Al meer dan een jaar denk ik er over een vlogcamera te kopen. Een nieuwe. Om video mee te kunnen opnemen. Maar het komt er niet van.
Ik heb al meer dan 10 jaar een Canon Eos (geen idee welke eigenlijk) om foto’s mee te maken. Met een simpele lens (ik heb het opgezocht: Sigma 18-200mm f). Heel blij mee. Kan vast mooier en beter maar het werkt en ik ben het gewend.
Maar je kunt er geen video mee opnemen. Terwijl ik dat vloggen wel heel interessant vind. En ik steeds meer en meer in de hoek van e-learning terecht kom. Weliswaar tot nu toe allemaal met video’s die door experts worden gemaakt, maar ik zou graag wat meer ervaring opdoen.
GOEDE ARGUMENTEN DAAE!! JE MOET HET GEWOON DOEN DIE VLOGCAMERA!
Tot nu toe kom ik telkens uit op een investering van zo’n 2000 euro. Mooie spiegelreflex, rond de 1000. Goede lens erbij. En dan nog goede audio-apparatuur, en een tripod, en een licht misschien, extra batterij, opslag, … tsja.
Gelukkig bekeek ik van de week de vlog van Jacky. En ik dacht: da’s ook mooi beeld zeg. En ze vertelde me welke camera ze gebruikte.
Oh vergeten te reageren! Deze: https://t.co/USBtSrQCj9
— Lilyrose (@LilyroseNL) August 9, 2017
Da’s dan toch een fijner alternatief volgens mij. Mooi ding.
Hmmmm. Misschien dan toch …????
Voor de vorm vind je hieronder mijn aantekeningen van het afgelopen jaar. Ze waren voor privégebruik dus vergeef me als het allemaal niet klopt en als ze verouderd zijn (dat gebeurt vrij snel!) en als er geen links bij staan.
En mocht je willen delen wat jij gebruikt, wat jij denkt, wat absoluut onzin is of meer van dat soort tips: heel graag! Laat ze achter in de comments!
Elja’s verouderde aantekeningen over mogelijke nieuwe vlogcamera’s en andere vlogbenodigdheden
Mogelijke vlogcamera:
- D-rock: Sony A7S II, lens: 24-70 (vroeger de Canon 5d Mark III)
- Xanthe: Canon 5D MIII, lens 35mm 1.4L
- Casey: Canon EOS 70D DSLR Lens: es a Canon EF-S 10-22mm lens that is wide, looks great and allows a vlogger or filmmaker to pack plenty of detail into a shot.
- Casey point & shoot videocamera: Canon PowerShot G7 X Mark II of Sony RX100 IV.
- Calla’s lens: Canon EF 24-70mm f/2.8l II USM..
- Christopher: Sony a7s, systeem camera, geen spiegel reflex
- Travelvlogger: Panasonic Lumix GH4
- Jacky (@lilyrose): Lumix
- Videovrakvrouw: Canon EOS 5D mark III met Rode videomid Go mono-richtmicrofoon
- Update april 2017: Casey is van Sony Cyber-shot DSC-RX100 V 20.1 MP Digital Still Camera w/ 3” OLED overgegaan op Sony Alpha a6500 Digital Camera with 2.95-Inch LCD (Body Only) met de volgende lens: Sony SEL1018 10-18mm Wide-Angle Zoom Lens
- Sean Louw (insta): Sony a7sii
Prijzen:
- Canon 70D: 757 euro (is nu de 77 of de 80 geworden)
- Canon 70D + EF-S 18-135 mm = 1096
- Sony A7S II: 3600
- Canon 5d Mark III: 3799
- Canon PowerShot G7 X Mark II: 600
- Sony RX100 IV: 1.000
- Panasonic Lumix gh4: 1100 (ook goedkopere!)
- Sony Alpha a6500: 1600 euro (systeemcamera)
- Sony SEL1018 10-18 angle zoom 780 euro
Lenzen:
- 50mm is standaard
- 35mm en een 85mm lens combi (http://heleenschrijvershof.nl/camera-lens-kopen/
- kit-lens die van 18-55mm is standaard uitrusting beginners
- Travelvlogger: olympus 45mm 1.7 aperture 249 euro maar is te gecropt, hij vindt 50 mm beter met lage aperture
- Casey gebruikt op zijn Sony Alpha de Sony SEL1018 10-18 angle zoom 780 euro
Zoom echt nodig?
Tripod:
- Xanthe: Manfrotto 190 Aluminium 3 Section Tripod with Horizontal Column with Manfrotto 804RC2 Basic Pan & Tilt Head with Quick Release Plate
- Drock: Joby Gorillapod (I usually use this to just hold the camera and then I can quickly set it up on a table wherever I am to have stability.Monopod — Manfrotto MVM450A Aluminum Monopod. I love the agility and stability that the Manfrotto provides me.
- Casey: Joby Gorilla tripod & ball om hem mee te bevestigen
Audio:
- D-rock: Sennheiser AVX I really love how easy it is to find clear frequencies. It’s compact, portable and very simple to connect directly to my DSLR. The ability to switch between wireless lav to a handheld mic within seconds is great for run-and-gun videographers like myself.”
- Casey: rode videomid pro voor op de camera
- Udemy: Recommended USB Mics: Blue Yeti, Blue Snowball, Samson Go Mi; lapel clip-on Sony ECM CS3
- Wistia: Zoom H5 powering Sennheiser ME-66 shotgun microphone with phantom power enabled +48V
- Videovakvrouw: Rode videomid Go mono richtmicrofoon voor op camera; Rode smarlav+ lavalier voor iPhone iPad en iPod evt met verleningnskabel. Draadloos: rode Rodelink filmmaker kit (lavalader) draadloze microfoon
Sennheiser AVX: 700 euro
rode videomid pro voor op de camera: 200
Rode smarlav+ lavalier: 65 euro
Rode Rode link filmmaker kit: 369 euro, als je die met je smartphone gebruik nog tussenstukje rode sc4 erbij kopen
- 50 worden: het alternatief is minder - 11 augustus 2024
- Vakantie - 1 augustus 2024
- Achieve more - 25 mei 2024
Gert Kracht zegt
Als aanvulling:
Ik heb al sinds het begin van de Canon DSLR series gewerkt met deze camera’s. Het grote voordeel van deze camera’s zijn de mogelijkheden die je in huis haalt. De camera’s zijn in staat om filmisch beelden vast te leggen (dan moet je wel vaste brandpunt lenzen kopen, bijvoorbeeld de 50mm f/1.4 lens. Die is qua prijs relatief goed te betalen en heeft een heel mooi zacht beeld als je hem volledig open zet. Het grote voordeel is dat je ook in minder goed verlichte omstandigheden met deze camera’s en lenzen prima kunt werken. Bijna geen ruis en toch goed beeld.
Dual Pixel Focus is ideaal. Dat systeem willen alle merken op dit moment in hun camera’s hebben. Het reageert snel en is in staat je gezicht te volgen in beeld. Mocht je namelijk kiezen voor een volledig open lens, dan is je gebied wat scherp is zeer klein, dan loop je al snel uit focus. Dual Pixel Focus verminderd dat risico sterk.
Even een sprong zijwaards: je kunt ook kiezen voor een videocamera. Dat heeft als voordeel dat het compacter is, vaak ook een complete camera, dus geen losse lenzen, je kunt de schermen uitklappen en draaien. Goed vergelijkbaar met een DSLR dus. Toch is het beeld van die camera’s duidelijk minder. Meer ruis, minder gevoelig. Oppassen dus welk model je kiest. Ze hebben wel weer bijna allemaal een houder en aansluiting voor een externe microfoon.
Terug naar de DSLR: Foto’s maken! Dat kun je er ook heel goed mee. Een zeer waardevolle aanvulling op je VLOG, BLOG en vooral familie leven. Je legt met een goede camera vaker en mooiere beelden vast van alles wat je samen meemaakt.
Kies niet te groot. Al die technische shit die mensen roepen is hartstikke leuk. Maar je bent zelf op zoek naar een gemakkelijk te hanteren apparaat, wat goede kwaliteit beeld en vooral geluid levert. Het moet compact zijn en toch alles bieden. Met een paar extra accu’s zit je safe als je op reis gaat. Zelf hanteer ik de regel: minimaal vier accu’s per dag. Daarmee kun je met elke camera een dag lang alles vastleggen. Dat aantal kun je rustig opbouwen.
Zelf heb ik na de DSLR’s een overstap gemaakt naar de Canon XC10. Dit is een semi professionele 4K camera met zeer hoog beeldkwaliteit. Compact, maar ook met uitdagingen. De prijs van de hele set ligt met accu’s rond de 2200 Euro. Als microfoon heb ik de Røde Videmic Pro X, die kost rond de 500 Euro. Dat is voor veel mensen even slikken, die prijs, maar als je weet waarvoor ik hem KAN gebruiken weet je ook waarom ik voor deze microfoon heb gekozen. Hij is stereo en letterlijk voor bijna alles te gebruiken. Deze moet zeker 10 jaar mee.
Naast de XC10 heb ik ook de Panasonic XV870 compact videocamera. Mooie 4K voor overdag, maar in de avond minder goed beeld als de XC10. Als B-cam zeer geschikt en zeer handzaam. 5 uur filmen op een accu en zes uur op een 128 GB kaartje.
Het kleine wonder in mijn rugtas: de GoPro 5 Hero. Een waanzinnig mooie camera. Compact, 4K en waterdicht. Heeft recent drie weken op een silo gestaan voor een timelapse opname. Camera even geleend aan een collega. Het leuke is dat je met deze beelden ook hele mooie foto’s kunt produceren. 8 Megapixel groot uit de videobeelden, hoog dynamisch bereik (veel details in het beeld) en toch nog goed te corrigeren als het nodig is. De beelden staan inmiddels in twee uitgaven van Terschelling magazine (nummer 1 en 2 van 2017).
De Canon EOS6D heb ik verkocht. Daar is de Panasonic LX100 voor terug gekomen. Kan ook 4K filmen, heeft waanzinnig veel digitale tools voor foto en video ingebouwd. Maar….niet geschikt voor vloggen met een externe microfoon.
Je zult je misschien afvragen waarom zoveel? (Op de wenslijst staan nog twee extra….)
XC10 = Professioneel niveau beeld en geluid
Panasonic Compact is mooi voor B-cam en Behind The Scenes
GoPro – Alles kunner. Gooi en smijt camera.
LX100 – Voor de foto’s
Wensen blijven er……maar hier kan ik echt alles maken wat ik wil en dat is voor iedereen heel persoonlijk. Daarom zal ik ook nooit een model van mij opdringen. Daar zit meteen een extra handleiding bij waar veel mensen niet mee uit de voeten kunnen. Niet doen dus. Ga voor je eigen ding.
Canon DSLR camera’s hebben zich ruimschoots bewezen sinds 2008.
Elja Daae zegt
Ik denk dat ik – en veel vloggers – zoeken naar de optimale combinatie van prijs en beeld. Ik zag gisteren ergens iemand die een bepaalde videocamera aanraadde, terwijl ik de kwaliteit van haar beeld op YouTube dramatisch slecht vond. En de dame die haar advies gevolgd had, had dus ook die lage, korrelige, donkere kwaliteit video’s. Vind ik zonde. Dan is de iPhone (onder omstandigheden) bij wijze van spreke nog beter.
Het is juist dat heldere, lichte beeld dat veel vloggers nodig hebben. Als ik jou goed lees is dat een kwaliteit die je moeilijk krijgt met videocamera’s met prijsklasse <500euro?
Gert Kracht zegt
Videocamera’s hebben een kleinere sensor. Daardoor is de kans op ruis veel groter. Met genoeg daglicht of kunstlicht aanwezig zijn ze perfect.
Een DSLR camera heeft daar minder last van. Die hebben een gevoelige beeldsensor ingebouwd die perfect is voor situaties met weinig licht. Vooral als je een lens heb die f/2.8 of f/1.4 is. Dan kan de camera vaak meer zien dan het menselijk oog. Met andere woorden: je kunt met heel weinig kunstlicht filmen.
Geluid is een tweede factor: de microfoon(s) in een compact camera zijn beter dan in een DSLR, maar met wind of spraak is een externe microfoon (mono of stereo) met een deadcat erop tegen de invloeden van de wind een absolute must.
Opslag is voor beiden hetzelfde, maar moet je wel de juiste kaart voor in de camera kopen (lees: snel genoeg; bij 4K camera’s is de gewenste snelheid twee tot vier keer hoger en heb je meer capaciteit nodig voor dezelfde opnametijden, de kaarten raken immers sneller vol.
Een meegeleverde accus kan bijna altijd een uur mee. Dat is voor veel situaties te weinig. Vier accu’s op een dag zijn bij mij genoeg gebleken, met sommige accu’s kun je zelfs vier tot tien uur mee opnemen. Dat is geheel verschillend per merk. Even bij stilstaan en goed laten informeren.
Gert Kracht zegt
Basis set: Canon 750D met uitklapbaar LCD scherm (noodzaak voor vloggers) met 18-55 IS USM lens (IS = stabilisatie en USM is snel en stille motor) [596 Euro voor de set]
Top set: Canon EOS 800D DSLR + 18-55mm f/4.0-5.6 IS STM [846 Euro]
Deze set heeft Dual Pixel autofocus. Het beste systeem voor autofocus op dit moment. Geen wazige beelden als je filmt. Camera heeft ook een betere sensor: meer lichtgevoelig.
[49,95 voor een originele accu, geen kopie kopen!]
VideoMic Pro Rycote [189,- Euro] Deze microfoon heeft een audio niveau schakelaar speciaal voor DSLR’s.
Een deadcat kost 40 Euro en is nodig voor buiten in de wind.
64 GB SD kaartje [42 Euro] (kleiner kan ook, maar is af te raden. Je werkt met video.
Manfrotto BeFree video standaard [169 Euro]
of
Joby [169 Euro]
Bovenstaande sets zijn vrijwel standaard bij heel veel vloggers. Hebben alles wat in jou lijst staat.
Je kunt kiezen voor duurder, maar deze setjes hebben zich heel vaak bewezen. De bestanden uit de camera zijn bovendien heel gemakkelijk op je computer te verwerken.
Tenzij je in 4K wil gaan filmen, maar dan moet je wel rekenen op veel meer opslag en een zwaardere computer.
Elja Daae zegt
WOOOHOOO dankjewel Gert!!! Ik ga het allemaal even rustig na!! Maar het klinkt een stuk beter dan mijn chaotische lijst.