Blogpro, les 6: Titels

Goede titels maken

Titels zijn belangrijker dan je je misschien realiseert. Het is het eerste waarop mensen zich baseren bij de beslissing om wel of niet te gaan lezen. En omdat bij het delen van online artikelen via social media de titel het eerste is wat mensen zien, heeft een titel nog meer belang dan vroeger.

Daar komt bij dat mensen online overstelpt worden door titels. Je moet dus zorgen dat een titel direct aanspreekt en lezers een idee geeft van wat ze gaan lezen. Zo kunnen ze beslissen of ze door willen klikken, of niet.

Goede titels schrijven kost tijd

Het is een bekend adagium onder professionele bloggers dat je net zoveel tijd aan je titel moet besteden, als aan je hele artikel. Zo belangrijk wordt die titel gevonden.

Bij bekende websites als UpWorthy moeten redacteuren meerdere titels aanleveren bij hun artikelen, zodat de eindredactie iets te kiezen heeft. In een veel besproken presentatie zeggen ze zelfs dat voor ieder artikel op hun blog minimaal 25 titels worden aangeleverd!

goede titels schrijven upworthy

Sommige nieuwssites gaan verder: ze gebruiken software die een stuk met verschillende titels verspreidt, snel analyseert welke titel de beste resultaten krijgt en naar aanleiding van de resultaten in de eerste minuten bepaalt welke titel definitief wordt (bron). Een goede titel kan het verschil uitmaken tussen 100 lezers of 1.000.

Net als in de opdracht in het blogplan, kun je jezelf voornemen om 10 titels te verzinnen en de beste te kiezen.

Tips voor goede titels (met voorbeelden):

PS Toevallig op deze pagina terecht gekomen? Deze pagina is onderdeel van een 10-delige gratis blogcursus. Schrijf je hier in en ontvang iedere dag een e-mail met de volgende les.

Opdracht 5

Bedenk 10 mogelijke titels voor je blogartikelen. Gebruik als input de informatie uit de andere opdrachten, waaronder focus en zoekwoorden. Schrijf ze zo dat ze uitnodigen om door te klikken en te gaan lezen.

  1. 10 manieren om een effectievere blogger te worden
  2. .
  3. .
  4. .
  5. .
  6. .
  7. .
  8. .
  9. .
  10. .

Verdiep je in titels

Als je je wilt verdiepen in goede titels, is het het beste om eens op te letten op wat je online tegen komt. En natuurlijk kun je er gewoon eens meer over lezen. Hieronder vind je een aantal Engelstalige en Nederlandse links: