Overal zie ik mensen vertellen hoeveel boeken ze hebben gelezen in 2019. Dus ik dacht: ik ben benieuwd hoeveel ik er zelf gelezen heb! Eens even gaan kijken.
Nu vind ik boeken lezen op zich niet echt een prestatie, althans, niet voor mij. Voor mij is het lezen van boeken meer een luxe en tegelijk ook noodzaak. Het is mijn vorm van ontspanning. Behalve als het managementboeken zijn, daar moet ik echt voor gaan zitten.
Hoe veel boeken kan een mens lezen in een jaar? Honderden, toch? Het hangt er maar net van af of je het leuk vindt of niet. Hoe snel je leest. En of je andere dingen leuker vindt. Of dat je het niet te druk hebt met je werk en gezin.
Volgens mij Kindle account kocht ik dit jaar 52 boeken. Ik koop vaak boeken die in de aanbieding zijn, maar niet altijd. Dus het is een flink bedrag. Maar qua ‘gelezenboeken’-telling klopt het niet helemaal, want ik las ze niet allemaal uit. En ik las ook een stapel boeken die ik al had.
Alvast excuses voor de ontbrekende links. Ik was van plan om overal fijne links, misschien zelfs affiliate links, bij te zetten, maar het was zoveel werk dat ik er mee opgehouden ben. Dus je moet ze zelf even opzoeken als je ze interessant vindt klinken.
De murder mystery lijst
Ik ben gek op Britse murder mysteries. Echt verzot. Al heel lang. Zo vulde ik dit jaar mijn Pascoe & Dalziel verzameling (van Reginald Hill) aan met digitale exemplaren omdat ik ze weer eens allemaal wilde lezen. Ik kocht er 8 (van die 52) maar het zijn er meer dan 21. Dus die 52 wordt in ieder geval al 65. Min, laten we zegge, 5 of zo die ik niet uitgelezen heb. 60.
Mijn favoriete ontdekking was denk ik de serie over Ruth Galloway, de Britse archeologe, die de hele tijd als expert wordt opgetrommeld bij allerlei moordzaken. Murder mysteries blijven nu eenmaal een van mijn allerfavorietste categorieën! Ik ben echt helemaal dolblij als ik een mooie nieuwe serie ontdek. Dus ik houd me aanbevolen.
De managementboeklijst
Een van mijn favoriete managementboeken dit jaar was Obviously Awesome, over positionering. Zie hier mijn review.
Ook gaaf vond ik het boek van collega-auteur Frank: Doe niet zo moeilijk (review hier). Heb ik zelfs nog aan mensen cadeau gegeven.
Verder las en herlas ik natuurlijk dit jaar mijn eigen boek meerdere keren. Ook al omdat ik het moest inlezen als audioboek (bijvoorbeeld te luisteren op Storytell)! Maar die tel ik dan even niet meer in de lijst.
En terwijl ik dit schreef, kreeg ik het nieuwe boek van Pelpina opgestuurd, Zelf zakelijke video’s maken. Ik heb er al een beetje in gelezen en dat wordt zeker een favoriet.
De fantasy-lijst
Minder succesvol was mijn missie om de fantasty serie The Stormlight Archive door te ploegen, na een aanbeveling van Kitty op Twitter. Ik ben inmiddels tot boek 3 gekomen maar die heb ik nog steeds niet uit. Ik tel hem wel mee als een heel boek want het heeft echt zoveel pagina’s. Belachelijk veel. Die mag best als 1 boek tellen vind ik, ook als je hem niet uitleest.
In mijn aangeschafteboekenlijst staan helaas ook een heleboel fantasyromannetjes die gewoon flut waren. Sommige heb ik nog wel als tweede deel en derde deel gekocht en gelezen maar dat was pure desperatie. Soms werd ik per ongeluk een ‘adult’ versie ingeslingerd. Ook niet allemaal uitgelezen.
Mijn grote ontdekking en groot irritatie dit jaar is toch wel dat het edele genere der fantasy is overgenomen door goedkope erotisch getinte (erotisch is af en toe een understatement!) verhalen. Ik weet nog dat ik jaren en jaren geleden een favoriete serie aan het lezen was die gaandeweg ook steeds grimmiger werd op dat vlak. Maar nu is het meer standaard dan uitzondering. Zucht. Terwijl ik gewoon Lord of the Rings wil, snap je. Of The Liveship saga’s. Of iets over onschuldige moderne heksen of zo.
Ik weet ook niet waar die obsessie met vampieren vandaan is gekomen en waarom die altijd een erotische ondertoon moeten hebben maar daar word ik ook een beetje moedeloos van.
In dat kader vond ik de Mercy Thompson boeken dan wél weer een verademing en totaal verslavend! Heerlijk. Allemaal verslonden. Ook hier geldt: aanbevelingen welkom. Liefst dus niet het erotica genre maar gewoon een reeks goed geschreven fantasy.
(er is niets mis met erotica natuurlijk, laat ik dat voorop stellen. maar als het om fantasy gaat vind ik het gewoon niet leuk)
De kinderboekenlijst
Ik was dit jaar helaas overgeleverd aan de liefde van mijn jongste voor Geronimo Stilton. Wat een stomme boeken zijn dat toch. Niet de eerste paar misschien, maar op een gegeven moment wordt het allemaal zo saai en voorspelbaar en vaak ook zo onlogisch en slecht geschreven. Zucht. Dan lees ik toch liever – desnoods iedere avond – de Held op sokken of Kietel nooit een krokodil!
Daarentegen las ik met mijn middelste Geheimen van het Wilde Woud, van Tonke Dragt, uiteindelijk helemaal uit. Het is niet meer helemaal van deze tijd maar we vonden het toch leuk. Niet iedereen houdt van het trage tempo en het beschrijvende, maar ons beviel het wel.
We zijn inmiddels bezig met een Amerikaanse klassieker waar mijn oudste niets van begreep maar waar mijn jongste zich perfect in kan verplaatsen: The Phantom Tollbooth. Het is hilarisch letterlijk en dat is precies wat een kind met autisme begrijpt. Dus op de een of andere manier is het perfect voor hem.
Het gaat over een jongetje dat zich nergens voor interesseert en zich altijd verveelt. Hij komt in een soort droomwereld terecht waar mensen alles letterlijk nemen en hele rare dingen doen. De boodschap is dat het goed is om je te interesseren voor de dingen om je heen en dat er overal avonturen op je wachten.
Het heeft een soort absurdistische humor die heel subtiel is maar ook heel ironisch. Moeilijk uit te leggen. In ieder geval erg leuk om voor te lezen. Ik weet niet of er ook een Nederlandse vertaling is maar ik kan me voorstellen dat de Engelse versie leuker is, omdat het allemaal woordgrapjes zijn en grapjes rondom uitdrukkingen etc.
De ongelezenboekenplank
Ik heb ook nog een lange lijst boeken op de virtuele of houten plank liggen hoor. Ik denk niet dat ik ze allemaal af krijg in het jaar 2019. Maar wie weet.
Komt’ie:
- This is marketing van Seth Godin. Ik heb zowel de papieren versie (om door te geven) als de digitale. Het is vast heel goed maar ik ben er nog niet aan toegekomen.
- Grip. Ik hoorde hier een mooie podcast over en het leek me wel iets voor mij en voor mijn niet-lezende echtgenoot. Ben er al in begonnen.
- Alles is onderhandelen. Ligt al tijdje op de plank, ben al begonnen maar moet de stof telkens even laten bezinken
- Slide design. Ben heel benieuwd, ben al even begonnen. Een boek waar je ook echt mee aan de slag moet dus iets om extra tijd voor te maken.
Het gaat niet om kwantiteit
Misschien lijkt het alsof ik vind dat we allemaal zoveel mogelijk boeken moeten lezen. Is niet zo hoor. Als ik een fijne serie te pakken heb en de een na de ander uitlees in een tijdsbestek van een paar dagen (en halve nachten) realiseer ik me wel dat het allemaal erg aan de oppervlakte blijft. Je kunt je afvragen of het niet ‘beter’ is om meer tijd te nemen en met meer aandacht te lezen.
Dat verslinden van boeken is natuurlijk net zo goed een vlucht als Netflix bingen, althans dat denk ik. Het lezen op zichzelf geeft me het plezier, het afgesloten zijn, je verliezen in een verhaal. Of ik je nu nog kan vertellen hoe ieder boek afliep, betwijfel ik (daarom kan ik ze allemaal weer rustig herlezen over een jaar, dus dat is wel een voordeel).
Zoals je ziet ontbreekt het hele genre romans op mijn lijst. En is er weinig literairs aan mijn voorkeuren. Vroeger was ik helemaal van de literatuur, toen ik op de middelbare school zat. Hoe zwaarder hoe beter. Maar nu gaat het me meer om vermaak en ontspanning en dus kies ik voor makkelijke genres.
Benieuwd naar jouw aanraders!
PS Ik ben nog steeds dolgelukkig met mijn Kindle (mijn tweede, want de eerste raakte ik kwijt in het vliegtuig). Vooral nu mijn ogen slechter worden is het een uitkomst. Gewoon het lettertype wat groter zetten en GO! 🙂 Het enige nadeel is dat het lastig is om er ebooks van bol.com etc. op te zetten maar omdat ik alles bij Amazon koop en in het Engels lees, is dat voor mij geen probleem.
- Zo verwijder je al je Facebookberichten en opmerkingen (en meer) - 19 april 2025
- Wat blogs leuk maakt - 18 april 2025
- Waarom je blogtitels beter moeten en ook waarom haast geen goed idee is - 15 april 2025
Geef een reactie