Vierkante video’s maken voor Facebook, LinkedIn en Instagram

vierkante video's maken Facebook instagram
Vierkante video’s. Ja mensen. Het bestaat en het is belangrijk. Vooral voor Facebook? Ben je net gewend aan vertical video (denk: Snapchat, Instagram stories), blijkt dat je het hele fenomeen vierkant video’s gemist hebt.

Vierkante video’s voor Facebook zijn een must

Tijdens een social media presentatie vroeg iemand me of er nog nieuwe trucs waren, op het gebied van video’s voor Facebook. Anders dan ‘langere video’s’ (ook belangrijk) wist ik dankzij dit artikel van Buffer dat vierkante video’s goed werken.

Square video (1:1) takes up 78% more real estate in a person’s mobile newsfeed than does landscape video (16:9).

De cijfers slaan op de verhouding tussen lengte en breedte. Traditioneel zijn video’s ‘liggend’ – in een verhouding van 16 breed op 9 hoog. Maar Instagram is bijvoorbeeld 1:1 – de hoogte en de breedte zijn gelijk.

Wat bedoelen ze met ‘real estate’? Ze bedoelen dat een vierkante video op Facebook een groter gedeelte van je scherm inneemt. Ik heb het even voor je gecheckt. En het klopt:

vierkante video Facebook

De video links is landscape. De video rechts is vierkant.

Update: Sinds LinkedIn ‘native video’ introduceerde in de zomer van 2017, blijkt vierkante video ook op LinkedIn een perfect formaat te zijn.

Iedereen doet het vierkant

Toen ik even ging googlen kwam ik er achter dat marketeers al heel lang roepen dat vierkante video’s het beste werken. Ik had het alleen even gemist. 🙃

BuzzFeed found that 75% of their most shared videos over a one month period were in a square. The reasoning? Viewers don’t want to have to tap into full screen and rotate their phone just to watch a video that’s just a few seconds long.

When we looked at our data, we found that 18 of the 20 most shared videos over 30 days were square in format – that’s 90% square.

(bron)

Daarom werkt het dus beter, is de theorie: je hoeft niet te klikken om de video goed te zien in de Facebook app op je mobiele telefoon.

Vierkante video’s maken: hoe doe je dat?

Nou goed. Vierkante video’s dus, voor Facebook (en voor Instagram). Maar hoe maak je die dan? Want als je een video maakt in gewone editing software, zijn ze gewoon het traditionele formaat.

Ik heb het uitgezocht en je hebt meerdere manieren om een vierkante video te maken:

  • Adobe Premiere: mocht je Adobe Premiere gebruiken, kun je exporteren in een vierkant formaat. Is mij verzekerd. Ik heb geen Adobe Premiere, maar als jij het wel hebt vind je hier een uitleg over vierkante video’s.
  • Je kunt ook direct filmen in een vierkant formaat, las ik hier. Maar behalve het kopen van een ouderwetse Hasselblattcamera (?) heb ik geen idee hoe dat moet. UPDATE: zie verderop voor apps!
  • Apple Clips: het schijnt dat Apple een app gaat introduceren waarmee je makkelijk vierkante video’s kunt maken – inclusief ondertiteling. Misschien is het een 1 april grap? UPDATE: Deze app is inmiddels gelanceerd. Hij is gratis en geweldig en heeft 1 geweldige feature: hij maakt automatische ondertiteling die je daarna nog even kunt bewerken. Aanrader!
  • Animoto.com: dit is een betaalde tool voor vierkante video. Ik heb hem net getest en het werkt goed. Het is een soort Canva voor video. Je kunt er bovendien ook tekstvideo’s mee maken. En video’s die bestaan uit een reeks foto’s. Wel duur: een persoonlijk abonnement kost 10 euro per maand, mits je direct voor een jaar betaalt. En dan krijg je nog steeds het Animoto-logo er niet uit (stom!). Dus moet je naar de pro-versie voor 20 euro per maand. En dat kost Adobe Premiere ook. Meer waar voor je geld, denk ik.
  • Instagram: je kunt ook een liggende video maken en op Instagram plaatsen en downloaden (ik heb mijn settings zo staan dat al mijn Instagramfoto’s en -video’s worden opgeslagen op mijn telefoon). Maar qua editing is het niet echt handig.
  • Apps: voor iOS en Android is er Filmic Pro, waarmee je vierkant kunt opnemen (dank Gert voor de tip)

Vierkante video voor vloggers

Ik ben laatst aan het vloggen geslagen. En die vlogs zet ik ook op Facebook. Dus ik ga experimenteren met vierkante video, voor Facebook (YouTube is nog altijd landscape). Ik verwacht dat er dingen zijn waar je rekening mee moet houden als het gaat om beeld en tekst. Grote kans dat je echt twee aparte video’s moet maken, wil je het echt goed doen.

Veel werk dus. Aan de andere kant: als je Facebook gebruikt als belangrijkste kanaal voor je marketing en communicatie is het de moeite waard om over te schakelen.

Ik ga het proberen (hier mijn Facebookpagina). En ik houd je op de hoogte!

PS Check de comments onder dit artikel voor tips, ideeën en uitleg over verschillende video-formaten. ⬇️ ⬇️ ⬇️

 

Laatste update: 9 november 2017

  • Apple Clips is inmiddels gelanceerd
  • LinkedIn heeft native video mogelijkheid gelanceerd, en ook daar lijken vierkante video’s goed te presteren

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

12 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Mervinreply
december 20, 2017 at 11:12 AM

Apple Clips is wel gaaf, alleen jammer dat je de recordbutton ingedrukt moet houden als je een video wil opnemen. Verder, top artikel!

Elja Daaereply
december 28, 2017 at 04:12 PM
– In reply to: Mervin

Thanks Mervin!! Aanvullingen??

DLreply
september 25, 2017 at 10:09 AM

Ik ben zelf veel aan het experimenteren met 1:1 voor facebook en instagram. Dank Gert voor de toevoegingen, ik begrijp alleen je verweer naar de ‘zwarte balken’ niet, leuk geschiedenislesje, maar veel jonge filmmakers gebruiken deze balken juist met opzet om hun video een ‘cinematic feel’ te geven. Toekomstmuziek dus.
Zie het zelfs wel zitten om als een van de eersten zwarte balken in mijn 1:1 content te verwerken..

Elja Daaereply
september 27, 2017 at 10:09 AM
– In reply to: DL

Oe spannend … :)) Post even een linkje naar je experimenten??

Roosreply
april 06, 2017 at 11:04 AM

Goede tip! Wist ik niet! Thanks!

Elja Daaereply
april 08, 2017 at 01:04 PM
– In reply to: Roos

Ik wist het ook niet! Weer iets geleerd 🙂

Marco Raaphorstreply
april 06, 2017 at 09:04 AM

Het is een beetje een zooi qua formaten aan het worden. Juist ook door Instagram die eerst alleen vierkant deed, nu zowel staand als liggen ondersteund en in haar verhalen juist weer alleen staand afdwingt.

Wat ik een mooie oplossing vind is de tilt functie zoals Medium die in haar Series toepast. Alles wat er van je scherm afvalt kun je toch zien door de telefoon wat te draaien. Een beetje ala 360 graden, een perfecte oplossing want het grote probleem blijft dat er teveel verschillende schermen zijn, dat schalen lelijk is, dat zwarte balken lelijk zijn en dat beeld dat buiten het scherm laten valt ook een lelijke oplossing is. De tilt lost het het mooiste op vind ik.

Elja Daaereply
april 06, 2017 at 09:04 AM
– In reply to: Marco Raaphorst

Ik heb het nog nooit gezien Marco! Ik wist niet eens dat dat kon bij Medium. Ik ga meteen even kijken. Zoals je het omschrijft doet het een beetje denken aan de Snapchatbril-camera – heb je daar opnames van gezien? Je kunt je scherm bij het afspelen van dergelijke opnames net zo houden als je wilt. Het blijft schermvullend en het beeld draait mee. Echt heel gaaf.

Ik ben het helemaal met je eens dat het een zooi begint te worden. En het lastige is dat je voor succes op bijv. Facebook wel mee moet met die formats, ook als je niet technisch bent en geen budget hebt om mensen in te huren die dit voor je kunnen doen. Dus ik zoek nog een beetje naar hoe dat werkt.

Gert Krachtreply
april 06, 2017 at 04:04 PM
– In reply to: Marco Raaphorst

Even een stukje geschiedenis: de oude beeldbuizen voor het jaar 2000 waren allen in een verhouding 4:3. Ergens in de jaren 90 zijn daar de breedbeeld buizen bijgekomen. Die zijn beiden langzaamaan vervangen door de vlakke beeldschermen die we nu kennen en die zijn nu bijna allemaal 16:9 (breedbeeld) in verhouding.

In het verleden werden 16:9 films op een 4:3 scherm met twee zwarte balken boven en onder de film bekeken. Later werd dat omgedraaid met oude uitzendingen in 4:3 op een 16:9 scherm. Daar kreeg je een zwarte balk links en rechts van de video. Dat is langzamerhand verdwenen.

Youtube en Vimeo (deze laatste kent GEEN RECLAME!) zijn beiden platformen om de verschillen op te lossen. Iedereen kan filmen op een iPhone, een compact of professionele camera in 16:9. Dat beeld gaat 100% (zonder storende balken) online op beide platformen en in de beschikbare resolutie. Ze passen zich geheel automatisch aan, zolang je maar in die verhouding blijft werken.

Alleen Vimeo kan beelden in andere verhoudingen ook online embedded. 4:3, 16:9, 21:9 of 1:1 het is allemaal geen probleem. De embeded code past zich automatisch aan aan het bronmateriaal. Het is maar net wat je belangrijk vind. Maar…..het produceren van een afwijkend format houd wel in: heel veel extra werk. Een goede NLE (iMovie, Final Cut Pro, Premiere CC, Media 100 etc.) is hierbij essentieel en bied je alles aan om dat te realiseren.

Dat veel ondernemers zich alleen op Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat richten maakt in deze niet uit. Het bronmateriaal kan altijd in 100% vorm (16:9) als productvideo online op Youtube of Vimeo worden gezet. Die URL kan op alle platformen worden gedeeld. Op de meesten zie je zelfs een preview of plaatje van de video.

Wil je naast de originele video een 1:1 versie maken, dan kan dat. Die file kun je dan apart naar Facebook uploaden en eventueel ook de URL naar het origineel op Youtube of Vimeo vermelden.

Maar…een ding: maak het de kijker en jezelf niet te moeilijk. Het is leuk, al die experimentele vormen, maar je zult zien dat heel veel mensen afhaken. Het kan nu ff leuk en cool zijn, maar na een tijdje is het nieuwtje er wel af. Dan gaan we terug naar video’s in HD of 4K kijken op Youtube en/of Vimeo. En dat kan op ALLE devices en op ALLE platformen. De keuze is aan jou.

Veel belangrijker is de content. Het verhaal moet in een flow gebracht worden die aantrekkelijk is om naar te blijven kijken. Die flow wordt onderbroken door ‘eeeeeeeh……enne….eeeeeehm….enne…..nou jaaaaaa….dus…..’.
Haal dat eruit. Varieer met camera hoeken. Voorbeeld: doe een stukje verhaal en kijk recht in de lens, verplaats de camera naar links of rechts, draai je hoofd en continueer het verhaal in een andere hoek. Niet teveel afwisselen, maar af en toe werkt heel prettig.

Achtergrond is ook heel belangrijk. Opruimen, geen troep en het liefst volledig uit focus. De persoon of onderwerp wat je filmt moet centraal staan. De achtergrond mag niets afleiden van het verhaal. Tenzij het een functie heeft (!)
Geluid: ONTZETTEND belangrijk. Investeer in geluid. Dat is belangrijker dan je beeld.

Licht kan ook heel mooi en positief werken. Kijk je liever naar een blauw uitgeslagen gezicht, of iemand met wat meer kleur op de neus. Contrasterende kleuren (Google op: kleurwiel video) werken goed. Denk aan het groen bij de slager. Zo lijkt het vlees roder…..dat werkt ook in video. Plantje erbij of een andere (lichtere) achtergrond. Goed geplaatst licht rond het af. Geen scherpe schaduwen, maar probeer de schaduwen zacht te maken.

Het is een hele tekst, maar content en geluid/beeldkwaliteit bepalen het eindresultaat, niet de afmetingen.

Elja Daae
april 08, 2017 at 01:04 PM
– In reply to: Gert Kracht

Geweldige tips! Vooral het idee om af en toe anders naar de camera te praten, vanaf een andere hoek! Dat is nou een tip die ook amateurs kunnen toepassen. Ik wist het verder helemaal niet van dat breedbeeld en van Vimeo … Dank Gert!

Gert Krachtreply
april 05, 2017 at 11:04 PM

Je content aanpassen op Facebook of andere platformen vind ik heel creatief, maar vaak ook een beetje onzinnig. Youtube is qua dat nog steeds het allerbeste platform voor video. Gewoon in 16:9 (breedbeeld) en volledig beeldvullend afspeelbaar op laptop, smartphone, tablet en televisie. Als ik kijk naar onze meiden, dan doen die niets anders kijken. Youtube is HOT! (of ik moet wat gemist hebben).

Als het op filmen aankomt zijn er camera’s die in 1:1 kunnen filmen, maar het zijn er niet veel. Met Filmic Pro op de iPhone (wellicht ook verkrijgbaar voor smartphones) kun je de software instellen op 1:1. Dat bestand kun je later weer via verschillende methoden overzetten op je computer om daar nog wat te knutselen met het originele materiaal.

Er zit ook wel een positieve creatieve uitdaging in het maken van vierkante video’s. Je moet croppen naar 1:1 als je alles met een videocamera filmt in HD. Zelfs het beeld uit een oudere camera met 4:3 moet je nog croppen (stukjes weghalen links en/of rechts). In een NLE (zoals iMovie, Final Cut Pro X, Premiere en andere) heb je hierin heel veel vrijheid. Je kunt zelfs kiezen welk deel van het beeld je wilt gebruiken.

Er is sinds kort weer een gratis editor bij gekomen. Media 100: https://www.media100.com

Creatief gezien houd ik er wel van. Vierkant filmen, standaard in 4:3 of 16:9. Maar er zijn ook hele leuke resultaten te halen met 9:16 (zie hier: https://vimeo.com/171221077) en het leuke is dat een platform als Vimeo alle formaten, dus ook 1:2.37 (film formaat zoals je veel films in de bioscoop ziet) ook accepteert en zonder zwarte randen embeded online kunt zetten. Dat kan helaas niet op Youtube.

Ik ben heel benieuwd met welk formaat de social media platformen mee aankomen. Voorlopig ga ik op zoek naar een beugel waarmee ik razendsnel mijn schermen kan gaan draaien. Immers, ik moet constant mijn scherm draaien. Of ik moet die zwarte randen gewoon accepteren.

Elja Daaereply
april 06, 2017 at 09:04 AM
– In reply to: Gert Kracht

Ha, laat het maar aan de pro’s over om te weten hoe of wat! Dank Gert voor alle toevoegingen. Het lastige voor mensen die minder ervaring hebben en minder technisch zijn, is dat het best ingewikkeld is. Dus de vraag is hoe je dit nou doet als je geen speciale apparatuur hebt? Filmic Pro dus (voor de iPhone)?

Ik ben het met je eens dat YouTube veel groter is, maar er zijn heel veel bedrijven (en zzp-ers) die sterk afhankelijk zijn van Facebook voor hun marketing en zelfs hun inkomsten. Voor hen is het denk ik de moeite waard om met vierkante video te gaan experimenteren. Ik moet zelf nog wel iets overwinnen merk ik …!

Leave a reply