Nieuwe vrienden maken gaat niet vanzelf

IMG_0451

Ik had het vanavond met iemand over het maken van nieuwe vrienden. Ze is eenzaam. Er moet iets gebeuren.

Er zijn heel veel mensen die in de situatie zijn dat ze nieuwe vrienden moeten maken. Ik ben zelf vier keer overnieuw begonnen, omdat ik vier keer ben verhuisd in 8 jaar.

Er zijn gelukkig heel veel mensen die open staan voor nieuwe vrienden.

Net als ik, net als zij en misschien net als jij. Mensen zijn sociale dieren. We zijn niet gemaakt om alleen te leven.

Wat ik geleerd heb, is 1) dat je je best moet doen om nieuwe vrienden te maken en 2( dat het tijd kost. Tijd en energie.

Mijn gesprekspartner komt uit het buitenland. Ze woont hier nog niet zo lang. Ze begint een beetje te verzanden in werk en thuis lezen en TV kijken. Maar van thuis zitten en lezen en TV kijken word je lamlendig. Ik ken de tekenen.

Ik heb haar verteld dat ze een plan nodig heeft.

Want nieuwe vrienden maken vergt een plan van aanpak.

Raar maar waar. En helemaal niets mis mee!

Gelukkig hebben we heel wat acties kunnen bedenken, voor ons plan. En: het hoeft geen (extra) geld te kosten.

Interesses

Houd je van hand lettering? Musea? Fotografie? Geschiedenis? Koken? Wat het ook is, het is zaak om anderen te vinden die je interesse delen. Misschien zijn er wel gratis demonstraties, proeflessen, gratis rondleidingen waar je je bij aan kunt sluiten.

Ik las het blog van Wanda van de week (www.wandawandelt.nl). Ze  beschreef hoe ze mee ging met een wandeling die georganiseerd worden door vrijwilligers. Mensen die gek zijn op een bepaald stuk van Nederland. Te gek toch? Kun je zo bij aanhaken.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk heeft heel wat variaties. Ik ken iemand die gestopt is met werken en niet wist wat ze moest doen. Ze gaat nu in het hospice hier in het dorp werken als vrijwilliger.

Onze vorige au pair las af en toe de kinderen op school voor in het Engels. Maar ook op sportverenigingen hebben ze altijd mensen nodig die helpen. En bij goede doelen. Dat is ook vrijwilligerswerk. En bij je lokale politieke partij.

Social media

Geen plek zo toegankelijk als social media. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is iemand die er net zo over denkt als jij. Die precies dezelfde interesse in hot yoga in de regio Den Haag heeft. Of de periode 1890-1900 bestudeert. Of zich gespecialiseerd heeft in een bepaald type parkieten.

Soortgenoten

Als je je in een bepaalde situatie bevindt, helpt het soms om soortgenoten te vinden. Niet oneerbiedig bedoeld 🙂 Andere werkende moeders. Andere alleenstaande vaders. Andere MKB-ers. Andere expatvrouwen. Wat dan ook.  Of andere gepensioneerden. Ex-amsterdammers. Wat het dan ook is dat jullie bindt.

Als expat was het makkelijkste contact dat met andere buitenlanders, andere expats en andere expatmoeders. Simpel.

Je kunt denken: heb ik geen zin in, andere expats, moeders, gepensioneerden. Maar je vindt het makkelijkste aansluiting bij soortgenoten en je vindt altijd mensen die bij je passen. Waar je plezier mee kunt hebben.

Een goede buur is het vinden waard

Ik heb ontdekt dat het gezegde waar is: een goede buur is beter dan een verre vriend. Want verre vrienden zijn belangrijk. Familie ook. Maar vrienden maken in de buurt van waar je woont, is leuk, makkelijk en praktisch.

Als je dingen kunt doen in je buurt, doe dat dan. Ga naar het straatfeest en biedt aan om het mee te helpen organiseren. Doe iets bij je lokale politieke partij. Je lokale sportclub. De buurtvereniging. De collecte in je straat.

Voor een vriendschap heb je 8 echte interacties nodig.

Wist je dat?

(ik weet niet of het aantal precies klopt. maar zoiets las ik)

Oftewel, je hebt zo’n 8 momenten nodig dat je echt iets met elkaar doet. 1 op 1. Zo ontstaan vriendschappen. Daarom is het makkelijker als je elkaar ontmoet rondom een hobby of activiteit.

Dat betekent tegelijkertijd ook dat je geduld moet hebben. Het gaat allemaal niet vanzelf. Het duurt een tijdje voor je iemand 8 keer gesproken hebt.

Ik woon nu 1,5 jaar in mijn nieuwe omgeving en ik begin langzamerhand de buurt te kennen en zij mij. Maar bij veel mensen ben ik nog nooit thuis geweest, bijvoorbeeld. Maar er zijn wel mensen met wie ik al een paar keer koffie heb gedronken.

Langzaam begint het te komen. Het duurt gewoon even. Dus wed niet op dat ene paard – neem meerdere acties.

Wat je ook kiest,  1 ding is echt belangrijk: in actie komen.

Actie wil niet zeggen dat je nu de deur uit moet lopen of de telefoon moet pakken. Actie kan ook zijn: achter je computer gaan zitten en onderzoek doen naar sportverenigingen, taalcursussen, kosten van een abonnement of een museumkaart.

Actie is: een start maken. Dan komt de rest vanzelf.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Irene alias @as_ever_Ireneantwoord
30 oktober 2015 om 11:16

Precies. En jihaa, ben het volkomen met je eens…

Al moet ik wel stellen, dat het lef vergt om jezelf over verlegenheid te zetten. En: raar maar waar, als ‘vrouw alleen’ word je soms als een soort van ‘bedreiging’ gezien. Nooit verwacht, dat laatste.

Elja Daaeantwoord
30 oktober 2015 om 14:35
– Antwoord aan: Irene alias @as_ever_Irene

Ja het is waarschijnlijk makkelijker om naar vrouwendingen te gaan? En als het iets voor ‘singles’ is, is de verwachting weer zo gek lijkt me. Het vergt sowieso lef om contact te leggen…vind ik.

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.