How do we tell stories?

Thatcher Cook
Foto: Thatcher Cook

Ik kwam via @ikbendaf onderstaande video tegen van Thatcher, de fotograaf die ik help om een workshop straatfotografie te organiseren. Ik had de video nog nooit gezien.

Hij is de moeite waard om te kijken. Het is een verhaal over de relatie van fotografie en verhalen vertellen tot humanitaire issues. Iets waar Daphne zelf als fotograaf ook mee bezig is, met haar huidige project waarin ze het schrijnende verhaal van vluchtelingen in Europa in beeld brengt.

Sommige van de foto’s die Thatcher tijdens de presentatie laat zien, hingen bij mij in het studentenhuis op een kalender. Toen ik ze voor het eerst weer zag tijdens zijn workshop, kon ik niet geloven dat ik die foto’s kende. Voor mij waren ze gewoon achtergrond. Ik zag ze niet echt. Ik vroeg me nooit af wie die mensen waren, op de foto’s.

Echte mensen, echte verhalen, maar in mijn studentenkeuken niet meer dan achtergrondmuzak.

Het was dus een rare gewaarwording om de man te ontmoeten die ze maakte en het verhaal te horen achter een foto waar je maanden (jaren?) naar hebt gestaard – zonder echt te zien – tijdens je ontbijt, lunch en koffie. Het verhaal van de mensen op de foto.

 

How do we tell stories?

Hij vraagt het in zijn TEDx-presentatie. Hoe vertellen we verhalen? Hoe laten we het leven zien van de mensen die we niet kennen?

Goede vraag. Iedereen heeft zijn of haar mond vol van storytelling. Maar de mooiste storytelling-vraag is de niet-commerciële  vraag – maar de humanitaire vraag. Hoe laten we het leven zien van anderen? Zodat we ons eigen leven kunnen relativeren en onszelf vragen kunnen stellen over onze relatie met anderen en onze bijdrage aan de wereld?

Enfin. Genoeg gefilosofeer.

UPDATE: nieuwe datum voor workshop wordt gepland

De workshop straatfotografie & storytelling van Thatcher vindt 13 en 14 februari a.s plaats. Meer info hier.

PS Iemand vroeg me of ik een financieel belang heb bij het organiseren van de workshop. Het antwoord is nee. Ik doe het gewoon omdat ik ieder jaar uitkijk naar mijn dagen met Thatcher. Even in de fotografieflow. We proberen zijn verblijfkosten te dekken, that’s it.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

4 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Linda Kwakernaatreply
januari 13, 2016 at 06:01 PM

Geniet van de workshop en doe Carolien de groeten <3

Elja Daaereply
januari 17, 2016 at 08:01 PM
– In reply to: Linda Kwakernaat

Doe ik!!

Carolien Geurtsenreply
januari 13, 2016 at 04:01 PM

Wat bijzonder die video, ik ga m zo gelijk kijken want kende m ook niet. Alsook je verhaal over de foto’s van de kalender die je al bleek te kennen. Maakt me nieuwsgeirig genoeg. Mijn internet verbinding is op dit moment niet zo snel dus ik moet evne geduld hebben.
Ik verheug me enorm op het weekend met Thatcher in Utrecht, de workshop documentary photography in Istanbul was een echte eyeopener voor mij – helemaal omdat ik m met mijn smartfoon heb gedaan. Ik had dat van te voren gechecked met Thatcher want ik had (en heb) geen ‘volwaardige’ camera, en dat was helemaal prima voor hem. En de resultaten en bemoediging ook vor mij. Vervolgens had ik nog twee weken in istanbul te gaan en ben iedere dag de straat op gegaan om te fotograferen en deze keer juist verbindingen aan te gaan met de mensen die ik op straat en in restaurants fotografeerde en dat was enorm leuk en zinvol, wát een avontuur. Later heb ike r zelfs ook nog een Istanbul/Turkije expositie van gemaakt die op diverse plekken gehangen heeft. Dus ja, veel woorden en binnenkort weer daden, want wát een zin heb ik er in. Superlief ook dat je hem assisteert met landen in het Utregse en organiseren van de workshop.

Elja Daaereply
januari 17, 2016 at 08:01 PM
– In reply to: Carolien Geurtsen

Heb er ook ontzettend veel zin in!

Leave a reply