Aan de slag met zoekwoorden

Blogpro, les 5: Zoekwoorden

Opdracht 4

Zoals je in de video hebt gehood: zoekwoorden zijn erg interessant als je een kijkje in het hoofd van je lezer wilt nemen. Wat zij intypen in Google is precies wat jij wilt weten. Want dan kun je antwoord geven op de vragen die lezen bij je lezers, in een taal die past bij je lezer.

Hieronder vind je drie manieren om aan zoekwoorden te komen.

Google autocomplete

Link: Google autocomplete

Dit is niets meer en niets minder dan zoekwoorden intypen in Google. Want door een zoekterm in te vullen op Google, krijg je suggesties te zien van woorden die andere mensen intypen als ze bezig zijn met het zoekwoord dat je net intypte.

Heel makkelijk, kortom. Maar let op: gebruik altijd een ‘anoniem’ venster in je browser om te zoeken op Google. Doe je dit niet, dan houdt Google rekening met jouw persoonlijke zoekhistorie en krijg je een minder objectief beeld. Dit doe je in de Chrome browser door rechtsboven in je browser window op de puntjes te klikken en te kiezen voor ‘incognito window’. In Explorer kies je via tools of instellingen voor ‘InPrivate browsing’.

Ubersuggest

Link: Ubersuggest.io

Op ubersuggest.io kun je zoeken op zoekwoorden die vervolgens alfabetisch worden weergegeven. Ubersuggest gebruikt Google als basis, maar het ziet er net iets anders uit.

bloggen als een pro zoekwoorden

Overigens maakt een lager zoekvolume niet uit, het schept juist kansen. Dus laat je daardoor niet van de wijs brengen.

Keyword.io

Link: keyword.io

In de video komt ook de tool keyword.io aan bod. Deze tool is ook gebaseerd op Google’s autocomplete functie en geeft dus ongeveer dezelfde resultaten, alleen ligt de focus op langere reeksen woorden. Het idee daarachter is dat je met langere zoekreeksen soms een veel kleiner maar specifieker publiek aanspreekt.

Er staat ook veel onzin in deze lijst, maar het geeft weer een andere kijk op zoekwoorden. Wie weet helpt het juist om je creativiteit aan te boren!

PS Toevallig op deze pagina terecht gekomen? Deze pagina is onderdeel van een 10-delige gratis blogcursus. Schrijf je hier in en ontvang iedere dag een e-mail met de volgende les.

Doe onderzoek naar zoekwoorden die door jouw ideale lezer gebruikt worden rondom de onderwerpen waar jij over wilt bloggen. Gebruik de tools die genoemd zijn in de video en op deze pagina.

Welke 5 zoektermen zou jij als basis kunnen nemen voor artikelen?

  1. ..
  2. ..
  3. ..
  4. ..
  5. ..

 

PS Kreeg je deze link van iemand doorgestuurd? Je kunt je hier aanmelden om zo de andere lessen per e-mail te ontvangen.

Verder lezen?

Het vinden van goede onderwerpen is de kern van ieder blog. Hieronder vind je meer informatie over het vinden van zoekwoorden, maar ook een paar artikelen met onderwerpsuggesties: