Blogpro, les 5: Zoekwoorden

Aan de slag met zoekwoorden

Zoekwoorden vinden, is interessant als je een kijkje in het hoofd van je lezer wil nemen.

Hier vind je drie manieren om aan zoekwoorden te komen.

Google autocomplete

Door een zoekterm in te vullen op Google, krijg je suggesties te zien van woorden die andere mensen intypen als ze bezig zijn met het zoekwoord dat je net intypte.

autocomplete

Niets is makkelijker, maar niets is ook ondoorzichtiger. Je weet niet precies waar Google zich op baseert bij het tonen van zoekwoorden in de zoekbalk en bij het doen van suggesties.

Belangrijk is dat je een ‘anoniem’ venster opent om te zoeken op Google. Doe je dit niet, dan houdt Google rekening met jouw persoonlijke zoekhistorie en krijg je een minder objectief beeld. Dit doe je in de Chrome browser door rechtsboven in je browser window op de puntjes te klikken en te kiezen voor ‘incognito window’. In Explorer kies je via tools of instellingen voor ‘InPrivate browsing’.

Ubersuggest.io

Op ubersuggest.io kun je zoeken op zoekwoorden die vervolgens alfabetisch worden weergegeven.

ubersuggest

Door op het pijltje links van de zoekwoorden te klikken en te kiezen voor ‘expand this keyword’ krijg je gerelateerde zoektermen te zien.

Google Keyword planner

De bekendste en meest uitgebreide gratis zoekwoordentool is die van Google. Je kunt hem alleen zien als je een Google AdWords account aanmaakt. Gelukkig is dat gratis.

google keyword planner 1

Het leuke is dat je niet alleen ziet wat andere mogelijke zoekwoorden zijn (soms zijn dat hele andere woorden!) die gerelateerd zijn aan het zoekwoord dat je opzocht, ook kun je zien wat het ‘zoekvolume’ is, oftewel: hoeveel mensen zoeken op die zoekwoorden.

google keyword planner

Overigens maakt een lager zoekvolume niet uit, het schept juist kansen. Dus laat je daardoor niet van de wijs brengen.

Keyword.io

In de video komt ook de tool keyword.io aan bod. Deze tool is gebaseerd op Google’s autocomplete functie en geeft dus ongeveer dezelfde resultaten. Om cijfers te zien als indicatie van populariteit, moet je de betaalde versie aanschaffen.

keyword.io

 

Opdracht

Doe onderzoek naar zoekwoorden die door jouw ideale lezer gebruikt worden rondom de onderwerpen waar jij over wilt bloggen. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld:

  • Google Autocomplete (google.com)
  • Ubersuggest.org
  • Keyword.io

Welke 5 zoektermen zou jij als basis kunnen nemen voor artikelen?Voorbeeld:

  1. bloggen als een pro
  2. ..
  3. ..
  4. ..
  5. ..

 

PS Kreeg je deze link van iemand doorgestuurd? Je kunt je hier aanmelden om zo de andere lessen per e-mail te ontvangen.