De later app en mijn spookfoto

instagram later appHeeeeel lang geleden, ik bedoel, minstens 2 jaar, misschien 4, ging het verhaal rond dat je op Facebook benadeeld werd als je 3rd party apps gebruikte om berichten in te plannen en te plaatsen.

3rd party apps zijn apps die je als beheerder van een pagina of account helpen om die pagina te beheren door inzicht te geven in statistieken, comments en meer. Vaak kun je er ook berichten klaarzetten, overzicht houden over je planning en zorgen dat die door de app geplaatst worden.

Destijds las je keer op keer verhalen over het afstraffen van facebookpagina’s die niet zelf, direct, berichten plaatsten maar dat deden via apps als hootsuite, sproutsocial en vele anderen. Dat afstraffen bestond er uit dat je minder bereik kreeg met je pagina en je berichten.

Het idee was dat Facebook liever niet wilde dat je dat soort apps gebruikte. Niet echt heel logisch, maar ja. Het leek er toch sterk op. En ik moest ik er vandaag aan denken toen mijn Instagramfoto 0 likes had.

Op Instagram kun je uberhaupt niet daadwerkelijk berichten plaatsen via anderen dan Instagram. Je moet altijd zelf op ‘plaatsen’ klikken. Maar apps als Later, die ik vandaag gebruikte, kunnen de foto wel alvast voor je klaarzetten en de beschrijvende tekst op je plakbord plakken. 

Alles leek goed te gaan. Maar toen ik uren later keek, had het bericht 0 likes.

0 likes! Dat is zelfs voor mijn relatief onpopulaire account opvallend. Ik heb nooit veel likes, maar altijd wel een paar. 0? Dat bestaat niet.

0 betekent dat er iets is misgegaan. En aangezien de foto wel gewoon te zien was, betekent dat dat hij bij niemand in de feed verschenen is. Of dat het een soort spookfoto was.

Hmmm.

Ik moet die Later app later nog maar eens proberen …

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.