Favoriete links afgelopen tijd

Ik weet niet of het voor jullie ook zo is, maar ik probeer interessante dingen die ik tegen kom zoveel mogelijk in mijn favorites op te slaan. Ik gebruik Diigo daarvoor, of soms ook Evernote. De tweets die ik als ‘favorite’ aanmerk gaan ook naar Evernote.

In het kader van: ik-zou-niet-weten-waar-ik vandaag-over-moest-bloggen (want moe na 10 dagen alleen met drie kleine kinderen en iedere avond werken), daarom hier een aantal van de interessant dingen die ik tegenkwam. Lees ze dit weekend!

PS Sommige van deze links kwam ik ongetwijfeld via een van jullie tegen! Maar in mijn Diigo maak ik daar geen aantekeningen van. Excuses alvast, en bedankt voor het delen mocht de link van jou af komen 😉

1 Is je emailadres veilig?

De spam-technieken zijn oneindig tegenwoordig, en dan zijn er ook nog bedrijven die je emailadres doorverkopen. Hoe dan ook, best handig om eens te kijken of je emailadres in zo’n spamdatabase zit. Ik weet niet precies hoe ze het checken, maar shouldichangemypassword.com kan daar iets over melden.

2 Kritischer zijn op hoe je omgaat met informatie

Ik word geleefd door mijn email, om eerlijk te zijn. Mijn dag wordt bepaald door wat er binnen komt. Dom natuurlijk, want de dag moet bepaald worden door wat ik belangrijk vind, en niet door anderen. En zo zijn er nog een heleboel manieren om effectiever om te gaan met je energie, en beter te filteren wat je wel en niet leest en wel en niet doet. Een mooie video hierover is deze presentatie (42 min) van Scot Hanselman, van Computerzen.

3 Archiveren van tweets

Toen maandag na afloop van #blogpraat, de twitterchat die ik organiseer, mijn gebruikelijke transcriptservice het af liet weten, wees Raymond Snijders me op Hootsuite als alternatief om tweets te bewaren als PDF. Hij beschrijft hoe dat moet. Gelukkig deed tweetreports.com (een betaalde dienst) het vandaag weer, want hootsuite is veel duurder en ook een stuk minder gebruiksvriendelijk als ik het zo bekijk. Misschien ben ik gewoon te ongeduldig, zou kunnen. Voor mensen met een bedrijfsbudget misschien wel een goede optie.

4 Wat is de waarde van LinkedIn?

Ik gebruik (net als jullie?) LinkedIn niet zo heel actief. ZOu ik wel moeten doen, is belangrijk, ik weet het. Ik weet het niet. Twitter ligt me gewoon meer, en ik heb door mijn werk voor Frankwatching zoveel mensen waar ik contact mee heb dagelijks 1-op-1… en dan dit blog… dat is voor mij genoeg. Misschien ook omdat ik niet actief klanten aan het zoeken ben? Hoe dan ook, Chris Brogan is opgehouden met LinkedIn.

Veel kritiek op gekomen (is het een stunt?) maar ik begrijp eigenlijk wel wat hij bedoelt. En hij heeft een prachtige emaillijst die hij heel slim gebruikt, dus wat moet hij nog met LinkedIn? Bovendien is hij natuurlijk op alle mogelijke manieren te vinden op internet. Anyway. Leuk om te lezen misschien.

5 Mooie blog posts die je raken

Soms kom je blogs tegen die je gewoon raken en verbazen of anderszins ontroeren. Die lees ik 10 keer liever dan de ‘beste blogartikelen’, kan ik je zeggen. Daar was dit er eentje van voor mij van de week: over een pleegmoeder en haar pleegzoon en de relatie met zijn moeder. Zo krijg je opeens een kijkje in een andere wereld.

Dat gold ook voor deze post van Emile, waarin hij vertelt hoe het met hem gaat. Hoe het echt met hem gaat. En hoe we met zijn allen zodra dat kan misschien toch wel graag de ogen sluiten voor wat er werkelijk gaande is, tijdens de crisis. Hij raakte bij mij een snaar (wel meer dan 1). En los daarvan kan ik alleen maar bewondering hebben voor iemand die zo schrijft, en zo deelt. Erg mooi.

En deze van Henk is heel anders, maar ook heel mooi en persoonlijk, over zijn wandeling tijdens zonsondergang. Een stukje reflectie, eigenlijk. Een soort cadeautje. En deze van Lisanne greep me ook aan. Tsja. Er is zoveel moois te vinden om over na te denken en mensen om contact mee te leggen!

6 Je blogartikelen in WP direct naar Twitter

Ik heb hem nog niet geprobeerd, maar dit artikel deed me denken dat een probleem waar ik al langer mee worstel opgelost zou kunnen worden: een plugin voor automatisch tweeten van nieuwe posts. Proberen waard?!

7 De toekomst van Google, data, Facebook & meer

“Het is Google’s poging om mensen beter te begrijpen in hun speurtocht naar informatie.” Mooi artikel over de toekomst en Google en waar het allemaal naar toe zou kunnen gaan. Het zet je aan het denken. Welke mogelijkheden liggen er in alle informatie die over ons verzameld wordt? En ook: hoeveel kwaad kunnen bedrijven of mensen daar eigenlijk wel niet mee? Hoe eerlijk is het om dat soort informatie te gebruiken? Blijft het allemaal anoniem?

Want ga maar eens na: als jij kon zien op welke dingen ik allemaal in Google zoek, heb je een intiem beeld van mijn leven. Alle leuke dingen, vervelende dingen, prive-dingen, zakelijke plannen – het zit allemaal in mijn google searches.

In dat kader kwam ik van de week ook dit tegen: een manier om de gegevens die jij met Facebook deelt te downloaden en op te slaan.

8 Het dubbele gezicht van Facebook

Ik hou van Facebook, ik haat Facebook…en dat laatste wordt nog een beetje aangewakkerd als ik zo’n artikel lees over hoe Facebook omgaat met gebruikers. Het helpt ook niet als je later die week dan nog een heftig artikel leest over wat volgens Facebook ongeschikte foto’s zijn om publiekelijk te delen: die van je gehandicapte baby die door een vreselijke geboorteafwijking maar 8 uur heeft geleefd.

Overigens denk ik dat mensen buiten de VS vergeten dat hier ook een stukje cultuur meespeelt. Maar goed. Facebook is een wereldmacht en moet zich ook gedragen naar al die verantwoordelijkheid.

Iemand stelde op Twitter de vraag of we dachten dat Facebook er nog is over 5 jaar. Over 5 jaar misschien wel, over 10 jaar niet meer, denk ik. Ik heb er vertrouwen in dat mensen op een bepaald moment bewuster om zullen gaan met data, met gegevens, met data over hun gedrag – eigenlijk met data over hun leven. Ik merk bij mezelf, toch een fanatieke facebookgebruiker, in ieder geval al een bepaalde afstand.

9 De wereld van de uitgevers

Ik heb op SOBcon Tim Sanders horen spreken, een inspirerende man. Hij is begonnen met een nieuw bedrijf, dat beoogt auteurs en alle mensen die nodig zijn om een boek op de markt te brengen, bij elkaar te brengen. Hij gelooft dat de lat nu te hoog ligt: traditionele uitgevers, daar kom je als nieuwe auteur nauwelijks tussen. En te laag: iedereen kan nu een boek uitgeven, of je nu markt hebt of niet en je boek nu goed is of niet. Hij schrijft hier over zijn visie op de wereld van de ebooks.

10 Lachen is gezond

Sinds ik een tijdje terug gezondheidnieuws kreeg dat me erg bezig hield (alles inmiddels weer goed), merkte ik de kracht van lachen. Het is heerlijk om gewoon te lachen. Een verzetje voor het hoofd, en voor het hart. In dat kader de video van de middelbare scholieren die voor de gek worden gehouden door hun leraren: stealth disco, in goed jargon.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

7 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Henk038antwoord
15 augustus 2016 om 18:03

Ik krijg nu pas een melding van de link vanuit jouw site naar mijn blog.. Das wel bijzonder. Maar goed. Leuk dat je t blog leuk vond. Reflectie vind ik een mooi aspect bij blogs. Dus zo af en toe komt dat terug. Reflectie vanuit mezelf of reflectie vanuit externe gebeurtenissen of (kleine/grote) voorvallen. Voor mij is reflectie persoonlijk belangrijk, maar zeker ook zakelijk als ondernemer.

Elja Daaeantwoord
16 augustus 2016 om 08:10
– Antwoord aan: Henk038

Dat is gek Henk! 2012! Ik heb gisteren aan al mijn blog posts zitten knutselen ivm het opruimen van tags en categorieën, misschien daarom? Hoe dan ook, dank voor het delen!

lindakwakernaatantwoord
28 mei 2012 om 10:39

haha als dit een “ikzounietwetenwaaroverikmoetbloggenblog”is, want is dan een geen idee blog! leuke linken thanxs

Martine Bakx ARTOEKantwoord
26 mei 2012 om 14:11

Ik wel vluchtig…. maar ik lees sowieso zelden blogs, dus dat is al heel wat!

Voor mijn twitteraccount feestjesblog heb ik destijds twitterfeed ingesteld. Oorspronkelijk wilde ik dat account volledig automatisch laten twitteren. Inmiddels gebruik ik het om mijn eigen tweets en de traktatie-feestjestweets te scheiden. Geen idee meer hoe dat moet, maar het was makkelijk en snel gedaan.
twitterfeed.com.

Tja facebook. Daar heb ik echt helemaal niets mee. Heb een slapend privé account wat ooit aangemaakt is omdat ik foto’s bij mijn zus wilde kijken. Facebook, en hyves zit in de privé-sfeer. Ik vind het raar om daar als bedrijf commercieel actief te zijn.

Eljaantwoord
26 mei 2012 om 19:26
– Antwoord aan: Martine Bakx ARTOEK

Ik probeer er tijd voor te maken, zowel voor zakelijke als voor prive-blogs. Zakelijk is meestal makkelijker terwijl prive eigenlijk leuker is…

Hannieantwoord
26 mei 2012 om 12:14

Mooi rijtje, Elja. Ik ben blij dat ik nu eens niet vluchtig, snel, snel, diagonaal heb gelezen, maar de tijd heb genomen. Dank je wel voor alle links!

Eljaantwoord
26 mei 2012 om 19:26
– Antwoord aan: Hannie

Heeeee Hannie! Hoi! 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.