Het belang van geduld, deel 1

home cooking

In het dorp waar ik woon zit een cafe (een eetcafe, eigenlijk). Het is al heel oud – op die plek staat al sinds 1874 een cafe. Maar de huidige eigenaren zitten er iets minder lang :). Vanaf 2007.

Het is een dinsdagavond, maar het cafe zat vol. Helemaal vol. Het is maar een kleine zaak, maar ze hebben anderhalf keer vol gezeten op een dinsdagavond. 50 couverts.

Het grappige is dat je aan de buitenkant niet kunt zien hoe leuk het binnen is. Het ziet er uit als een ouderwetse kroeg. Oud gebouwtje. Heinekenbord. Nog een beetje als 50 jaar geleden.

Je ziet niet hoe prima het eten en de prijs-kwaliteitverhouding zijn. Je hebt gewoonweg geen idee dat er een cafe vol etende mensen zit.

Ongelofelijk vind ik het.

Hoeveel tenten zitten niet half leeg (of erger) op dinsdagavond?

Eigenlijk is het een simpele formule:

  • oude naam, bekende locatie;
  • lekker eten, redelijke prijs; en
  • hele goede, persoonlijke service.

De eigenaar en zijn obers zijn van de oude stempel. Ze houden alles in de gaten, werken hard, houden alles netjes schoon, maken praatjes. Ze zijn echt de perfecte gastheren. Niet opdringerig. Altijd netjes en vriendelijk.

Maar zoiets bouw je niet zo maar op, natuurlijk. Het kost tijd.

Het vraagt geduld.

De naam van het cafe is al heel lang hetzelfde. En de mensen die er nu eigenaar zijn, werkten er daarvoor ook al.

Het is lokaal, het is klein, het draait om relaties.

“Er zijn mensen die al 50 jaar in dit dorp wonen en pas voor het eerst komen, omdat iemand ze er over vertelt of ze meeneemt”, zei Piet, de eigenaar net tegen ons.

Wij zijn er zelf ook terecht gekomen omdat onze buren, waarvan er eentje al zijn hele leven in ons dorp woont, ons er mee naar toe namen.

Zo gaat dat. Je moet iets opbouwen. Geduld hebben. Blijven werken aan je resultaat.

Het is een kwestie van geduld.

Ik ben er veel mee bezig, met geduld en tijd.

Ik kom er steeds meer achter dat het essentiele ingredienten zijn van succesvol ondernemen.

Of je nou een klein eetcafe runt, of een online business.

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Ximaarreply
februari 14, 2017 at 11:02 PM

Een wijsheid van Rowwen Hèze 😉

Elja Daaereply
februari 17, 2017 at 08:02 AM
– In reply to: Ximaar

Hahahaha! Zij zeggen het beter!!

Leave a reply