Waarom lezen belangrijk is

campagne van EljaMalcolm Gladwell, de succesvolle schrijver van boeken als Blink en Outliers, schrijft maar twee uur per dag. Dat hoorde ik in een podcast waarin hij geïnterviewd werd. Twee uur! Het liefste in een koffieshop, want die doen hem denken aan de newsrooms waar hij heeft leren schrijven.

Maar, zei hij, de tijd gaat niet zitten in het schrijven.

For every hour I spend writing, I spend 3 hours thinking.

Bron

De meeste tijd gaat zitten in het denken.

Dat zetten mij op zijn beurt weer aan het denken, dat denken.

Als je goed wil worden in een sport, moet je die sport veel beoefenen. Als je goed wil worden in een praktisch vak (bakker, kok, stratenmaker), moet je veel oefenen. Maar als je een goede kenniswerker wilt zijn – een etiket dat voor steeds meer van ons geldt – heb je tijd nodig om te lezen en te denken.

Lezen komt vaak uit onderzoeken naar voren als gewoonte die mensen helpt om uit slechte omstandigheden te komen. Toen ik in de VS woonde, werden er in mijn stad verwoede pogingen gedaan om bibliotheekvestigingen te behouden in wijken waar het levensniveau heel laag was en de omstandigheden slecht. Want hoe vroeger kinderen lezen en hoe meer, hoe groter hun kansen op een beter leven, bleek uit onderzoek.

Lezen is een belangrijke succesfactor in veel beroepen.

Er zijn zelfs statistieken die verband leggen tussen het aantal boeken dat kinderen in huis hebben en hun succes in het latere leven. En als je ‘succes’ leest als: niet opgroeien in armoede, is dat iets heel moois.

Lezen is een belangrijke manier om leren. In dit artikel vind je beschrijvingen van de leesgewoontes van bekende Amerikanen. En na het lezen gaan ze “Reflecteren”. Zo leren ze.

En zo leren jij en ik natuurlijk ook.

Ik leer veel van de boeken uit deze lijst van Derek Sivers.

En mijn favoriete boeken beschreef ik laatst in mijn nieuwsbrief. Daar heb ik het niet over managementboeken maar over ‘echte’ boeken.

Ik ga vanavond weer lekker lezen.

Het schijnt dat je er slimmer van wordt.

(ik ben van plan om dit boek te gaan downloaden via Kindle, een aanbeveling van Malcolm Gladwell in die podcast)

Update september 2016: dat laatste boek bleek niet wat ik dacht…heb het niet gelezen.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Zo simpel is dan gelukreply
augustus 03, 2016 at 07:08 PM

Lezen is zo fijn!

Elja Daaereply
augustus 04, 2016 at 04:08 PM
– In reply to: Zo simpel is dan geluk

Heerlijk!!!

Leave a reply