Leuke dingen doen op Snapchat: tips & tricks

leuke dingen doen snapchat
Foto: NeONBRAND op Unsplash

Snapchat. Doe je het al? Ken je het al? Heb je het al geprobeerd? Het is ongelofelijk leuk. Gewoon. Een speeltje. Je moet het net als veel sociale media kanalen ervaren, dat wel. En meer dan andere kanalen moet je er een beetje mee spelen om het door te krijgen. En de Snapchat tips & tricks ontdekken. Maar dan kun je er ook echt hele leuke dingen doen.

Dat speelelement is wat Snapchat bijzonder maakt, bijvoorbeeld ten opzichte van Instagram. Waar op Instagram alles mooi en afgemeten en deep moet zijn, gaat Snapchat om ontdekken en spelen en eh, tekenen. En rare bekken trekken.

Je kunt er ook echt leuke trucjes mee uithalen. Zo maak je je Snapchat stream interessant en gevarieerd.

Hieronder de creatieve snapchat trucs die ik tot nu toe voorbij zie komen.

1 Maak een verhaal dat meerdere korte video’s duurt

Je krijgt een erg grappig en entertainend effect als je je verhaal verdeelt over meerdere video’s. Engagement willen we allemaal, toch? En dat krijgt je als je een videoverhaal laat doorlopen over meerdere korte video’s. Je stopt telkens halverwege een zin, item of clou, om vervolgens opnieuw op ‘opnemen’ te klikken en door te gaan.

Iedere video duurt maar een paar seconden (lange video’s bestaan niet op Snapchat) . Omdat je toch altijd een beetje beweegt met je smart phone camera (of omdat je expres varieert met licht, positie, selfie cam etc.) krijg je een geweldig effect. Het houdt je kijker vast en dat is precies de bedoeling!

Hoe ga je te werk?

 • Maak een video en begin je verhaal. Je hebt maar een paar seconden!
 • Stop dus halverwege je verhaal, dat langer gaat duren dan die paar seconden, en publiceer je video naar je ‘story’.
 • Klik opnieuw op opnemen en ga precies verder waar je gebleven was. Voeg toe aan je story.
 • Herhaal.

Je kunt het ook afwisselen: video, foto, video, etc. Kwestie van nadenken. Je kunt hier eindeloos mee spelen.

nosnieuws snapchat2De NOS (Snapchat: “nosnieuws”) doet het je voor met hun dagelijkse ‘5 van de dag’. Ze nemen 5 of meer videootjes achter elkaar op die verband houden met elkaar. Een ervan is bijvoorbeeld meestal iemand die het weer doet. Vaak filmen ze meerdere mensen (inclusief nieuwslezers), die in hun alledaagse kloffie op kantoor zitten. En alle items worden luchtig gebracht. Het is wel snapchat, he.

nosnieuws snapchatHet is, vind ik, zowel gewaagd als slim: ze moeten eerst hun script uitdenken (ieder item duurt maar een paar seconden) en overleggen met collega’s. Vervolgens willen ze die video’s natuurlijk vlak na elkaar plaatsen, zodat ze samen een verhaal vormen.

Snaps kun je (tenzij je adverteerder bent?) op dit moment nog niet uploaden vanaf je telefoon. ‘Restricted media’ op zijn puurst en precies wat Snapchat rauwer en leuker maakt dan andere media.

De mensen van de NOS moeten dus heel goed nadenken en voorbereid zijn. Als ze eenmaal gaan opnemen, willen ze het er ook direct opzetten! Dus zo val je soms, als je mazzel hebt, midden in hun opnames. Ik zit nu bijvoorbeeld te wachten op het laatste item, net aangekondigd door de presentatrice. Die nu naar de studio aan het rennen is, denk ik, op zoek naar de weervrouw!

Helemaal snapchat: los, leuk, spontaan. Maar toch ook uitgedacht! En: de NOS is niet bang om iets te maken dat niet helemaal perfect is. Of iets te maken waar ik als kijker midden in val.

2 Maak een zwarte foto voor een mooiere achtergrond

Het is heel makkelijk om je snapchatfoto te bewerken. Je kunt er leuke dingen mee doen! Bovenin je scherm vind je mogelijkheden om stickers (plaatjes en emoji) toe te voegen, tekst in alle kleuren en natuurlijk kun je ook schrijven op je afbeeldingen, ook in alle kleuren. Als je nou graag een mooie tekening wilt maken in je snap, of je wilt graag een emoji goed laten uitkomen, of je vindt het visueel mooi om alleen tekst op het scherm te hebben, maak dan een zwarte foto.

zwarte achtergrond snapchat2Simpeler kan niet: houd je vinger voor je smart phone camera als je een foto maakt of leg hem gewoon op tafel.

Nu heb je een zwart canvas om op te tekenen:

zwarte achtergrond snapchatCool effect.

3 Maak je tekst zichtbaarder met een achtergrond van kleur

Je kunt je innerlijke kleuter ontdekken, met Snapchat. Om een woord of emoji beter uit te laten komen, kleur je gewoon een stukje van je foto of video in.

kleurvlak toevoegen snapchatVervolgens voeg je je woord of emoji toe en zie: veel leuker effect!

kleur achter tekst op snapchatSimpel.

4 Snapchat tekst groter maken, vetgedrukt of gekleurd maken

Misschien heb je het al ontdekt, maar je kunt de teksten die je toevoegt aan je snaps op snapchat groter maken, los maken van het zwarte balkje, en allerlei kleuren geven.tekst toevoegen snapchat

 • Maak een snap (foto of video) en klik op het “T”-symbool bovenin het scherm.
 • Je kunt typen in het zwarte tekstbalkje
 • Klaar? Klik op gereed of klik elders in je snap, buiten het tekstbalkje
 • Nu komt het: klik nog een keer op het “T”-symbool bovenaan je scherm
 • Een keer klikken = tekst wordt groot, vet en komt los van het zwarte tekstbalkje (je kunt deze over het scherm bewegen, probeer maar)
 • Nog een keer klikken = je vetgedrukte tekst wordt gecentreerd, ten opzicht van zichzelf althans
 • Nog een keer klikken = je tekst staat weer in het balkje
 • Je kunt je tekst bewerken door er op te klikken. Je ziet dan rechts een kleurenschaal waarmee je de kleur van je tekst kunt bewerken.
 • Protip: je kunt je stukje tekst ook vast pakken en ronddraaien. Zo krijg je de tekst schuin in je scherm!

gekleurde tekst op snapchat5. Langere teksten toevoegen aan snapchat

De standaardlengte van een tekst in Snapchat is (als ik dit schrijf, oktober 2015) maar 37 tekens.

lange tekst op snapchatGelukkig heeft iemand een manier gevonden om langere teksten toe te voegen, voor iPhonebezitters althans. Blijft de vraag of je dat moet willen, natuurlijk, maar voor de variatie is het geen gek snapchat trucje:

 • Open de Notities app op de iPhone (onder ‘extra’s?)
 • Klik op ‘nieuw’
 • Klik een paar keer op ‘return’
 • Klik dubbel in de notitie en klik op ‘selecteer alles’
 • Klik op ‘kopieer’
 • Terug naar je snap
 • Dubbelklik in het tekstvak en klik plakken
 • Je hebt nu net zoveel regels de ruimte als je ‘returns’ hebt gekozen in je notitie.
 • NB: als je typt, verspringt je tekst niet automatisch naar een nieuwe regel. Je moet dus handmatig naar het begin van de regel gaan die je wilt typen. Dit vergt een beetje gepuzzel. De regel zelf blijft 37 tekens lang.

6. Maak je foto of video mooier met een filter.

Denk: Instagram. Het werkt heel simpel: maak je foto of video en swipe naar links om je foto een beetje mooier te maken, of zwart-wit.

7. Maak de raarste selfie met Snapchat lenses

daaetje op Snapchat EljaAl ontdekt, de Snapchat lenses? Zo maken mensen die rare foto’s van zichzelf:

 1. Zet de selfie cam aan (waarop je je zelf ziet)
 2. Klik op je eigen gezicht, houd langer vast dan normaal
 3. Je ziet heel kort een sort raster over je gezicht verschijnen.
 4. Onderin verschijnen verschillende rondjes met ‘lenses’.
 5. Klik ze aan en zie hoe belachelijk je er uit ziet! 🙂
 6. Zorg dat je niet te dicht op de camera zit, dan is er geen ruimte voor de lenses en doet hij het niet.

Snapchat lenses filters Elja daaetje

Stay hungry: keep playing.

Snapchat is alleen maar leuk als je 1) leuke accounts volgt (je vindt mij hier: @eljadaae) en 2) zelf aan het experimenteren slaat. Tegelijkertijd is dat ook een beetje de valkuil van Snapchat: als je te veel mensen volgt, worden de verhalen die je te zien krijgt onoverzichtelijk. Dus het is een beetje zoeken naar de juiste modus. Op internet vind je veel lijstjes van Snapchat influencers die leuk zijn om te volgen. Als wat het maar om te kijken wat hoe ze hun Snapchat foto’s en video’s bewerken.

Tip van de dag: maak op andere sociale netwerken bekend dat je op snapchat zit en onder welke naam, deel foto’s van je snapcode op Twitter, Facebook en Instagram, want dat is de makkelijkste manier om te zorgen dat iemand ook bekijkt wat je deelt!

Leuke dingen doen op Snapchat: nog meer tips

Meer lezen over Snapchat? Je vindt hieronder een aantal links:

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Volg jij mama op Snapchat? – Moniek Faasantwoord
19 februari 2016 om 10:34

[…] heb ik wel vrienden. Help wat moet ik er mee! Gelukkig zijn jullie er, die het eerder snappen en er artikelen over schrijven. Zo kom ik achter de techniek, de logica en wat al niet meer. Nog leuker ik ontdek […]

Snapchat voor dummies, van een dummie – Elja Daaeantwoord
4 februari 2016 om 11:40

[…] in wat je plaatst. Gelukkig heb je tegelijkertijd een handvol leuke tools om mee te werken. In dit artikel vind je slimme en leuke ideeën voor snapchat content, waaronder een verhaal in meerdere video’s, tekst met een gekleurde achterkant en wat je […]

Linda Kwakernaatantwoord
16 oktober 2015 om 15:25

Zie ik hier boek 3 ontstaan????

Elja Daaeantwoord
16 oktober 2015 om 17:01
– Antwoord aan: Linda Kwakernaat

Hahaha! Een snapchatboek, misschien …?

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.