IJsberg

journey

Hele leuke mensen ontmoet, deze week. Vrienden van vrienden die op vakantie waren in Istanbul.

Wat zo leuk is aan nieuwe mensen ontmoeten, is dat je nieuwe invalshoeken hoort en nieuwe verhalen en nieuwe ervaringen. Vooral als je een enorme klik hebt!

In dit geval ging onze uitwisseling van verhalen en ervaringen o.a. over cultuur. Hij is namelijk Indiaas en zij Amerikaans. En wij wonen al meer dan 6 jaar niet in Nederland. Allevier hebben we te maken met cultuurverschillen.

De ijsberg

Cultuur schijnt met name onder de oppervlakte te zitten. De dingen die je kunt waarnemen, zoals taal of (soms) uiterlijk, maken maar 10% uit de cultuur ergens of in iemand.

Het bekende topje van de ijsberg.

Als expat is ‘cultuur’ nogal belangrijk.

Omdat je altijd je eigen cultuur meedraagt terwijl je in andermans cultuur leeft. Met alle gevolgen van dien. Maar in een inter-cultureel huwelijk speelt dat ook.

Zo vertelde hij dat het zeggen van ‘bedankt’ of ‘dank je’ in zijn taal niet bestaat. Omdat je mensen niet bedankt. Dat is gewoon not done.

Als je bijvoorbeeld aan tafel vraagt aan iemand om de peper aan te geven en diegene doet dat, zeg je geen ‘dank je’. Dat is niet nodig. Want het feit dat je het vraagt en de manier waarop je het vraagt, geeft een bepaalde mate van intimiteit weer. Die maakt ‘dank je’ overbodig. Als het iemand is waarmee je niet die band hebt, zou je het op een andere manier gevraagd hebben. Waar dan weer je relatie uit blijkt.

Een Indiaas familielid had een keer half grappend gezegd, toen hij hem bedankte voor iets (omdat hij gewend is omdat in de VS te doen!), “Doe niet zo afstandelijk!”.

Grappig he. Zo anders voor ons maar voor zo ontzettend veel mensen gewoon de dagelijkse manier van doen. De omgangsvormen die iedereen kent en hanteert.

Het is de ijsberg.

Je ziet het niet maar je merkt op een gegeven moment als buitenstaander wel dat je iets gemist hebt.

Ik vind dat lastig, als Nederlander zijnde, culturen waar zo veel impliciet is. Ik ben te ad rem en te direct (lees: te bot). Vandaag nog betrapte ik mezelf op een hele stomme opmerking tegen een Amerikaanse kennis.

Het lastige met ijsbergen, he? Je ziet ze niet echt. Tot je er bovenop knalt!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

lindakwakernaatantwoord
12 september 2013 om 20:46

Ontzettend leuk en leerzaam!

Elja Daaeantwoord
12 september 2013 om 21:11
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Ja! Vond ik ook!

heidivandijkantwoord
11 september 2013 om 20:32

Ik vind dat ook enorm boeiend.

Elja Daaeantwoord
12 september 2013 om 21:12
– Antwoord aan: heidivandijk

Leuk, ik ook.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.