1. Weet welke woorden je doelgroep intypt
Het begint bij het begin. Als je dan toch zoveel energie in je blog stopt, kun je net zo goed weten voor wie je het doet en wat diegene wil, toch?
Je kunt geld investeren in tools die je daarbij helpen. Je kunt gratis de tools van Google (webmaster tools) koppelen aan je website en je google analytics account. Of je kunt gewoon even goed nadenken en een beetje online researchen.
Als je woorden intypt in google, krijg je suggesties van wat andere mensen intypen. Daar krijg je al een eerste indicatie van hoe mensen zoeken. Het is zinvol om vervolgens de eerste 4 resultaten op de betreffende pagina te bekijken.
Hoe zien hun omschrijvingen – meta descriptions, zie onder – er uit? Roepen ze op tot klikken? Welke zoekwoorden gebruiken ze? Staat er een profielfotootje voor – Google+ authorship, zie onder – ? En als je doorklikt, wat valt je op? Welke titels? Welke woorden? Zijn er comments? Wat maakt die pagina goed?
Je hoeft niet te focussen op 1 of 2 woorden. Het kan handig zijn om je op combinaties van 3 woorden te focussen op je site.
TIP: als je iets wilt verkopen, en je bent op zoek naar de juiste zoekwoorden om je site voor te optimaliseren, let dan op ‘intent’.
Mensen die zoeken op ‘mooie auto’ willen gewoon plaatjes van mooie auto’s zien. Maar mensen die zoeken op ‘Engelse oldtimer kopen’ hebben intent, geven in hun zoekwoorden een voornemen tot actie aan.
Dit is belangrijker dat je denkt, hoor. Een winkelier die ik ken scoort bovenaan (wereldwijd!) voor een bepaald zoekwoord, haar productcategorie. Maar de mensen die dat zoekwoord intypen, zijn gewoon op zoek naar informatie. De meesten van hen hebben geen koopintentie. Dan wordt er dus ook niet doorgeklikt op de prachtige meta description die aangeeft dat het een familiebedrijf is en een winkel en zo betrouwbaar. Helaas. Resultaat: ondanks een wereldwijde ranking voor het zoekwoord krijgt ze nauwelijks hits.
De intent van de mensen die dat zoekwoord intypen en de intent van haar pagina (en haar meta description) komen niet overeen.
Dus. Handig om op te letten.
En dan nu iets minder ingewikkelds, iets dat je makkelijk zelf kunt toepassen (tenzij je dat voor 854 artikelen niet gedaan hebt, zoals *sommige mensen* en het dus onbegonnen werk is).
2. Je paginatitel, meta description en kopjes moeten in orde zijn
De robotjes van Google proberen te begrijpen waar een pagina op jouw website over gaat. Dus moet jij iets doen dat ik zelf totaal niet consequent toepas: je paginatitel, je echte titel, je URL, de omschrijving die mensen zien in Google en je kopjes moeten in orde zijn en afgestemd zijn op je publiek.
Je wilt Google laten weten waar je pagina over gaat (titel, url, kopjes) en je wilt je doelgroep laten weten waar je pagina over gaat (meta description).
De meta description vind je in dit veld (in WordPress):
(ik gebruik de bekendste wordpress plugin op dit gebied, die van Yoast, die helpt je om het allemaal wat makkelijker te maken)
Zoals je ziet heb ik het nog niet ingevuld. In de snippet preview zie je wat mensen zien als deze pagina in de lijst met zoekresultaten in Google te zien is (als dat ooit gebeurt). Bij de SEO title kan ik de titel aanpassen zodat hij eventueel zelfs afwijkt van de werkelijke titel. En als ik het veld van de Meta Description aanpas, verandert de tekst onder die blauwe, onderstreepte titel, die nu groen is.
TIP als je dit nou direct doet bij publicatie, hoe je niet 854 artikelen achteraf te optimaliseren zoals *sommige mensen*.
Bijvoorbeeld:
Ik heb dat daar niet goed gedaan, zoals je ziet. Moet ik nog even gaan rechtzetten. Het was logischer geweest als er stond: De 10 stappen die je moet zetten om een facebookpagina aan te maken als bedrijf. Of zoiets.
Overigens is de reden dat het artikel (uit 2010) zo goed scoort, dat ik een van de eersten was die hierover schreef, op een SEO-technische ijzersterk platform, waar vervolgens vele mensen naar gelinkt hebben en honderden comments zijn achtergelaten. En ik geloof dat historie ook mee speelt, weet ik niet zeker.
Kopjes zijn ook belangrijk! Maar niet SEO SEO SEO
De kop hierboven is een header 2, een ‘koptekst 2’. Google houdt van kopteksten 1 en kopteksten 2 en paginatitels.
Het is niet de bedoeling dat je overal kopjes toevoegt met key words zoals ik hierboven heb gedaan. Sterker nog, als Google denkt dat je het expres hebt gedaan zonder dat de inhoud van je artikel relevant is, dan komt je pagina gewoon niet meer terug in de zoekresultaten. Jammerrrrrr.
Maar je kunt natuurlijk wel slim omgaan met kopjes. Het maakt je stuk ook veel leesbaarder en scanbaarder. Voor Google en voor bezoekers.
Enfin. OK. Verder dan maar met de SEO-tips.
3. Google authorship
Google is natuurlijk praktisch alleenheerser over het hele zoekmachinegebeuren. En Google wil graag beter worden en groter worden. Dus Google beloont de mensen die voor Google kiezen. Enter: google authorship.
Wie Google Authorship heeft ingesteld, krijgt zo’n mooi plaatje voor de link in de zoekresultaten zoals in het voorbeeld hierboven en hiernaast. Ik ben zo vrij geweest even te zoeken naar mijn eigen boek (why not).
De reden dat dit belangrijk is, is dat je natuurlijk veel eerder klikt op een zoekresultaat met een fotootje ernaast dan zonder fotootje. Het is heel slim van Google. Want het probleem met content op het web is natuurlijk dat je meestal geen idee hebt wie er achter zit. En zie daar. Nu wel!
Het instellen authorship gaat soms heel makkelijk en soms heel lastig. Ik ben er zelf vrij lang mee bezig geweest voor ik door had wat ik fout deed. In ieder geval heb je een Google+ profiel nodig, je blog (of het blog waar je gastblogt) moet daar toegevoegd worden onder de lijst met sites waar je auteur van bent en op je blog/site moet ergens een link komen naar dat Google+-profiel zodat Google weet dat die link bestaat. Geen zorgen: er bestaan uiteraard plugins voor je site om je te helpen. Dat je niet denkt dat je zelf iets hoeft te coderen, of zo…
Het is belangrijk om te doen. Het is alsof je je handtekening onder je artikelen zet, eigenlijk.
Behalve als je het Google niet gunt. Kan ik me ook wel weer voorstellen.
Hier vind je wat links naar artikelen over het instellen van Google Authorship waar ik iets aan gehad heb:
Wat is Google Authorship en author rank
Waarom Google Authorship belangrijk is en hoe je het instelt (ENG)
14 tips voor als Google Authorship niet werkt (ENG)
Succes! Het valt allemaal best mee, hoor. Ik heb het laatst met een paar clicks voor iemand geïnstalleerd.
4. Afbeeldingen toevoegen en benoemen
Ik weet niet hoe zwaar dit telt, eerlijk gezegd. Maar volgens mij vindt Google 1) afbeeldingen leuk 2) vooral als je er nette beschrijvingen aan mee geeft. Die moeten natuurlijk wel kloppen, spreekt vanzelf. Als je op met je muis over de afbeeldingen op deze pagina gaat, zie je als het goed is beschrijvingen. Dat heb ik ingesteld.
Meestal heb ik daar geen zin in, maar als ik geest krijg zorg ik
- dat ik de file al een naam geef, voor ik hem upload naar mijn blog
- dat ik in het veld ‘alt text’ de afbeelding beschrijf.
Kleine moeite, groot plezier. Denk ik.
(als je weet hoe dat werkelijk zit en hoeveel het uitmaakt voor je positie in de zoekmachines, nodig ik je graag uit om dat onder dit artikel te delen).
5. Blog veel en vaak
Statische websites zijn niet meer van deze tijd. Grote kans dat jij er ook geen hebt. Dat je blogt (ik hoop het). Zo niet: begin direct.
Google houdt van nieuwe content omdat mensen van nieuwe content houden. Of misschien is het een kip-en-ei-verhaal. Hoe dan ook. Het is heel moeilijk om een positie te verwerven in de zoekmachines – en die te houden! – als je niet regelmatig nieuwe content publiceert op je site.
Dat betekent dat je
1. Je blog niet op een apart domein moet zetten!! Zorg dat het een integraal onderdeel van je bedrijfssite is.
2. Moet proberen om minimaal wekelijks maar liever nog vaker te publiceren
3. niet te moeilijk moet doen.
Als je begint met bloggen, leest niemand je. Je kunt dus rustig van start gaan. Je stukken hoeven niet perfect te zijn. Ze hoeven geen 1000 woorden te zijn. Zelfs geen 500. Het kunnen plaatjes zijn. Een beschrijving van je inkoopreis. Van een klantcase (anoniem tenzij met toestemming). Een paar links naar artikelen die je doelgroep handig zou kunnen vinden. Een tekst die je uit een email aan klant haalt omdat je daar zo goed uitlegt hoe iets zit. Een antwoord op een veelgestelde klantvraag. Je favoriete video op YouTube en waarom dat zo is. (videos van youtube kun je eenvoudig embedden, ziet er nog leuk uit ook).
En ondertussen houd je natuurlijk je doel, je zoekwoorden, je doelgroep in het achterhoofd. En gebruik je kopjes. En meta descriptions. En plaatjes (waarop je de rechten hebt of die je met bron mag vermelden. niet zo maar van internet plukken, he?!).
“SEO voor gewone mensen.”
Volgens Google heeft nog niemand er letterlijk over geschreven.
We zullen zien, Google. 🙂
- Vrij zijn van verandering - 26 maart 2025
- Blog of column? Over wat je wel en niet mag bloggen van jezelf - 24 maart 2025
- Raar - 23 maart 2025
Geef een reactie