Verbeter je zoekmachinepositie, begin bij jezelf

busjeVandaag heb ik voor de 6e keer in een jaar het webinar ‘SEO voor tekstschrijvers’ gemodereerd. Dat komt omdat ik de organisator ben (dan ook maar een linkje: hier. Geheel subjectief zou ik zeggen: als je met schrijven bezig bent en iets over SEO wilt weten is het een aanrader).

Je zou denken dat ik inmiddels iets weet over SEO en je positie in de zoekmachines.

Dat is ook zo.

Alleen pas ik het niet toe.

Ik ben niet zo doelgericht bezig met mijn site.

Ik dook net even in mijn ‘Google Webmaster Tools’ (dat is gratis. Met de welbekende SEO wordpress plugin van Yoast, kun je het allemaal heel simpel installeren, zie verderop). Het leuke is dat je dan dus wél die lijst met zoekwoorden krijgt waarop mensen je site vinden. Terwijl je die in Google Analytics niet meer te zien krijgt tegenwoordig. Interessant, dus.

Wat je ook kunt zien, is je ranking voor die woorden in Google.

Dan kom je er dus achter dat je goed gevonden wordt op woorden waarop je niet gevonden wilt worden (daar hadden meerdere deelnemers in het webinar vandaag ook last van, vertelden ze). En dat je NIET gevonden wordt op de woorden waar je WEL op gevonden wilt worden.

Lekker handig, als je ondernemer bent.

Alsof je op een goudmijn zit zonder te delven.

Nou heb ik geen zin om alleen maar te bloggen over en met de zoekwoorden die ik belangrijk vind. Dan haken jullie ook allemaal af, he, dus dat zou zonde zijn.

En ik ben ook niet meer helemaal van de tips (dat scoort altijd lekker: tips). Bla-die-bla-zo-moet-je-bloggen.

Maar aan de andere kant: ik weet er wel veel van. En er zijn vast mensen die het leuk vinden om te lezen.

Misschien begin ik dan toch maar een serietje.

Met een soort semi-tips (ik-doe-het-zo-maar-doe-lekker-wat-je-wilt-verder). Of de meest gestelde vragen, of zo.

Nou. Ik ben er nog niet helemaal uit. Maar ik ga het wel doen, optimaliseren. Hand in eigen boezem, zeg maar.

Verbeter je positie in de zoekmachines en begin bij jezelf!

PS: Hoe koppel je de Google Webmaster Hulpprogramma’s aan je site?

zoekopdrachtenMisschien handig om te weten. Kun je fijn even naar je zoekwoorden en je ranking kijken!

Ik heb het volgende gedaan, voor mijn WordPress site:

 1. Ik heb de SEO plugin van Yoast geinstalleerd maar ook de All in One webmaster plugin. Dat is, denk ik, dubbelop. Maar goed. Beide bieden de optie om je webmastertools-account te koppelen.
 2. Ik ga er even van uit dat je al een Google-account hebt, mogelijk ook een Google Analytics account
 3. Ga naar https://www.google.com/webmasters/tools/?hl=nl‎
 4. Haal daar je code op. Die ziet ongeveer zo uit: “meta name=”google-site-verification” content=”Volxdfasfasd3i3e_wATasfdsSDb0uFqvNVhLk7ZVY“. Het gaat om dat stukje in rood, tussen aanhalingstekens.
 5. Copy dat stukje tussen de aanhalingstekens
 6. Plak die code in je Yoast plugin (> Dashboard > Webmaster tools) of in je All in One plugin (“Webmaster options”). Het handig hiervan is dat je niet, zoals Google voorstelt, zelf een HTML-code in je site hoeft te gaan plakken (want: brrr).
 7. Ga terug naar Google en kies voor ‘verifiëren’. (althans, ik denk dat er ‘verifiëren’ staat, kan het niet meer zien omdat ik het al gedaan heb).
 8. Gelukt?
 9. Dan kun je vrijwel meteen de rapporten inzien. Ga naar > zoekverkeer > zoekopdrachten
 10. Voila.
 11. PS Je kunt ook vanuit Google Analytics de webmaster tools koppelen aan je site, las ik net. Zelfde principe, vermoed ik.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

6 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Jacob Jan Voermanantwoord
19 maart 2014 om 21:49

Ik heb een blogpost geschreven over dat verschrikkelijke powerpoint poppetje. Dat je dat dus nooit moet gebruiken?
Meeste hits? Juist, op dat blog. En allemaal mensen die daar alleen maar komen om juist WEL dat stomme powerpoint poppetje te gebruiken. Ik vermoed dat ze niet eens de tijd nemen om te lezen waarom ze dat niet moeten doen.

Elja Daaeantwoord
21 maart 2014 om 20:18
– Antwoord aan: Jacob Jan Voerman

Ja precies. Schiet niet op he?!!

Charlotte Meindersmaantwoord
19 maart 2014 om 21:21

oh, dit vond ik false advertising. Verwachte de inhoud, maar je zegt vooral dat je die niet wil delen. Of wel, maar dan anders. Ooit. In een serie. Nou, die wacht ik dan maar af 🙂 Klik ik ondertussen wel even op dat linkje.

Elja Daaeantwoord
21 maart 2014 om 20:19
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

Haha! Sorry! Ja, pfff, ik weet het niet hoor. Ik weet niet of ik wel wat te delen heb op dat gebied. Lastig lastig.

Charlotte Meindersma
21 maart 2014 om 20:37
– Antwoord aan: Elja Daae

Tuurlijk heb je dat wel. Hoeft toch niet veel of lang? Gewoon. Jouw ervaring. Juist een andere invalshoek.

Elja Daae
30 maart 2014 om 15:58
– Antwoord aan: Charlotte Meindersma

Ja! Vandaag nog over aan het bloggen…!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.