Nog een dingetje over ruimte en creativiteit

IMG_2085

Ik was er nog eens over aan het nadenken, dat stuk van gisteren over creativiteit. Over dat idee van ‘ruimte’. En ik realiseerde me dat ik nog een vorm van ‘ruimte’ was vergeten als belangrijk ingredient.

Creativiteit vraagt drie vormen van ruimte, bij mij.

Fysieke ruimte, mentale ruimte – en de ruimte om te mogen exploreren. De ruimte om te mogen proberen. De ruimte om verder te denken. De ruimte om geen ‘nee’ te horen.

Ik denk dat deze derde vorm van ruimte een beetje hetzelfde is als wat Cor beschreef als ingredient van een brainstorm: “defer judgment”. Laat je ideeën gewoon gaan. Of: laat andermans ideeën gewoon gaan.

Een idee horen en bereid zijn om het serieus te nemen, ook als je het niet direct begrijpt: dat is ruimte krijgen.

Ik kreeg laatst een idee tijdens een gesprek.

Het was een heel goed idee, al zeg ik het zelf. Maar mijn gesprekspartner kapte het direct af. Hij zag niet hoe het NU kon helpen.

Normaal laat ik het dan gewoon zitten. Laat maar, denk ik dan. Maar dit keer heb ik de moeite genomen om de ander uit te leggen dat dat te snel geoordeeld was en waarom het wél zou kunnen werken, in de toekomst.

Hij was uiteindelijk overtuigd. En ook een beetje geschrokken, denk ik. Ik was vrij fel.

Dat kwam omdat ik me realiseerde dat het veel te vaak gebeurt: ideeën afkappen.

We krijgen (en nemen) te weinig de ruimte voor creativiteit.

Soms krijgen we die ruimte niet van onszelf, maar vaak ook niet van anderen. Dan moet je vechten voor die ruimte.

Ruimte voor creativiteit. Helemaal niet zo vanzelfsprekend.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

8 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Sonja van Vurenantwoord
3 november 2015 om 21:06

Misschien dat ideeën nogal eens afgekapt worden omdat mensen de ervaring hebben dat het (te) vaak daarbij blijft? Het taaie uitvoeringsproces is minder aantrekkelijk. Terwijl je daarin ook veel creativiteit kwijt kunt: flexibel en constructief omgaan met tegenslagen, andere inzichten, onverwachte meevallers enzovoorts.

Elja Daaeantwoord
5 november 2015 om 14:27
– Antwoord aan: Sonja van Vuren

Ja het is een vorm van cynisme denk ik. Vaak zie ik het gebeuren (en heb ik het zelf gedaan) in een setting van: wij weten er meer van, wij hebben dit al geprobeerd, dit is niets nieuws. Maar ja. Blijft zonde.

peter pellenaarsantwoord
1 november 2015 om 14:34

Ruimte tijdens een brainstormsessie is essentieel. Alles moet kunnen in die fase. Niet de argumenten mbt praktische haalbaarheid zijn op dat moment belangrijk maar juist het feit dat je ongeremd je fantasie/creativiteit kunt laten stromen maakt het krachtig. Er kan een atmosfeer ontstaan waar de individuele inbreng anderen op gedachten brengt die ze anders misschien (nog) niet hadden gehad.

Bij mij zelf merk ik dat als voorwaarde mijn hoofd eventjes leeg moet zien te krijgen voordat ik me 100% op iets anders kan richten.

Elja Daaeantwoord
2 november 2015 om 08:32
– Antwoord aan: peter pellenaars

Altijd, dat hoofd leeg krijgen, bedoel je? Als je gefocust bezig wil zijn? Of voor of na zo’n brainstorm? Hoe doe je dat, je hoofd leeg krijgen?

Het is gek hoeveel power we hebben richting elkaars ideeën, ook buiten een brainstormfase. Hoe makkelijk we ze vernietigen en hoe makkelijk we ze de ruimte zouden kunnen geven.

Debbie Peteriantwoord
1 november 2015 om 12:41

Oh, en nog een dingetje 😉 Ik kwam dit citaat tegen en kon het niet laten om het met je te delen:

Hoe als je je met zorgeloosheid kon
omringen en
dat dan je ruimte was…
– Bert Schierbeek

Elja Daaeantwoord
2 november 2015 om 08:30
– Antwoord aan: Debbie Peteri

Prachtig! Ga hem even opzoeken.

Debbie Peteriantwoord
1 november 2015 om 12:34

Doordat ik te vaak heb moeten vechten voor mijn (eigen) ruimte, is er veel van mijn energie en creativiteit verloren gegaan. Helaas zit daar dan ook gelijk de crux. Als ik mijzelf volledig de ruimte gun en geef, vanuit zelfvertrouwen en oordeelloosheid, dan zullen anderen mij ook vaker dezelfde ruimte geven en gunnen. Ik gun jou in ieder geval heel veel (creatieve) ruimte toe!

Elja Daaeantwoord
2 november 2015 om 08:29
– Antwoord aan: Debbie Peteri

Ik jou ook!!

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.