‘Hoe kan ik meer bloggen?’ is de verkeerde vraag

hoe ik meer bloggen

In twitterchat #blogpraat komt het vaak voorbij, de ultieme bloggerswens: hoe kan ik meer bloggen? Maar af en toe val je elders op het internet ook midden in zo’n discussie waarin mensen zich afvragen hoe het sommige bloggers nou lukt om regelmatig te bloggen.

Heel veel bloggers willen meer bloggen.

Zeggen ze.

Maar ze hebben het te druk.

Drukker dan ik, kennelijk.

Onzin natuurlijk!

We hebben allemaal even veel tijd.

Da’s een natuurwet, namelijk.

En een moeder van drie kleine kinderen met een eigen bedrijf en een man die veel reist staat niet bovenaan in rij met mensen met veel tijd over. Geloof me maar.

Maar het maakt natuurlijk helemaal niet uit wat ik doe en hoe ik het doe. Het gaat helemaal niet om de vraag hoe ik mijn leven invul en hoe jij je leven invult.

Net als het helemaal niet gaat om de vraag: “Hoe kan ik meer bloggen?”.

De vraag is helemaal niet hoe jij meer kunt bloggen.

De vraag is waarom je meer wilt bloggen. En waarom je zegt dat je meer wilt bloggen maar het niet doet.

1 Waarom wil je meer bloggen?

blogKennelijk heb je het gevoel dat meer bloggen je iets op zou leveren. Maar wat? Meer erkenning? Meer plezier? Meer oefening waardoor je beter wordt in schrijven en teksten (of video)? Meer werk? Meer aanzien? Meer social media volgers? Meer content voor je twitter account? Meer vrienden?

Waarom lijkt het je zo leuk om meer te bloggen?

Wat levert het je op?

En als je daar het antwoord op hebt is de volgende vraag: zijn er ook andere manieren om datgeen te bereiken?

Misschien zijn er effectievere of leukere manieren om je tijd te besteden. Misschien is bloggen gewoonweg niet de leukste of efficiëntste weg naar je doel. Het is in ieder geval, voor de meeste mensen althans, niet de makkelijkste.

2 Waarom lukt het je niet om meer te bloggen?

happy faceHet antwoord is simpel: het is niet belangrijk genoeg voor je. Óf je bent te perfectionistisch en je saboteert jezelf.

Als bloggen gewoonweg te veel tijd kost en je te veel andere dingen liever doet of moet doen, dan is het duidelijk. Zie punt 1.

Maar als je te perfectionistisch bent, dan is dat een heel ander probleem. En een probleem dat je op kunt lossen.

Zelf was ik ook te perfectionistisch. Nog steeds, trouwens – ik ben al een maand bezig met een artikel voor Frankwatching. Vind ik altijd eng. Moet PERFECT zijn.

Maar vroeger was ik op dit blog net zo perfectionistisch. Ik viel in die val waar ik gisteren nog voor waarschuwde: ik dacht dat ik de waarheid in pacht moest (lijken te) hebben, op dit blog. Dat ik Slimme Dingen moest zeggen. Goed Doordachte dingen. Dat ik De Mensen Moest Uitleggen Hoe Het Zat.

Haha. De hoogmoed! De arrogantie!

Het perfectionisme!

Op 23 december 2011 besloot ik dat ik het ECHT wilde, meer bloggen.

vraag kansEn toen ben ik het iedere dag gaan doen.

Voor mij was dat de enige manier om mijn hang naar perfectie de nek om te draaien. De kabouter te killen.

Overigens ongeveer dezelfde tactiek als gewoon je huidige bedrijf achter je laten en opnieuw beginnen.

Radicale actie voor radicale verandering.

Kan het je aanraden.

Maar de vraag is: wil je het wel echt, meer bloggen?

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

3 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Ximaarantwoord
14 december 2015 om 10:34

Zelf heb ik me die vraag nooit gesteld. Sinds een jaar of 11 blog ik gemiddeld 2,5x per week. Ik wil de lezers niet meer lastig vallen, die hebben wel wat beters te doen. Die 11x per maand had ik vrijwel meteen bedacht en ik vind het een prettig ritme. Dagelijks bloggen is overigens totaal geen probleem. Gewoon m’n huidige berichten in 3 stukken delen, daar zijn ze lang genoeg voor. Geldt overigens ook voor hierboven.

Maar bij dat opdelen raakt de interactie tussen de onderwerpen zoek en derhalve heb ik liever langere en minder berichten dan korte niemandalletjes. De kans is groot dat ik meer bezoekers krijg met vaker en korter, maar ik heb liever bezoekers die zich voor het totaal interesseren en niet alleen voor hapklare brokken. Daar staat het internet al volgenoeg mee.

13 december 2015 om 21:33

Meer bloggen, ja, altijd, maar die tijd hé?
Valt me trouwens wel op dat ik de laatste tijd veel van je blogs in mijn Pocket heb opgeslagen als “inspiratie”. 🙂

karlienantwoord
13 december 2015 om 21:25

Nog meer bloggen en ik heb dagelijks twee artikelen, naast mama zijn, parttime baan + freelance en het huishouden. Maar als ikd e tijd kon vinden, zou ik het doen 🙂

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.