Zakelijk bloggen: waarom niet?

zakelijk bloggen wel of nietKijk, ik geloof dat je jezelf moet zijn op je blog. Dat je lekker moet kunnen bloggen wat je wilt. Dat het heerlijk is om creatief te kunnen zijn, vrij te kunnen zijn. En dat dat mooie dingen op kan leveren.

Maar!

Ik geloof ook dat je ‘zakelijk’ kunt bloggen.

En dat je als je zakelijk blogt, als je begint, houvast nodig hebt. Of als je gewoon, laten we eerlijk zijn, omzet moet draaien en een blog maakt deel uit van je marketingplan.

Ik geloof dat het dan goed is om te weten wat er kan, wat meestal werkt, waar je op kunt letten.

Dat het fijn is om tips te krijgen.

Why not?

Je hebt blogtips en je hebt blogtrucjes.

De trucjes zijn meestal alleen voor ‘zakelijke’ bloggers. Trucjes zijn niet mijn ding.

Sommige tips zijn van toepassing voor alle soorten bloggers. En dan zijn er nog tips specifiek voor zakelijke bloggers.

Ik vind met beiden niets mis, zakelijke blogtips, gewone blogtips, prima. Ik vind ook dat er niets mis is met ‘zakelijk’ en ‘gericht’ bloggen. Lekker doen. Niets mis is met bloggen-om-er-geld-mee-te-verdienen. Het is een droom voor velen, toch, geld verdienen met zoiets leuks als bloggen?

Zakelijk bloggen is niet vies, vind ik.

Ook al doe ik het zelf niet (echt).

Dat is de reden dat ik de ene dag kan bloggen dat je vooral jezelf moet zijn en de andere dag aan mensen kan uitleggen hoe ze hun blog beter kunnen inzetten, zakelijk gezien.

Voor mij is dat niet met elkaar in strijd: persoonlijk zijn en zakelijk bloggen. Zakelijk zijn en persoonlijk bloggen (daar krijg ik ook wel eens vragen over, of dat nou wel kan).

Je kunt zakelijk bloggen, en jezelf zijn.

Je kunt heel persoonlijk bloggen en een strak, zakelijk, professioneel leven hebben.

Waarom niet?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

6 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

karinreply
augustus 22, 2013 at 02:08 PM

een goed zakelijk blog kan naar mijn mening niet zonder het persoonlijke.

Elja Daaereply
augustus 22, 2013 at 05:08 PM
– In reply to: karin

De beste zakelijke blogs hebben iets persoonlijks…helemaal eens!

Carolien Geurtsenreply
augustus 22, 2013 at 11:08 AM

Helemaal mee eens Elja, i

Ik blog voornamelijk voor de lol en tegelijk lijkt het me cool om brodelijke te kunnen bloggen in de toekomst, en dan weet ik dat ik maar één of twee dagen in al jouw blogposts en je boekje hoef te duiken om een riante opfriscursus te hebben in authentiek zakelijk bloggen, dus ga svp zo door!!!!

Elja Daaereply
augustus 22, 2013 at 05:08 PM
– In reply to: Carolien Geurtsen

🙂 Ik mis je in mijn timeline!

Andre Driessenreply
augustus 22, 2013 at 09:08 AM

Mooie overweging over zakelijk of persoonlijk bloggen? In de kantlijn heb ik de discussie hierover op Twitter al gevolgd. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Mijn blogs zijn zakelijk, maar hebben altijd een persoonlijke insteek. Daar voel ik me prettig bij. Tips en stappenplannen kunnen heel handig zijn, omdat ze richting geven. Voor anderen voelen ze aan als een keurslijf.

Elja Daaereply
augustus 22, 2013 at 05:08 PM
– In reply to: Andre Driessen

Ja, dat is zo. En wat voor de een als een tip voelt, voelt voor de ander als een trucje! Dat ook nog. Je moet maar gewoon bij jezelf blijven, denk ik maar. Dan gaat het goed of niet maar je weet altijd dat je je eigen kompas hebt gevolgd.

Leave a reply