Een vraag aan jou

Foursquare bedrijvenIk heb een vraag aan je.

Ja, aan jou, lezer!

Dat zit zo: mijn boek over online marketing voor lokale bedrijven is bijna af.

Onder lokale bedrijven versta ik in dit verband: bedrijven die een fysieke locatie hebben waar klanten en/of bezoekers over de vloer komen. Horeca en retail, maar ook artsenpraktijken en advocatenkantoren, slagers en loodgieters, gemeentekantoren en de VVV. Scholen en kinderdagverblijven. Dierentuinen en musea.

You name it!

Het boek zat al jaren in mijn hoofd.

Omdat het internet zo veel kansen biedt aan lokale ondernemers en organisaties, gratis, maar zo weinigen van hen er gebruik van weten te maken.

Helemaal nu iedereen met zijn smart phone lekker loopt te geotaggen, natuurlijk. (‘incheckt’ via apps als Foursquare, Instagram en Facebook).

Zonde vind ik dat. In deze tijden is een online aanwezigheid niet alleen hard nodig, het kan je ook een zetje geven t.o.v. je concurrent. Of helpen om nieuwe doelgroepen te vinden. Nieuwe klantenkringen aan te boren.

Ik hoop dat het boek heel veel mensen gaat helpen. En dat lezers dan net zo enthousiast worden als ik ben, over al die mogelijkheden en hoe makkelijk het eigenlijk is om aan ‘online’ locatiemarketing te doen.

En hoe leuk, vooral. Ook belangrijk.

En waar ik jullie hulp bij nodig heb, is het vinden van voorbeelden.

Lokale bedrijven die jullie kennen die te vinden zijn op Google+. Op Instagram. Op Foursquare. Op Facebook. En die daar echt iets doen. Of misschien hebben ze een blog?

En hoe jullie die bedrijven online hebben gevonden, zou ik ook graag willen weten. Hoe wist je dat je ze daar kon vinden? Zelf gezocht of werd je er op gewezen (door die bedrijven zelf? Door kennissen?)? Waarom zou je zo’n bedrijf wel of niet volgen op een sociaal medium?

En heb je wel eens een review achtergelaten, op zo’n online kanaal? Waarom wel? Waarom niet?

Lokale bedrijven met een online aanwezigheid: ken je er een of ben je er een?

Ik ben geïnteresseerd in AL je ideeën en ervaringen. Ook als je zelf zo’n lokale ondernemer bent natuurlijk! Wat vind je lastig? Of wat vind je er van, als je actief bent online? Wat levert het je op?

Ik ben benieuwd! Je zou me er erg mee helpen.

Dankjewel!!

PS Mailen kan ook natuurlijk: 1op1@eljadaae.nl. En anoniem comments achterlaten is ook geen probleem (verzin gewoon een naam en emailadres!). En mocht je zelf een lokale ondernemer zijn, noem je gewoon je eigen accounts natuurlijk, vind ik juist leuk. Heb je er in ieder geval 1 volger bij.

PS PS Ik heb inmiddels Foursquare ontdekt, zie afbeelding bovenaan. PUUR ONDERZOEK, dat begrijp je. Maar stiekem heb ik er ontzettend veel lol in. Ik kan er niets aan doen. Het gaming-element is briljant. Ik ben iedere keer benieuwd of ik nog een ‘badge’ ga halen… Ik was laatst op het vliegveld in Istanbul om 5 uur sochtends met 250 mensen tegelijk ingecheckt. Een ‘swarm’ badge, kreeg ik. YAY. Geweldige app.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

29 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Charlotte Meindersmaantwoord
27 mei 2014 om 19:42

Hm, ik voldoe wel aan je criteria geloof ik. Lokaal in die zin dat ik inderdaad een fysiek kantoor in Den Haag heb. En mijn kantoor heb aangemeld bij Google en bij Foursquare (je kunt hier heeeeel snel de mayor badge krijgen) en ik heb Twitter, Facebook, LinkedIn (gebruik ik wel meer als persoon-bedrijf dan mijn bedrijfsaccount) en Google+ (gebruik ik dan weer meer als bedrijf dan als persoon) en Instagram en Pinterest (je brengt me op een idee: ik ga een Den Haag board maken!) en ik heb een website waar ik op blog. Dus. Wil je de linkjes?

Ben wat betreft combi lokaal en online wel fan van Hometown http://www.hometowncoffee.nl en Edwin Pelser http://www.edwinpelser.nl (en ja, ik ben even bezig met een inhaalslag op je blog. Komt door mijn gebrek aan gebruik van RSS en dat ik bij jou niet per e-mail kan abonneren 🙂 )

Elja Daaeantwoord
27 mei 2014 om 20:49
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

Super! Dank!!

Joanne1200antwoord
15 mei 2014 om 01:58

Vraagje: waar slaat deze zin op?: “Helemaal nu iedereen met zijn smart phone lekker loopt te geotaggen, natuurlijk….. (‘incheckt’ via apps als Foursquare, Instagram en Facebook)…”. Op… “Omdat het internet zo veel kansen biedt” of ….”zo weinigen van hen er gebruik van weten te maken”. (‘incheckt’ via apps als Foursquare, Instagram en Facebook).
Voor de rest kan ik je niet echt van dienst zijn. Ik bedoel heb niet echt een bijdrage te leveren voor je boek. Maar ik kan me niet voorstellen als iemand tegenwoordig een bedrijf heeft hij niet automatisch ook een website e.d. heeft.
Het lastigst lijkt mij om met iets als een bedrijf te starten. Van alles sluit er: kinderdagverblijven, zorginstellingen en weet ik wat al niet meer… Wat kunnen al die mensen die “op straat komen te staan”, gaan doen…?Waar heeft de maatschappij behoefte aan en wat levert dat dan weer op?
Succes met je boek en Groetjes, Hanneke

Elja Daaeantwoord
16 mei 2014 om 20:32
– Antwoord aan: Joanne1200

Hoi Hanneke, wat ik bedoel is dat er online veel marketingkansen liggen die verder gaan dan gewoon een website. En dat heel veel ondernemers zich daar niet van bewust zijn. Terwijl je heel veel kunt doen, gratis, als je er wat tijd aan besteedt. Dus vandaar. ‘Zo weinigen van hen’ slaat dus op de mensen die lokale bedrijven hebben, niet de consumenten die bezig zijn op foursquare en facebook etc.
Juist omdat het lastiger wordt om op te vallen als bedrijf en om klanten te krijgen, vind ik het zo belangrijk. Je kunt je als bedrijf echt onderscheiden.

Joanne1200
16 mei 2014 om 21:20
– Antwoord aan: Elja Daae

Snap het.

Martine Bakxantwoord
14 mei 2014 om 14:25

Moest even zoeken want ik heb er ooit over geblogd. Hier staat er 2 (kopje sociale media) http://www.martinebakx.com/2014/02/marktplaatsen.html

Elja Daaeantwoord
14 mei 2014 om 20:38
– Antwoord aan: Martine Bakx

Dank Martine! Hop! In het onderzoeksarchief! PS benieuwd naar je app!!!

Petra Blankwaardantwoord
14 mei 2014 om 00:42

Indiaas Restaurant zit op Facebook en is bekend met 4sq: http://www.indiancurryhouse.nl/ Leuke anekdote: doordat ik er eens ingecheckt had en een andere inchecker mijn profiel spotte en toevallig een webbouwer zocht had ik er een klant bij: janvanderlaan.eu In de categorie ‘hoe een koe een haas vangt’ 🙂

Elja Daaeantwoord
14 mei 2014 om 08:22
– Antwoord aan: Petra Blankwaard

Nou ongelofelijk?! Mooi verhaal! Dankjewel!

robertantwoord
14 mei 2014 om 00:29

qua cafeïneverslaving vind ik het leuk de fb-pagina’s van de coffee company in de buurt ( https://www.facebook.com/cckortepoten ) en hometown ( https://www.facebook.com/Hometown.denhaag ) te volgen. leuke mix van praktisch (“we zijn vandaag gewoon open”, “we geven een feestje”) en gewoon even laten weten dat je er bent. en op instagram is max bong van la bong fashion leuk bezig ( http://instagram.com/la_bong ). ze is zelf veel te zien, en het ziet er allemaal hip en erg vrolijk uit. ook leuk om te volgen voor wie niet tot de doelgroep behoort (en dan doe je iets goed, lijkt mij).

Elja Daaeantwoord
14 mei 2014 om 08:21
– Antwoord aan: robert

Supertips Robert! Dankjewel!

Karin de Zwaanantwoord
13 mei 2014 om 22:25

Koops boeken in Venlo, fijne blog, ik zie dat ze van vaste klanten bestellingen via Twitter doen. Ben er nog nooit geweest (nogal uit de buurt) maar heb helemaal het idee dat ik ze ken 🙂

Elja Daaeantwoord
14 mei 2014 om 08:20
– Antwoord aan: Karin de Zwaan

Oh leuk, ik ga meteen kijken! Dankjewel!

Carel de Mariantwoord
13 mei 2014 om 20:51

ik probeer er vanavond een blogje over te schrijven dat ik dan morgen post

Elja Daaeantwoord
13 mei 2014 om 20:57
– Antwoord aan: Carel de Mari

Superrr!! Thanks Carel!

Carel de Mari
14 mei 2014 om 08:52
– Antwoord aan: Elja Daae

http://wp.me/p1T8Qr-19m

Petra Wiebengaantwoord
13 mei 2014 om 20:37

Mijn Etos filiaal heeft haar eigen facebook pagina, werd er door de verkoopster op gewezen.
Oh en mijn favoriete scrapbookwinkel uit Nieuwegein is online erg actief op social media, maar zij hebben ook een webshop.

Elja Daaeantwoord
13 mei 2014 om 20:57
– Antwoord aan: Petra Wiebenga

Linkjes! Linkjes! Klinkt leuk! Hoe deed die verkoopster dat dan?? Gewoon een praatje?

lindakwakernaatantwoord
13 mei 2014 om 20:24

Voetvisie zit op facebook, twitter en heeft een blog. Niet al te actief maar toch, Ik merk een lichte kentering op . Heb veel oude klanten. Een natuurlijke verloop, lanzaam maar zeker meer jongere die me volgen en lezen. Dus moet ik (veel) actiever worden

Elja Daaeantwoord
13 mei 2014 om 20:56
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Is je praktijk eigenlijk aan huis?

lindakwakernaat
13 mei 2014 om 21:44
– Antwoord aan: Elja Daae

Ja inderdaad
Ben ik nu af?

Elja Daae
14 mei 2014 om 08:20
– Antwoord aan: lindakwakernaat

Natuurlijk niet. 🙂

lindakwakernaat
14 mei 2014 om 08:45
– Antwoord aan: Elja Daae

Haha

Aleidantwoord
13 mei 2014 om 20:17

Mijn bootcampclub via fb, mijn voormalig kdv via fb, vast nog meer, ik denk hard

Elja Daaeantwoord
13 mei 2014 om 20:56
– Antwoord aan: Aleid

Leuk! Linkjes welkom! Hoewel ik die naar jouw bootcampclub wel kan vinden, ha!

Ellen Kluitantwoord
13 mei 2014 om 19:37

Mijn crèche zit op Facebook, volg ze voor nieuws en foto’s. Gevonden doordat ze me erop wezen.

Elja Daaeantwoord
13 mei 2014 om 20:56
– Antwoord aan: Ellen Kluit

Leuk?

Ellen Kluit
13 mei 2014 om 21:04
– Antwoord aan: Elja Daae

Vind ik wel. Is KDV Heppie in Groningen https://www.facebook.com/kdvheppie Erg fijn voor nieuwtjes mbt zwangere leidsters, nieuw meubilair, wat de kinderen doen etc. Heb nog geen review gegeven, vergeet dat steeds, moet dat eigenlijk wel doen.

Elja Daae
14 mei 2014 om 08:20
– Antwoord aan: Ellen Kluit

Dank Ellen!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.