Nicheblogs en zo

over nicheblogs
Photo by Jesus Kiteque on Unsplash

Deze week een erg interessante dame ontmoet en over nicheblogs gepraat. Mijn gesprekspartner, die Amerikaans is, verdient namelijk haar geld door te bloggen over allerlei onderwerpen, allerlei stukjes content te creëren en die dan te publiceren op nicheblogs (blogs met een hele specifieke doelgroep over een heel specifiek onderwerp). Voor grote adverteerders.

Vandaag hadden we het in twitterchat #blogpraat toevallig over favoriete blogs.

Ik kon het niet laten om eens te vragen wat voor blogs we nou missen in Nederland.

Ik denk namelijk dat er nog zo ontzettend veel te doen is op dat gebied. Er wordt veel te weinig nagedacht, in Nederland, over nicheblogs.

Als je althans interesse hebt in het verdienen van een inkomen met een blog. En volgens mij hebben best veel mensen dat.

Nicheblogs zijn echt de toekomst als je het hebt over commercieel bloggen. Vies woord natuurlijk, commercieel. Maar dat hoeft niet. Het hoeven geen stomme blogs te zijn die alleen maar gesponsorde content posten.

Het kunnen ook hele leuke, slimme, interessante en informatieve blogs zijn. Die naast hun eigen verhalen ook gesponsorde content verspreiden. Maar dan goede/leuke/slimme/interessante/informatieve content.

De mogelijkheden voor nicheblogs zijn eindeloos.

Ik krijg iedere week een mailtje van een bedrijf dat graag wil adverteren op mijn blog. Geen serieuze adverteerders. Meer mensen die iets willen betalen voor een link of een gesponsord artikel. Van uitvaartverzekeraars tot casino’s. Ik heb geen duidelijk niche, maar wel een goede positie in de zoekmachines, vandaar.

Maar ik zie het als een teken. Dat bedrijven steeds meer op zoek zijn naar kleine blogs als het mijne omdat die misschien een bepaalde groep lezers hebben. Adverteerders gaan op zoek naar kleinere, gefocuste blogs met kleinere maar trouwe doelgroepen. Want als je die met een goed verhaal weet te bereiken, is je kans op succes veel groter dan als je maar wat bannertjes laat doorplaatsen, automatisch.

Het is meer werk om met zoveel bloggers samen te werken dan een google adwords campagne te runnen, ja. Maar hoe meer je je verhaal afstemt op die doelgroep hoe groter de kans op succes. Dus daar liggen enorme kansen. Ik zou het wel weten.

Update: ik schreef voor Frankwatching een artikel over de mogelijkheden die nicheblogs bieden voor bedrijven. Meer lezen over nicheblogs kan ook hier:

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

10 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Linda Rosalinde Markusantwoord
11 september 2013 om 19:11

Ik denk dat het er ook aan ligt in welke niche je zit! Ik blog bijvoorbeeld over (jong) schrijven, omdat dat mijn grootste interesse heeft (dat merk je aan: er veel over lezen, ermee bezig zijn, veel boeken over het onderwerp kopen en avonden bijwonen, etcetera). Toch is het niet altijd een makkelijk en blogbaar onderwerp, zeker niet als je geen expert bent en dus geen tips kunt geven of iets in die richting.

Het is makkelijker als je een breder onderwerp hebt, denk ik. Zoals marketing, communicatie of journalistiek bijvoorbeeld en dan daar een iets specifiekere richting in kiezen. Toch blijft het lastig. Ik studeer Communicatie maar dat betekent niet gelijk dat er iets in zit waar je lang en interessant over kunt bloggen..

Blijft lastig! Persoonlijk bloggen lijkt me nog het makkelijkste, denk ik. Gewoon over alles. Maar het minst aantrekkelijk voor adverteerders, dat ook..

Debbie Peteriantwoord
10 september 2013 om 19:13

En? Wat zijn nu de blogs die we in NL missen?

Elja Daaeantwoord
10 september 2013 om 20:02
– Antwoord aan: Debbie Peteri

Bedenk maar eens een vakgebied, een beroepsgroep, een type mens, een levensfase, een rol en kijk of er een goed blog voor is. Goed in de zin van: regelmatig nieuwe content, goede content die blijft verrassen en informeren, goed design, een (goede) nieuwsbrief en social media kanalen, etc. Ik kreeg voorbeelden laatst van blogs die zich richten op informatie over bepaalde ziektes met zowel patiënten als artsen als doelgroep. Vaak niet eens zo blits en flitsend maar gedegen – en een hoge positie in de zoekmachines. Omdat ze heel goed begrijpen hoe hun doelgroep denkt en aan welke informatie ze behoefte hebben.
Bijvoorbeeld. 🙂

Debbie Peteri
17 september 2013 om 19:27
– Antwoord aan: Elja Daae

Haha, klinkt goed! (Niet dat het hier om een ziekte gaat natuurlijk.) Volgens mij ben ik alleen nooit helemaal klaar voor een niche. Wil altijd te divers zijn, zou nooit op persoonlijke titel nieuwsbrieven gaan opstellen en eigenlijk vind ik mijn persoonlijke blog wel heel erg leuk 😉

Hendrik-Janantwoord
10 september 2013 om 12:48

Ik merk het bij mijn wolkenhemel.blogspot.nl dat er van media belangstelling is. Ik word hiervoor af en toe benaderd (tot nog toe twee keer met succes). Net als dat ik laatst een opdracht binnenkreeg om een gedicht te schrijven voor een boek. Er is dus best veel mogelijk met een ‘niche’-blog. Al is het taalgebied in Nederland veel kleiner om er echt van in je levensonderhoud te voorzien.

Zelf zou ik een keer op reis willen, gesponsord, maar dan wel vanuit een heel andere benadering dan waarmee veel sites en blogs dat doen. Plan is nog niet genoeg concreet om actief de boer op te gaan.

Elja Daaeantwoord
10 september 2013 om 20:04
– Antwoord aan: Hendrik-Jan

Er moet wel geld zitten in je doelgroep – het profiel van je doelgroep moet aansluiten bij de doelgroep van je adverteerder. Maar heel veel profielen zijn waardevol, lijkt me!

Carolien Geurtsenantwoord
10 september 2013 om 11:12

😉 ik weet het juist niet/
Wil wel, maar zou nog niet weten hoe en waarover.
Mogelijk vallen de kwartjes of schellen van mijn ogen binnenkort, of mogelijk is het alsnog niks voor mij, ook al lijkt het me erg leuk en handig als dat wel het geval zou zijn 😉

Elja Daaeantwoord
10 september 2013 om 20:05
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

Ik denk wel dat het dat stukje vrijheid en creativiteit soms wegneemt hoor, juist dat stukje waar jij zo goed in bent. Je kunt met zo’n specifiek doel en zulke belangen niet altijd zo ‘los’ zijn als jij. Dus de vraag is of je er dan nog lol in hebt natuurlijk! Maar alleen al kijkend naar informatie over Turkije…ik kan me voorstellen dat daar nog wel wat hiaten zijn…?

mathildeantwoord
9 september 2013 om 23:22

Ik merk dat ik niche blogs het meeste (en beste) volg; want vaak geschreven over een onderwerp waar ik juist veel van wil weten door iemand met verstand van zaken. en ja, ik ken maar weinig Nederlandstalige blogs die dat doen op mijn vakgebied (hoewel er niet al te lang geleden een aantal zijn begonnen – en waar ik voor 1 ook iets heb geschreven).

uiteindelijk is dat ook wel een beetje wat ik zelf wil proberen te doen, en dus schrijf ik ook grotendeels in het Engels, daarmee juist een breder bereik over een thema wat vooral buiten NL speelt.

Elja Daaeantwoord
10 september 2013 om 20:06
– Antwoord aan: mathilde

Kan ook een voordeel zijn, dat je als eerste over een thema schrijft (in het Nederlands). Die nicheblogs zijn denk ik ook niet van de ene op de andere dag opgebouwd he? Echt investeren. Maar goed, in het Nederlands blijft je markt natuurlijk beperkter dan als het je lukt om een internationaal publiek aan te spreken.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.