Zo blog je iedere dag: 8 tips

iedere dag bloggenBijna drie maanden iedere dag geblogd. Het gaat met ups en downs. Het is echt een ervaring. Ik raad het iedereen aan. Daarom 8 tips om iedere dag te bloggen. Waarvan ik er sommige zelf ook weer eens toe moet gaan passen 😉

1 Zie het als een voornemen, geen doel

In het boek The Happiness Project legt de auteur uit waarom het uitmaakt of iets een voornemen is, of een doel. Een doel bereik je, en dan houdt het op. Mijn doel was om een jaar lang te bloggen. Maar nu is het meer ‘iedere dag bloggen’. Ik denk dat de auteur gelijk heeft. Je moet je voornemen om iedere dag te bloggen. Het is een continu iets. Zoals je je voorneemt om minder te snoepen. Daar ben je ook nooit klaar mee.

2 Lees andere bloggers (dagelijks of niet)

Het helpt om andere bloggers te lezen. Het is inspirerend. Een mix van dagelijkse bloggers en andere bloggers is ideaal. En nog idealer is als je contact hebt met andere (dagelijkse) bloggers. Dat motiveert. Het kost natuurlijk wel (nog meer) tijd. Dus het lukt misschien niet iedere dag. Maar het is inspirerend. En het motiveert. En je ziet wat voor ontwikkeling anderen doormaken. Ik lees bijvoorbeeld heel trouw het blog van Jacob Jan Voerman.

3 Zorg dat je op een vast tijdstip blogt

Dit pas ik niet voldoende toe. Maar ik merk dat ik altijd savonds laat nog zit te bloggen. En dat is voor mij niet handig. Die tijd wil ik aan andere dingen besteden. Heerlijk is als ik overdag opeens iets weet en het dan direct ook afmaak. Overdag werkt beter voor mij. Lastig, want dan ben ik aan het werk. Vandaar dat er ook mensen zijn die even bij de koffie of de lunch bloggen (zoals Henk).

4 Probeer nieuwe dingen

Het is niet makkelijk om te blijven bloggen. Wat mij helpt, is nieuwe dingen te proberen. Audiobloggen. Bloggen aan de hand van een foto. Bloggen aan de hand van een suggestie van iemand anders. #WOT, bijvoorbeeld. Bloggen aan de hand van een overzicht in storify (van tweets). Ik ga ook nog een keer een verslag maken van iets, denk ik, van een event. Van een gebeurtenis.

Ook nieuwe onderwerpen, nieuwe insteken, zijn inspirerend. Gewoon een keer iets anders proberen. Verandering van spijs doet eten!

5 Houd het bloggen in je achterhoofd

Wat ik mis zie gaan bij mezelf, is dat ik er niet genoeg aan denk. Soms vergeet ik de hele dag gewoon dat ik nog ‘moet’ bloggen! Terwijl ik in de eerste maand dat ik iedere dag blogde, overal inspiratie vond. Omdat ik er zo mee bezig was. Misschien dus geheugensteuntjes gebruiken? Een reminder in je agenda? Een wekker op je telefoon zetten? Als je er aan denkt, zie je overal om je heen aanknopingspunten. En dan wordt het makkelijker om iedere dag te bloggen (en leuker).

6 Cut yourself some slack

De innerlijke criticus is altijd aanwezig, voor schrijvers en bloggers. En hoewel die door de tijd heen waarschijnlijk wat minder actief wordt, is er toch nog een stem soms die zegt dat je meer moet doen. Zo begon ik deze post met ’10 tips’. In plaats van te kijken hoe ver ik kwam. Soms is het prima om jezelf te pushen. Soms is het ook prima om jezelf er wat makkelijker vanaf te maken.

7 Een support system

Het is fijn om steun te hebben. Als je savonds blogt, is het fijn als je huisgenoten je support geeft. Maar support kan ook van andere bloggers komen. Of van lezers. Of van mensen die je via Twitter kent. Samen sta je sterk. Als je niemand kent die doet wat jij doet, ga dan op zoek. Ze zijn er wel!

8. Vier je succes

Het is leuk om jezelf af en toe te helpen herinnerne hoe ver je al bent gekomen. Hoe lang je al iedere dag hebt geblogd. Hoeveel artikelen je al hebt geschreven. Hoeveel reacties je hebt gekregen. Hoeveel meer lezers je op je blog ziet. Hoeveel contacten je hebt gelegd vanwege je blog. Je bent goed bezig! Dus vier je succes.

9….

10….

 Updated n.a.v. comments 

9. Blijf om jezelf lachen

Onthoud dat je het doet omdat je het wilt. Zie jezelf fouten maken en gekke dingen doen. Maak je er niet druk om. Het is grappig om jezelf gade te slaan.

10. Geniet van de uitdaging

Geniet van de sport, de uitdaging. Kijk terug en zie dat je gegroeid bent, dat je je ontwikkelt. Je doet het niet voor niets.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

17 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Steun, gun, inspireer en blog, zegt Elja ~ Anja Van Ginnekenantwoord
26 februari 2016 om 18:47

[…] Elja weet het. Elja blogt elke dag. En Elja geeft tips hoe je dat kan volhouden. […]

Rowena_vermeulenantwoord
4 mei 2012 om 15:48

Volgend jaar heb ik geen school meer en ga ik ook op de blogtoer! Erg fijne tips! 

Eljaantwoord
5 mei 2012 om 06:08
– Antwoord aan: Rowena_vermeulen

Gaaf!!! Leuk!!

Karlijn de Winterantwoord
21 maart 2012 om 09:10

Bedankt Elja! Ik volg je blog al een tijdje en jouw enthousiasme heeft me zeker geholpen om zelf ook te gaan bloggen. 

Voor degenen die hier ook mee willen beginnen heb ik nog een leuke tip: De bloguitdaging (www.facebook.com/bloguitdaging, nog t/m zaterdag kun je gratis het bijbehorende e-book downloaden). Dit hielp mij over de drempel om ‘echt’ te gaan beginnen. De bedoeling is nu om in 30 dagen 15 blogs te gaan schrijven, en jouw tips zullen daar goed bij van pas komen denk ik.

Eljaantwoord
21 maart 2012 om 20:03
– Antwoord aan: Karlijn de Winter

Wat superleuk om van je te horen Karlijn! Dat is het gekke van een blog (of van alle social media eigenlijk): je weet nooit met wie je contact hebt zonder dat je het weet. Als je begrijpt wat ik bedoel! Onwijs gaaf boek, heb het ook gedownload!!

Henk038antwoord
18 maart 2012 om 21:30

nummer 9. BLIJF LACHEN. Vooral om jezelf. 

Elja Daaeantwoord
18 maart 2012 om 22:11
– Antwoord aan: Henk038

Ja! Dat is ook belangrijk. Ik denk dat ik hem erbij zet.

Sonja Broekhuizenantwoord
18 maart 2012 om 19:16

1. Daar liep ik eerst in vast: werd boos op mijzelf als ik een dag oversloeg.
2. Leer ik onwijs veel van!
3. Uhm… Dat staat op mijn lijstje om daar meer structuur in aan te brengen. Op het moment dat ik het niet gelijk ’s morgen doe (mijn moment van de dag) komt er vaak de rest van de dag niet meer van.
4. Heb een paar keer een vlog gemaakt: spannend en leuk, voor herhaling vatbaar. Audioblog: staat op mijn lijstje. Ook andere dingen wil ik zeker nog proberen.
5. Het zit de hele dag in mijn achterhoofd, maar zolang ik 3 nog niet onder de knie heb gaat punt 5 ook fout :-/
6. Hoe heb jij het voor elkaar gekregen écht dagelijks te bloggen??? #respect
7. Ik was de laatste tijd even ‘anders’ met social media bezig (ook nagenoeg geen blogs gelezen). Miste daardoor feedback, ruggesteun en de drive om te schrijven werd daardoor ook minder.
8. Yeah 🙂 Ik word regelmatig geraakt door de reacties op mijn blog. Natuurlijk ook om het aantal bezoekers en dat er ‘wat’ geschreven wordt, maar vooral wát er geschreven word!

Eerst maar weer eens deze 8 punten op orde krijgen *legt knoop in zakdoek*
Dankjewel weer Elja :-)))

Raymond Snijdersantwoord
18 maart 2012 om 12:58

Ik zag dat ik, ondanks het feit dat ik pas 13 januari ben begonnen met iedere dag bloggen, eind februari precies 1 post per dag gemiddeld had. Het motiveert me wel om het nu dan ook vol te houden en op 31 december de 366ste blogpost van dit jaar te doen. Ik ben wel heel benieuwd of ik het volhoud maar dat is onderdeel van de pret, de onzekerheid en uitdaging aan jezelf.

Elja Daaeantwoord
18 maart 2012 om 22:10
– Antwoord aan: Raymond Snijders

Ja precies! Jezelf uitdagen is leuk. Misschien moet ik dat er bij zetten nog. Als reminder. 🙂

Sonja Broekhuizenantwoord
18 maart 2012 om 12:57

Punt 2 staat voor eind deze middag gepland. Nu eerst nog even wat anders doen, daarna tijd om blogs te lezen en gericht te reageren!
#wordtvervolgd 😉

Jacob Jan Voermanantwoord
18 maart 2012 om 11:40

Puntje 9:  het hoeft niet af. Genoeg is genoeg. Durf een punt te zetten. Durf op ‘pupliceer’ te drukken.

Punte 10: zie puntje 9.

hulde!

Sonja Broekhuizenantwoord
18 maart 2012 om 19:17
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Gaat mij steeds makkelijker af. In het begin zat ik er nogal eens wat bij te verzinnen, omdat ik ze te kort vond.

Rianneantwoord
18 maart 2012 om 09:37

Puntje vijf werkt écht. Ik heb een hele tijd gehad dat ik overliep van inspiratie. Soms wel tot ruim twee weken aan blogs ingepland staan. Nu heb ik een stuk minder inspiratie, maar ik merk dat ik er ook minder mee bezig ben. 

Sonja Broekhuizenantwoord
18 maart 2012 om 19:18
– Antwoord aan: Rianne

O ja: inplannen van blogs. Dat vergeet ik steeds. Ik heb echt nog (heel) erg veel blogs in concept staan of zelfs grotendeels af, maar het is goed om daar een beetje structuur in aan te brengen
*vult actielijstje aan voor komende week* 😉

Elja Daae
18 maart 2012 om 22:10
– Antwoord aan: Sonja Broekhuizen

Ik vind dat lastig, inplannen. Want ik heb het gevoel dat een stukje van de discipline en de kracht van het voornemen om iedere dag te bloggen, komt van het dagelijkse bloggen. Stel dat ik een paar dagen vooruit plan, dan is de urgentie totaal weg denk ik. Dus ik vraag me af of dat voor mij werkt.

Raymond Snijders
19 maart 2012 om 06:52
– Antwoord aan: Elja Daae

Ik plan vaak wel in maar doe dat zo’n 12 uur van te voren. Ik schrijf meestal in de avond en schedule die dan voor half 8 de volgende ochtend. Dat doe ik om 2 redenen: enerzijds omdat ik er van overtuigd ben dat mijn posts beter gelezen worden als ze in de ochtend geplaatst worden en anderzijds omdat het me dus rust geeft. De blogpost van de volgende dag is immers al gedaan en als ik dus om wat voor redenen dan ook niet toekom aan bloggen die dag erop, dan heb ik de dag daarna nog steeds de hele dag de tijd om er eentje te maken.

Dan moet ik er wel 2 produceren maar dat is de prijs om te betalen voor iederedagbloggen 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.