Twittertips van een peuter

twitterbeginIk werd gisteren drie. Op Twitter dan, he.

Ik ben begonnen met Twitteren uit pure eenzaamheid. Ik woonde net een maand in de VS. Ik kende niemand. Ik zat thuis. Geen werk. Geen doel. Tijdsverschil met Europa dus kon ook niemand bellen. Bah.

En toen was daar Twitter. Phew.

Maar goed, dat ter zijde.

3 jaar op Twitter is een lifetime in mensenjaren. In die 3 jaar heb ik mijn eigen manier van twitteren ontdekt. Niets wereldschokkends hoor, maar toch. Misschien leuk om te zien hoe ik het doe, en als jij dan even kunt laten weten hoe jij het doet…?

1. Volg mensen terug

Ik volg bijna iedereen terug. Uitzonderingen zijn Engelstalige accounts (als ik ze niet ken), omdat ik niet de illusie heb dat ze mijn Nederlandse tweets gaan vertalen en me dus – concludeer ik dan – alleen volgen om teruggevolgd te worden.

Terugvolgen is voor mij als een handje geven en je even voorstellen op een feestje. Je kunt elkaar ook DM-en als je elkaar volgt, ook wel zo makkelijk.

Een keer in de zoveel tijd kijk ik even wie mij wel of niet terugvolgt (oftewel, me weer ontvolgd heeft), en als ik een radicale bui heb, ontvolg ik die mensen op mijn beurt dan ook weer. Kinderachtig, vind ik zelf, maar dan zie ik het als indicatie dat ze gewoon teruggevolgd wilden worden om vervolgens snel te ontvolgen.

2. Gebruik een twitter client

Twitter.com zelf vind ik niet zo handig in gebruik. Ik kan nooit vinden wat ik wil, vind het niet overzichtelijk, kan maar 1 stream zien. Liever gebruik ik een client: een online scherm om al mijn streams te managen en in de gaten houden op een overzichtelijke manier.. Ik gebruik Hootsuite, bij Frankwatching gebruiken we SproutSocial (handig voor teams), veel mensen gebruiken Tweetdeck…en zo zijn er nog wel wat.

Het voordeel is dat je overzicht hebt, en meerdere kolommen met streams tegelijk kunt bekijken. Alles bij elkaar in 1 scherm.

3. Maak lijsten

Ik houd een aantal lijsten bij, in mijn twitteraccount, van mensen die ik op Twitter volg. Twee lijsten heb ik vast in mijn scherm in hootsuite, een met mensen die zakelijk interessant zijn om te volgen, en een met mensen die ik leuk vind en ken. Daarnaast zie ik altijd de mentions en de DM’s. That’s it.

[Voor een voorbeeld van zo’n lijst, hier de lijst van #blogpraat deelnemers die ik al meer dan twee jaar bijhoud).

Lijsten zorgen ervoor dat je niet altijd je hele stream met al je volgers hoeft te zien, als je dat niet wilt. Vooral als je iedereen terugvolgt, zoals ik doe, staat daar vaak veel tussen waarvan je misschien denkt, mwah, laat maar.  Plus, niet te vergeten, 20 ‘Goedemorgen’-s, en 20 ‘Slaap lekker!’-s.

Als je boven de paar honderd volgers komt, is je tijdlijn hoe dan ook niet meer echt bij te houden. Door lijsten te gebruiken, weet je zeker dat je de mensen die belangrijk voor je zijn, in de gaten blijft houden. Twitter wordt dan van een chaos weer een redelijk overzichtelijke plek.

UPDATE augustus 2016 Van deze tip ben ik, net als van de vorige, jaren later teruggekomen. Hier lees je waarom.

4. Wees aardig. Draag bij.

Ik weet dat niet iedereen dit zo ziet, maar zo zie ik het: probeer een positieve bijdrage te leveren. Hoeven geen linkjes te zijn (liever niet alleen maar linkjes!). Maar gewoon, aardig zijn. Niet bij ieder wissewasje iets negatiefs de wereld insturen, #fail-tweets de wereld inslingeren. Vrolijk, helpen, positief.

Zo ben ik trouwens begonnen: reageren op tweets van mensen die ik volgde, beetje doorklikken naar hun websites en blogs, complimenteren, suggesties als me iets opviel. Heel veel mensen heb ik zo ontmoet.

5. Reageer

Als je echt contact wilt gaan leggen, moet je we af en toe reageren! Als mensen iets op Twitter zetten, weten ze dat anderen (jij) kunnen reageren. Sterker nog, daarom doen ze het ook, daarom zitten ze daar.

Toegegeven, ik heb een keer een veeg uit de pan gekregen omdat ik reageerde op een tweet van een dame (ik moest lachen om haar tweet en reageerde met een vrolijk antwoord) die dat niet kon waarderen. De tweet was niet voor mij bedoeld, bleek. Maar ik kon hem wel zien, dus hij was niet prive. Kennelijk was dat MIJN fout 🙂

Als je iets tweet, wil je graag response. Simpel. Dus lekker doen, dat reageren. Zo bouw je gaandeweg relaties op.

En die relaties, die zijn echt. En daar gaat het om, op Twitter, voor mij. Dat is wat me vanaf het begin aantrok.

En jij? Eens? Oneens? Volg je terug? Volg je niet terug? Wat tweet je? Wat zijn jouw twittertips? Benieuwd.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

15 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Rianneantwoord
10 augustus 2012 om 19:20

Ik heb ook een aantal lijsten gemaakt, maar eigenlijk zie ik die nooit. In Tweetdeck staan mijn TL, mention, dm’s goed in beeld. De favorite (die ik gebruik als nog te lezen tweets) zie ik voor de helft en de rest valt weg en vergeet ik dus. Al probeer ik wel vaker te kijken 🙂

Elja Daaeantwoord
12 augustus 2012 om 16:57
– Antwoord aan: Rianne

Het is ook een manier om ‘niets te missen’ eigenlijk he?? Maar ja, net waar je je goed bij voelt. De hele timeline volgen lukt me niet, dus dan maar focus. Dus jij bent duidelijk goed in loslaten. 🙂

mary brouwerantwoord
7 augustus 2012 om 14:04

Het plaatsen is dubbel gedaan, haha. misschien wil je er 1 bericht van verwijderen? Dank!

Elja Daaeantwoord
7 augustus 2012 om 21:48
– Antwoord aan: mary brouwer

Haha, ik zat net te kijken… Doe ik!

mary brouwerantwoord
7 augustus 2012 om 14:03

 Ik herken heel veel in jouw blog! Ben pas begonnen en vind het behalve
leuk ook leerzaam. Ik steek er nog echt wat van op. Bekijk ook de sites
van de mensen. Heb een brede interesse dus dat zit helemaal goed op
twitter. Een bedankje voor een RT vind ik ook vaak op z’n plaats. Ook
reageer ik regelmatig op tweets maar ben daarnaast ook belangstellend
naar anderen. Kortom, twitter is het helemaal voor mij.

mary brouwerantwoord
7 augustus 2012 om 14:00

Ik herken heel veel in jouw blog! Ben pas begonnen en vind het behalve leuk ook leerzaam. Ik steek er nog echt wat van op. Bekijk ook de sites van de mensen. Heb een brede interesse dus dat zit helemaal goed op twitter. Een bedankje voor een RT vind ik ook vaak op z’n plaats. Ook reageer ik regelmatig op tweets maar ben daarnaast ook belangstellend naar anderen. Kortom, twitter is het helemaal voor mij.

Elja Daaeantwoord
7 augustus 2012 om 21:47
– Antwoord aan: mary brouwer

Dat klinkt herkenbaar Mary! Soms doemt die discussie weer op over dat Twitter niet sociaal is. Maar ik ervaar dat totaal anders, en jij zo te zien ook! (zie ook mooie post van @metkcom hierover: http://www.met-k.com/2012/08/06/twitter-doen-we/)

Kitty Kilianantwoord
7 augustus 2012 om 13:11

Ah, zielig.. helemaal alleen in dat grote VS.. goed afgelopen!

Elja Daaeantwoord
7 augustus 2012 om 21:46
– Antwoord aan: Kitty Kilian

Ja zielig he. Ach arme. Gelukkig neem ik straks naar Istanbul mijn twittervrienden (jij dus, Kitty), gewoon mee! 

Louise van Alenburgantwoord
7 augustus 2012 om 02:45

Ik ook begonnen in het buitenland, om contacten te blijven houden met mensen die ik daar ‘in levende lijve’ ontmoet heb, maar ook om in te burgeren in het nieuwe land. Ik volg Nederlands en Engelstalige journalisten om te weten wat er speelt in Japan bijvoorbeeld. Daar vloeien inderdaad ook weer leuke contacten uit voort. En ja die zijn echt! Ik volg wel terug behalve als het commercieele volgers zijn. Ik gebruik ook lijsten. Ik tweet vooral over wat me bezig houdt en ook over kunst en poezie. En volgens mij altijd met een positieve blik.

Elja Daaeantwoord
7 augustus 2012 om 21:45
– Antwoord aan: Louise van Alenburg

Leuk Louise! Soms lees ik een blad voor expatpartners, waar ze het hele facebook en twitter negeren, en dan denk ik: wat een gemiste kans. Als mensen toch weten hoe fijn het is om op deze manier anderen te vinden, en hoe makkelijk! 

Steven Gort ®antwoord
6 augustus 2012 om 23:27

Ik blijf het fascinerend vinden. Dat ‘gedoe’ over volgen/ontvolgen. Wel ik gedoe even lekker mee… Hier mijn ‘visie’. 😉

1. Ik twitter omdat ik 10 volgers heb
2. Ik heb een shortlist voor 9 van de 10 volgers bij punt 1 (de 10e is mijn vrouw en die twittert niet)
3. Ik volg niemand standaard terug (buiten die 9 van punt 2 dan)
4. Ik gebruik verder geen enkele lijst
5. Ik volg niet meer dan 300 mensen (arbitrair, ik denk dat ik mij dan nog enigszins een beeld kan vormen van eenieder in mijn TL)
6. Als ik tweets zie die mij niet bevallen ontvolg ik gewoon. Verder niks persoonlijk. Het is mijn TL. Daar ga ik helemaal zelf over.
7. Ik voer geen administratie en ik houd niet bij wie volgt/ontvolgt
8. Ik gebruik Hootsuite, Tweetdeck, Web, Twitter for BB door elkaar

Elja Daaeantwoord
7 augustus 2012 om 21:44
– Antwoord aan: Steven Gort ®

Lekker je eigen ding he? Dat is denk ik uiteindelijk echt zo: iedereen gebruikt Twitter anders, en organiseert het anders (of organiseert het gewoon niet).

Joseantwoord
6 augustus 2012 om 21:55

Een beetje tegenstrijdig. Eerst adviseer je mensen om vooral maar iedereen terug te volgen. En vervolgens leg je uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je de tweets van al die mensen niet hoeft te zien door bijvoorbeeld een lijst te maken met de mensen die je echt leuk vind. Maar waarom zou je iemand volgen wiens tweets je niet wilt lezen?

Ik volg niet iedereen terug. Maar als ik je terug volg dan is het oprecht en niet uit beleefdheid. En dat is ook wat waard 😉

Elja Daaeantwoord
7 augustus 2012 om 21:43
– Antwoord aan: Jose

Ja – klopt wel Jose! Is ook tegenstrijdig. Dat komt omdat ik het gewoon zie als een handje schudden, en dan zien we wel. Plus, het is fijn als je elkaar kunt DM-en mocht je dat willen, dat kan anders niet. Maar als je iedereen terugvolgt en je volgt dan 2000 mensen, is je gewone stream gewoon niet meer te doen. Daar kun je echt niet zoveel meer mee. Voor de duidelijkheid: het is ook oprecht, mijn terugvolgen. Anders zou ik het niet doen! Ik zie een hand geven ook als meer dan beleefdheid, ook als een eerste stap tot toenadering. 

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.