Waarom Facebook mij terug wil

facebook wil mij terugIk kreeg een mail van Facebook.

Facebook wil mij terug.

Dat begrijp ik best.

Ik ben namelijk boos. En Facebook heeft dat gemerkt. Als een boze geliefde laat ik Facebook al een week links liggen. Langer zelfs. Sinds 1 april, om precies te zijn. En Facebook gooit alles in de strijd om me terug te winnen.

Dat ik boos ben sinds 1 april, daar is een reden voor. Dat was namelijk de dag dat ik er achter kwam dat ik een belangrijke Facebookupdate had gemist, van een paar weken geleden. De update van een vriend. Zijn laatste.

Zijn laatste.

Facebook wist niet dat ik die vriend en zijn updates belangrijk vond.

En stuurde mij ook geen mailtje, zoals nu, nu ik niet meer inlog.

Ik wist wel dat het zo werkte op Facebook, natuurlijk, het is mijn werk tenslotte om dat te weten. Ik ben al heel lang Facebooker. Ik had er iets aan kunnen doen. Maar ik heb zo weinig vrienden op Facebook dat ik dacht dat het wel goed zou komen.

Ik vertrouwde er op dat Facebook mij begreep. In mijn ziel kon kijken. Mijn hart. Mijn hoofd.

Tsja.

Het waren misschien toch de wittebroodsjaren, Facebook.

En die zijn voorbij.

Weet je wat het probleem is? Het probleem is niet zo zeer dat jij voor mij bepaalt dat zo’n update niet belangrijk is.

Het probleem is dat je mijn relaties ondermijnt. Je doet ze tekort. En daarom doe ik hen ook tekort. Snap je me nog?

Vol wroeging – want ik kan het nooit meer goed maken – analyseerde ik wat er gebeurd was in mijn relatie met die vriend en met andere vrienden. Hoe ik in de jaren dat ik niet in de buurt was van ze omdat ik in het buitenland zat, mijn beeld van hen ben gaan baseren op wat ik op Facebook van ze zag.

Ze werden voor mij hun facebookupdates.

Ik realiseerde me op 1 april dat ik mezelf vertelde dat mijn Facebookvrienden me niet nodig hadden, omdat ze op Facebook zo gelukkig waren. Ik dacht ook, ach, ik hoef ze niet te bellen, ik weet al hoe het met ze gaat.

Wat een bullshit.

Wat een luiheid. Wat hield ik mezelf voor de gek.

Want niemand laat zichzelf echt zien op Facebook. Het is allemaal mooi weer. Maar als dat de enige vorm van contact is, vorm je je langzaam een nieuw beeld van je Facebookvrienden. En je relatie verandert mee. Ten slechte, denk ik, in de meeste gevallen.

Want jouw relatie is echt. Maar wat je op Facebook ziet, niet.

Who we are is not what we post.

Wat een slechte vriendin ben ik geweest.

Je weet hoe dat gaat Facebook, als mensen boos zijn op zichzelf: dan geven ze anderen de schuld.

In dit geval ben jij het slachtoffer. Zielig voor je.

Ik snap wel dat je me terugwilt.

Maar ik denk niet dat het ooit nog wordt wat het was.

Doei.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

12 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Facebook en ik hebben een deal – Elja Daaeantwoord
21 mei 2016 om 17:24

[…] werd ik gek van Facebook. En verdrietig. Dus heb ik mijn oude liefde de rug […]

Leesvoer: de andere kant van het internet – Elja Daaeantwoord
15 april 2016 om 18:08

[…] mij een raak stuk. Niet voor niets ben ik gestopt met het actieve gebruik van Facebook nadat ik een update van een stervende vriend niet had […]

Per ongeluk – Elja Daaeantwoord
14 januari 2016 om 21:18

[…] Ik heb het op 1 april vorig jaar vaarwel gezegd. Dat had zo zijn redenen. Maar vandaag was ik per ongeluk weer […]

Waarom het moeilijk is om terug te keren als expat – Elja Daaeantwoord
21 juni 2015 om 21:59

[…] ik nog naar mijn Facebook feed zou kijken, wat ik niet meer doe, zou ik de plaatjes voorbij zien komen van vrienden met BBQ’s in achtertuinen, boottochtjes […]

De club van minder relaxte moedersantwoord
20 mei 2015 om 18:40

[…] bij de club van relaxte moeders horen, ken je de facebookpagina? Ik volg hem niet meer want ik heb Facebook vaarwel gezegd maar veel mensen genieten van die pagina, begrijp […]

Het als-ze-ons-maar-niet-bedonderen-principe – Elja Daaeantwoord
16 april 2015 om 21:41

[…] know, I know, eerst de Facebook, nu de Jumbo, er blijft niet veel […]

Ximaarantwoord
14 april 2015 om 11:26

Façadeboek doet bij mij geen moeite om me terug te krijgen. Ik heb hen al een aantal jaren terug effectief geaborteerd in een tijd dat dat nog erg lastig was. Bij de laatste stap heb ik mijn mail-adres vervangen door een een onbestaand mailadres en misschien sturen ze daar nu de mailtjes naartoe om mij terug te winnen.

Voor de zekerheid heb ik de 3 hoofddomeinen van Feesboek ook meteen maar in m’n browsers geblokkeerd.

De ‘vrienden’ die ik er had waren van die verhuisde ‘hyves’-figuren en daar heb ik niet veel aan.

Elja Daaeantwoord
16 april 2015 om 14:02
– Antwoord aan: Ximaar

Hahaha! Jij gaat echt radicaal te werk! Slim van dat emailadres… !!

Charlotte Meindersmaantwoord
14 april 2015 om 11:08

Oef! Dat is naar zeg! Wel goed neergezet hier. Nee, Facebookupdates zijn niet altijd echt. Of in elk geval is het altijd maar een selectie. (Ze zijn wel echt, maar gefilterd). Daar krijg je kennelijk ook dit soort situaties van. Wat mij betreft moet dit overigens niet een pleidooi zijn om ook negatieve zaken op Facebook te delen. Ik heb namelijk wel veel Facebook vrienden, maar dat zijn echt niet allemaal ook echte vrienden. Die hoeven het dus niet te weten als het even wat minder gaat. Net zoals ik met echte vrienden bepaalde verhalen en situaties wel aan de een zou vertellen en niet aan de ander.

Maar deze blogpost zorgt er wel voor dat je beseft dat je met mensen moet praten. Dat Facebook updates nooit voldoende zijn. Dat je elkaar moet blijven bellen en ontmoeten. Dat Facebook leuk is voor de foto’s en de nieuwtjes tussendoor.

Elja Daaeantwoord
16 april 2015 om 14:03
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

Ja dat is het he? Het is zo makkelijk om te stoppen met praten. Iedereen is zo DRUK.

Jasmienantwoord
14 april 2015 om 08:12

Dit is een krachtige post. Hier zal ik over nadenken, bij stilstaan, nieuwe ideeën bij ontdekken. Bedankt om hem te schrijven.

Elja Daaeantwoord
16 april 2015 om 14:03
– Antwoord aan: Jasmien

Dankjewel Jasmien voor je reactie!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.