Ontbijten met een pro betekent wakker worden met een KABOEM

menemen

Ik zat eergisteren rustig te ontbijten met vrienden die we kennen uit ons vorige leven als expats. Ze waren in Nederland dus mooi moment om even bij te praten.

Gezellig.

Beetje kletsen. Keuvel, keuvel.

Ik had speciaal menemen gemaakt, het lekkerste onbijtgerecht uit Turkije, en best aardig gelukt.

Ik dacht eigenlijk dat ik, behalve met mijn man en mijn vriendin, zat te ontbijten met de man van de vriendin. Weet je wel: de hem van haar/de hij van zij. De vader van het klasgenootje van mijn zoon. De mede-expat. De gastheer van mijn logeeradres als ik af en toe weer eens in hun stad ben. Al die labels en gedaanten die je aan iemand toekent, als je iemand op verschillende manieren kent.

Maar ik had het mis:

Ik zat te eten met een pro.

Daar kwam ik pas achter toen het gesprek kwam op mijn werk (mijn werk? Lees: mijn passie, mijn visie, mijn liefde, mijn energie, mijn why).

Dat je met een pro te maken hebt, dat weet je pas na afloop. Dan voel je je alsof er een trein over je heen gedenderd is. In a good way.

Ik weet dat, want ik ben er een, zo’n trein. Zo’n pro. Die vanuit business perspectief vragen stelt en doorvraagt en spiegelt en meedenkt en gelooft.

Ik heb het vaak gezien bij mensen, dat proces van de lichten die aangaan en de totale shock na een uurtje praten en vragen. Shock dat dingen mogelijk zijn. Shock dat zij dingen mogelijk kunnen maken. Shock dat ze dat even vergeten waren.

Des te raarder was het om er onverwacht een tegenover me te hebben. Om, zeg maar, het voorwerp te zijn in plaats van de lead.

Maar ik wist vrijwel direct dat dat was wie ik tegenover me had.

Een vriend in de pro-modus.

Hij stelde vragen die ik mezelf nog nooit gesteld had maar waar ik direct het antwoord op wist. Hij deed het licht aangaan met een dikke, vette, knalharde KABOEM. En terwijl het gebeurde dacht ik: verdraaid.

VERDRAAID!

Hij liet me glashelder zien dat ik mijn dromen tijdelijk had losgelaten. Stom, stom, stom (hij had er geen oordeel over, maar ik wel!). Als je je dromen laat gaan, ben je niet meer trouw aan jezelf.

WAKKER WORDEN, ELJA!

Hij wees me er op weinig subtiele (maar vriendelijke) wijze op dat ik me maar door 1 persoon had laten weerhouden. Mezelf (Tsssk. Verdraaidverdraaidverdraaid, dacht ik, hoe is het mogelijk???).

Hij scheen zijn  zaklantaarn even op het begin van het pad dat ik kon nemen vanaf die dag. En gaf me het kompas en de knapzak er nog bij ook.

Hij had heel goed door dat ik terwijl we praatten als een soort van Google maps on speed al aan het berekenen was welke wegen ik ging inslaan, calculerend welke route welke obstakels zou opleveren en hoe ik die ging overwinnen.

KABOEM!

En: prrrrprrrrrprrrrrrrrtiktiktikprrrrpiepieppieptttrrrrr.

(dat moment went nooit, dat je de radertjes gaat zien draaien bij die ander. ik denk dat ik weet hoe hij zich voelde)

Als toegift liet hij me even uit mezelf treden en door zijn bril kijken naar mezelf. Opeens wist ik weer wie ik was en hoe anderen mij kunnen zien. Waar ik toe in staat ben en waar anderen van geloven dat ik er toe in staat ben. Mits ik de schaamte loslaat en de kwetsbaarheid toesta*.

Ontbijten met een pro!

De menemen** meer dan waard.

KABOEM!

 

*Dat laatste realiseerde ik me pas gisteren. Ik werd bruut wakker geschud, eergisteren. En terwijl ik wakker werd, wist ik meteen dat er iets was dat me al die tijd belemmerd had.  Wat dat was, kon ik later pas duiden, toen Daniël me in de richting van Brene Brown wees. Zonder dat hij het wist, vulde hij een puzzelstukje in! Ik keek deze video over schaamte en toen deze over kwetsbaarheid. Ze duren allebei 20 minuten. Ik raad ze van harte aan. Dank Daniël!

** Ik was op zoek naar een recept voor menemen dat lijkt op hoe ik het maak maar helaas, ik kon niet vinden wat ik zocht. Mijn recept komt uit dit boek.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

5 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Over bekende plekken en rust en meer – Elja Daaeantwoord
22 juli 2015 om 21:56

[…] andere vraag die me bezig houdt, sinds zaterdag, is wat je nou nodig hebt om je ideeën uit te […]

Carolien Geurtsenantwoord
21 juli 2015 om 08:31

goie leesz Elja, dank.- en ja Brene Brown rocks

Elja Daaeantwoord
22 juli 2015 om 21:29
– Antwoord aan: Carolien Geurtsen

dankdank!

Marloes Juffermans-van Zoelenantwoord
20 juli 2015 om 20:07

Zo hé, heftig!
Maar ergens ook wel mooi misschien?

Elja Daaeantwoord
22 juli 2015 om 21:30
– Antwoord aan: Marloes Juffermans-van Zoelen

Ja mooi. En hard nodig. Om het te horen van iemand die het goed met je voor heeft maar net ver genoeg van je weg staat is perfect!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.