Ruimte voor creativiteit: 5 voorwaarden

IMG_6092

Ik heb er veel over nagedacht: creativiteit. Vooral die van mezelf. Want ik heb heel veel creativiteit. En ik gebruik het/hem. Maar hoe komt ik er aan? Wanneer heb ik het niet?

Ik heb er flink over nagedacht. En ik kom op ‘ruimte’ als belangrijkste aspect. 5 keer.

 1. Fysieke ruimte voor creativiteit
  Je moet je goed voelen in de ruimte waar je je bevindt. Voor mij betekent dat letterlijk dat ik ruimte om me heen moet voelen en het liefst ook zien. Space. Wijds uitzicht helpt ook. Voor jou geldt misschien iets anders, qua fysieke ruimte om je heen. Maar het kan veel uitmaken, is mijn ervaring.
 2. Mentale ruimte
  Ik moet in mijn hoofd de tijd en ruimte hebben om creatief te zijn. Toestemming. Geen druk voelen van andere dingen. Niets aan je hoofd hebben, al is het maar eventjes.
  Vaak hoor je dat mensen het creatiefst zijn tijdens het hardlopen of onder de douche (of: op het toilet…). Misschien omdat je dan niets anders hoeft?
 3. Ruimte om te onderzoeken
  Je moet de ruimte nemen en krijgen om te exploreren, om bestaande grenzen en kaders te overschrijden. Als je tegen wordt gehouden of veel ‘maar’ hoort, is het lastig om creatief te zijn. Misschien ben jij wel in je eentje creatief, dan heb je er geen last van. Maar als je iemand bent die creatief is met en door andere mensen, is het belangrijk dat je die ruimte krijgt om te onderzoeken en te doorbreken ipv de ‘ja, maar…’.
 4. De ruimte om op jezelf te focussen
  Het is niet makkelijk om de tijd te nemen voor jezelf en je eigen creativiteit. Vooral niet als je veel zorgtaken hebt of een veeleisende (werk-) omgeving. Je moet hem misschien bevechten, je ruimte. Het voelt misschien alsof je anderen te kort doet. Maar je doet anderen pas echt te kort als je niet het beste uit jezelf haalt.
  Neem de tijd voor jezelf. Makkelijk gezegd – maar daarom nog niet minder waar.
 5. Ruimte om te falen
  Wie van zichzelf of anderen geen ruimte krijgt om te falen, kan moeilijk creatief zijn. Creativiteit is een proces van vallen en opstaan, van dingen uitproberen zonder dat je er een oordeel aan hangt. Niet bang zijn om te falen. Iets doen, zonder dat je weet of iets gaat lukken (omgekeerd: met de acceptatie dat dingen ook gaan mislukken). Het moet niet uitmaken, of iets lukt of niet. Of, zoals je hier leest: “The intellect is a great danger to creativity“.

Er zijn nog vele andere ingrediënten van creativiteit.  Hoe meer ik lees, hoe ingewikkelder ik het vind. Iedereen creëert anders en op een ander moment. Maar voor mij is die ruimte in ieder geval belangrijk. In al haar facetten.

Meer over creativiteit (ik schrijf er regelmatig over, blijkt, nu ik zo terugzoek op dit blog):

 

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.