Bloginspiratie zoeken en vinden

Blogpro, les 8: Bloginspiratie

Opdracht 7

Inspiratie is iets waar je naar op zoek moet. Maar als je het hebt, moet je vooral ook zorgen dat je je ideeën kunt bewaren. Dan kun je wanneer je tijd hebt echt aan de slag met schrijven. Hieronder vind je een overzicht van handige tools en methodes.

1. Laat de bots voor je werken

Er zijn allerlei manieren om alerts te krijgen als er ergens online gesproken wordt over jouw onderwerp. De bekendste is Google alerts: die vind je hier. Google stuurt je dan een e-mail als een bepaald onderwerp online besproken wordt. Tip: het is handig om je zoekopdracht vrij specifiek te maken, anders wordt je overspoeld door berichten.

2. Lees blogs

Een van de beste manieren om beter te gaan bloggen en om ideeën te blijven opdoen, is om zelfs blog te lezen. Niet alleen blogs over je vakgebied, maar juist ook blogs die over heel andere dingen gaan die je interesseren. Lees die blogs met een kritisch oog:

  • Wat voor titels gebruiken ze?
  • Hoe zitten die blogs in elkaar?
  • Welke insteken verzinnen de bloggers rondom een bepaald onderwerp?

Zo doe je inspiratie op voor je eigen blog.

Tip: zelf abonneer ik me op allerlei blogs via de app Feedly. Daarin verzamel ik dan automatisch de nieuwste artikelen op die blogs. Als ik tijd heb, open ik de app op mijn telefoon of computer en ga ik door de nieuwste artikelen heen om even bij te lezen.

3. Stream of consciousness

Het maakt eigenlijk niet uit hoe je dit noemt. Waar het om gaat is dat je gewoon gaat zitten en jezelf dringt om doorlopend, gedurende bijvoorbeeld een kwartier of een half uur, blijft schrijven. Het is een oude schrijftechniek die door veel beroemde schrijvers wordt gebruikt.

Sommige mensen maken gebruik van de techniek van ‘morning pages’, gebaseerd op het boek The artist’s way van Julia Cameron. Het idee van deze dagelijkse schrijfoefening is overigens juist dat het niets op hoeft te leveren. Dus als je twijfelt over je vermogen om te schrijven, is het misschien iets om te proberen.

4. Stiekeme tools: zien wat werkt voor anderen

Er zijn zogenaamde ‘content search tools’ waarmee je kunt kijken wat er de afgelopen tijd geschreven is over bepaalde onderwerpen en hoe succesvol die blogs zijn geweest.

Eentje daarvan is BuzzSumo kun je in 1 oogopslag zien welke blogs het afgelopen jaar gescoord hebben met een artikel over een bepaald onderwerp. Ook zie je hoe succesvol dat artikel was op social media. Zo kun je zien welke onderwerpen op jouw vakgebied scoren (en met wat voor titels dat is gelukt!).

bloggen als een pro bloginspiratie

BuzzSumo is een van de betere tools, maar helaas niet gratis. Je krijgt 1 gratis poging om een zoekwoord in te vullen, dus gebruik die kans goed.

Wat dat betreft kun je het beter even proberem met socialanimal.com, een vergelijkbare tool.

TIP: Het is belangrijk dat je Engelse termen gebruikt, want met Nederlandse woorden werken deze tools minder goed.

Tot slot kun je eens een kijkje nemen bij socialmention.com. Je krijgt een heleboel resultaten te zien van recent gepubliceerde artikelen zonder kwalitatief filter, maar dat kan juist weer inspirerend zijn!

NB: Natuurlijk mag je je altijd laten inspireren door wat anderen online doen. Wat niet mag, is artikelen letterlijk overnemen (al dan niet vertaald). Ook niet als je ze grotendeels herschrijft. Daarmee maak je inbreuk op auteursrecht. En de kans dat iemand er achter komt is groot, want slimme auteurs laten programma’s het internet afzoeken om inbreuk op hun auteursrecht te ontdekken. Niet doen, dus!

5. Download your brain

Nieuwe ideeen zijn kostbare dingen. Het is dus zaak om ze goed te bewaren. Zelfs als je onderweg bent naar een klant of net een vergadering in gaat. Naast het ouderwetse opschrijfboekje zijn er twee handige online tools die je daarvoor kunt gebruiken: Evernote en OneNote.

Beide notitietools bieden zowel apps voor je smartphone als software voor op je computer én de mogelijkheid om alles in de cloud op te slaan. Wat je kiest hangt een beetje af van je voorkeuren. Windowsgebruikers kiezen vaak voor OneNote, is mijn indruk. Zelf ben ik verknocht aan Evernote (ik heb een betaalde versie), dus ik zal niet snel overstappen. Als je iemand bent die er van houdt te tekenen op je tablet en in je aantekeningen, is OneNote een betere optie.

Inspiratie is een kwestie van opletten en opschrijven

Hoe meer je oplet, hoe meer onderwerpen je vindt om over te bloggen. En als je ze ook nog eens opschrijft en onthoudt, wordt het steeds makkelijker. Want verder is het vooral een kwestie van … doen!

 

PS Toevallig op deze pagina terecht gekomen? Deze pagina is onderdeel van een 10-delige gratis blogcursus. Schrijf je hier in en ontvang iedere dag een e-mail met de volgende les.

Bloginspiratie vind je vooral door zelf te blijven lezen en de actualiteit rondom je vakgebied te volgen.

Beschrijf daarom 5 bronnen (vakbladen, nieuwsbrieven, websites of specifieke nieuwsitems) waarover je zou kunnen schrijven.

  1. ..
  2. ..
  3. ..
  4. ..
  5. ..

Verder lezen?

Inspiratie is een gek iets. Hoe meer je schrijft, hoe meer je er van hebt. Zie onder voor wat links die je misschien kunnen inspireren: