Bloggen als een pro – met cijfers

google analyticsJajaja. Als je een boek geschreven hebt dat ‘Bloggen als een pro’ heet heb je natuurlijk een idee van wat er komt kijken bij professioneel bloggen.

(bloggen als een pro? Pfff. Whatever)

Maar wat ik niet in het boek heb gezet is dat het toch wel ECHT de moeite is om wat aandacht besteden aan SEO en analyse. En dan bedoel ik het soort analyse dat je met Google Analytics kunt uitvoeren.

Ik gebruik Google Analytics al jaren. Niet alleen voor eljadaae.nl maar ook voor Frankwatching.com (waar ik deze zomer 4 jaar voor werk). Ik ben gek op analytics.

Maar.

Ik blijf nieuwe dingen leren!

Ik vind het gewoon heerlijk om boven die cijfertjes te hangen en te bedenken wat ze betekenen en wat die betekenis weer betekent voor wat ik moet doen.

Bloggen als een pro is doelgericht bloggen.

En doelgericht bloggen vraagt om analyse.

Het is erg de moeite om je een beetje te informeren over de cijfers achter je blog. Echt.

(Behalve als het je niets uitmaakt natuurlijk! Dan moet je ze lekker links laten liggen. Uiteraard.)

Vandaag had ik een webinar van over SEO met Google Analytics. Ik bedoel, de deelnemers hadden een webinar als onderdeel van onze online leergang over Google Analytics. Ik was moderator.

Maar stiekem was ik gewoon deelnemer. Nog een voordeel als je webinars organiseert over je eigen favoriete onderwerpen!

Ik leer altijd weer wat bij.

Bijvoorbeeld dat verstand van cijfers ook belangrijk is voor bloggers.

HE!? Kun je een rapport maken in Google Analytics waar je kunt zien hoeveel mobiel verkeer je krijgt via de zoekresultaten? Zodat je kunt bedenken of je je site misschien responsive wilt maken? Ook al omdat Google aparte mobiele sites nog meer gaat afstraffen (schooiers!)?

He? Kun je een overzicht maken van de pagina’s op je website die het langzaamst laden zodat je daar iets mee kunt doen? Bijvoorbeeld even kijken hoe je die plaatjes op die pagina’s kunt verkleinen?

He? Kun je een overzicht maken van de ranking en CTR van de pagina’s van je site in de zoekmachines en die dan sorteren zodat je de minder goed – maar wel belangrijke – gerankte pagina’s kunt optimaliseren voor een betere ranking en zodat je de goed gerankte maar slecht converterende sites een betere metadescription kunt geven?

He? Kun je snelkoppelingen maken naar je favoriete rapporten? (dat ik dat niet wist! Wat stom he. Hoeveel tijd me DAT gaat schelen. Hoef ik niet telkens opnieuw te zoeken naar favoriete rapporten in Google Analytics).

Het ging maar door.

Op mijn bureau liggen nu allemaal papiertjes met dingen die ik moet doen voor mijn sites. Nogmaals, als je verder geen grote plannen hebt met je blog maakt het niet uit, cijfertjes. Maar als je bepaalde doelen hebt: ga je er in verdiepen.

Je vindt op de site Interpedia.nl van de hand van o.a. Pascal heel veel Google Analytics artikelen. En op Frankwatching staat ook ontzettend veel over Google Analytics. Om eerlijk te zijn is het ook gewoon een kwestie van tijd investeren en rondklikken om er achter te komen wat je er kunt vinden en wat je daar aan hebt. Maar het is de investering waard!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

lindakwakernaatantwoord
20 juni 2014 om 12:59

Ow, je word bedankt voor het huiswerk 😉

Danielleantwoord
20 juni 2014 om 10:49

Ik heb er dit weekend een nieuwe verdieping bij, thanks! 😉

Frédérique van Egmondantwoord
19 juni 2014 om 20:58

Foto’s van die papiertjes graag 😛

Elja Daaeantwoord
20 juni 2014 om 07:32
– Antwoord aan: Frédérique van Egmond

Hahaha! Ik denk niet dat je er veel wijs uit zou worden. Het ging zo snel, er was zo veel op te schrijven, en ondertussen was ik moderator. Dus het zijn meer steekwoorden vrees ik en soms niet eens dat. De webinars worden allemaal opgenomen gelukkig dus ik ga het zelf ook nog maar eens op mijn gemak terugkijken! Ik zal eens kijken of ik nog wat tips kan delen hier!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.