Meer food marketing

OK, het is niet echt marketing. Maar omdat ik gisteren toevallig schreef over de kosten van marketing, en vandaag het nieuws hier in de VS ‘viral’ ging over pink slime (zie bijvoorbeeld hier) moet ik het even kwijt. Dus lees vooral niet verder als je mijn activistische kant niet wilt zien 🙂

Yuck!

Pink slime is een product (nou ja, ‘product’) dat gebruikt wordt in rundvlees en van ‘trimmings’ gemaakt wordt. Het is een filler. Gemaakt van semi-afval van de vleesindustrie, kennelijk. De term is natuurlijk bedacht door de anti-pink-slime-lobby (marketing!). Heel slim. Officieel heet het product ‘boneless beef trimmings, zie hier. Niet dat je er zeker van kunt zijn dat dat Wikipedia-artikel de waarheid vertelt, gezien het feit dat iemand het al weer heeft ge-update zonder dat de discussie is uitgeraasd.

School lunches

O.a. in scholen wordt dit vlees geserveerd. Dat is extra schrijnend omdat veel scholen een warme lunch verzorgen. En voor een heel groot deel gebeurt dat voor een grote groep kinderen kinderen die in aanmerking komen voor gesubsidieerde lunches (omdat hun ouders op/onder de armoedegrens leven). En die lunches moeten natuurlijk goedkoop. En door filler in het vlees te stoppen, is het goedkoop.

Processed is goedkoper dan vers

Ik zat me vandaag nog af te vragen hoe het toch kan. Hoe het kan dat producten die bestaan uit een heleboel producten, die een heleboel bewerking vergen, goedkoper zijn dan onbewerkt voedsel. Hoe het kan dat in de supermarkt hier het duurder is om verse groenten te kopen en gewone gedroogde pasta te kopen, dan om een kant-en-klaar-maaltijd te kopen.

Anyway. Don’t get me started! Over de school lunches, de kwaliteit van voedsel, goedkoop is duurkoop, processed foods en hoe normaal het hier is om dat te eten, dat het schijnt dat 1/3 (een derde!) van de Amerikanen op of onder de armoedegrens leeft. Over politiek. Over ‘the American dream’.

Alles is marketing

Dat is ook allemaal marketing, eigenlijk. Maar geen leuke. En ook geen eerlijke. En ook geen ethisch verantwoorde.

Anyway. Voor mij ook weer een les om NOG minder rundvlees te eten, hier in de VS. Want als het niet eens op de ingrediĂ«nten vermeld hoeft te worden, ga je je een beetje afvragen wat er nog meer in zit…

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ingevanreesantwoord
18 maart 2012 om 01:25

oef! en ik soms maar hier denken waarom ik zoveel last van mijn buik(pijn) heb…. weer meer stof/eten tot nadenken erbij

Jacob Jan Voermanantwoord
16 maart 2012 om 19:01

Ben ik even blij dat ik dit pa na het eten lees.

Carolien plaatst ook af en toe van die links waar ik eigenlijk niet op wil klikken. Is de wereld echt zo slecht? Slik, ja dus.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.