Istanboel voor fotografen: 5 tips

foto's maken 4Gisteren was ik, voor het laatst voorlopig, op stap in Istanboel met mijn favoriete gids in Istanboel. Los van de lol van het wandelen, zien, bekijken, voelen en uitgelegd krijgen geniet ik tijdens zo’n tour van het foto’s maken. Istanboel is een stad voor fotografen. Ook instagrammers 🙂

Ik ken geen stad die zo fotogeniek is als Istanboel. Het is een genot om er rond te lopen. Of je nou van mooie, indrukwekkende plaatjes houdt met uitzichten en indrukwekkende gebouwen, van kleurige marktkraampjes, van oude gebouwen of van de underbelly van zo’n stad, van rustgevend water of juist het gekrioel van het dagelijkse leven: het is er allemaal.

Dus! Weekendje Istanboel en lekker foto’s maken? Ik zou het volgende doen:

foto's maken1. Boottochten over de Bosporus en de Gouden Hoorn

Boottochten over de Bosporus en de Gouden Hoorn geven je de mogelijkheid om prachtige uitzichten, blauwe luchten, indrukwekkende paleizen en stadsgezichten te fotograferen. Pak een toeristische rondvaartboot of (beter) gebruik je Istanbul Kart (de openbaar vervoerkaart die je overal kunt kopen en waar je op veel plekken geld kunt laten zetten) en neem de ‘bus boot’, de ferries die heen en weer gaan tussen de Aziatische kant en de Europese kant. Het leuke van die laatste routes is dat die boten ook gebruikt worden door forenzen (veel mensen werken in het Aziatische deel van Istanboel maar werken in het Europese deel).

Er gaan ook ferries de Gouden Hoorn over. Het is een beetje onontdekt gebied, maar levert interessante photo opps op met een paar bruggen (waarvan eentje half afgebroken is) en verlaten kades.

2. Het gebied rondom de Spice Bazar en de Grand Bazar

foto's maken istanboel 8Als je de Egyptische Bazaar of Spice Bazar uitloopt en omhoog gaat richting de Grand Bazar, kom je door een wijk vol steile straatjes en winkels in alles wat er bestaat. Iedere straat heeft een specialiteit: feestartikelen, hoofddoekjes, stoffen, kralen, etc. etc. Het zijn eigenlijk groothandels, maar meestal kun je er zelf ook kopen. Gelukkig kom je niet om te kopen maar om te fotograferen…!

Als je wat hoger bent gekomen, heb je een mooi punt om naar beneden te fotograferen en een idee te geven van de drukte.

Zoek voor een authentiek plaatje naar de beroemde dragers, die met hun ‘zadels’ spullen op hun rug vervoeren of met een soort karren door de drukte heen haasten. Als je oplet zie je ze overal.

3. Foto’s maken op de Grand Bazar

bazaar2Mensen komen om te shoppen, op de Grand Bazar. Niet om foto’s te maken. De meeste mensen brengen hier maar een korte tijd rond en worden overweldigd door het aanbod. Maar de Grand Bazar is een wereld op zich. Als je wat langer de tijd neemt en jezelf voorneemt om eerst rond te kijken, valt er veel te ontdekken.

De Grand Bazar is een eeuwenoude markt waar al eeuwen lang dezelfde soort winkels op dezelfde plek staan. Waar je fonteinen vindt, mini-moskeeën en gebedsruimtes, hele oude restaurantjes. Overal zijn kleine hokjes waar mensen thee maken en theedragers die al die thee rondbrengen naar de winkeliers.

De bazaar bestaat feitelijk uit oude hans, de handelsplaatsen-hotels waar handelaren al sinds de tijd van de sultans hun waren kwamen verkopen. Met een gids als Rick Stein’s Istanbul of de Lonely Planet in de hand, ontdek je die hans, de zijstraatjes en doorgangetjes, winkeltjes en kleine eettentjes. Om een uur of 10 is het nog rustig en is de sfeer heel anders dan om een uur of 16:00. Maandagochtend is de rustigste tijd. En let op: op zondag is de Grand Bazar dicht!

4. Balat

foto's maken 3Ik had al veel gehoord over de wijk Balat, die aan de Gouden Hoorn ligt, ongeveer een half uur lopen vanuit Eminönü/Sultanamet (waar je de bazaar, de blauwe moskee etc. vindt). Op Instagram zag ik veel foto’s voorbij komen. Vooral van kleurige, oude houten huizen.

Vroeger was de wijk Joods en Armenisch (de oudste Synagoge van Turkije bevindt zich er). Tegenwoordig is het een combinatie van arm en ‘gentrified’. Je kunt je voorstellen dat er over 10 jaar op elke hoek een sfeervol koffietentje of boetiekje te vinden is! Unesco heeft een stuk van deze wijk uitgeroepen tot werelderfgoed en is bezig om langzaamaan de prachtige oude panden te herstellen.

Vandaag de dag is het er nog sfeervol en kleurrijk en oud. Veel armoede maar ook veel moois. Het heeft iets dorps, op de een of andere manier. De vraag is: hoe lang nog? Maar als je er bent, kun je er heerlijk rondlopen en prachtige foto’s maken, dat is zeker.

5. Moskeeën, kerken en historische gebouwen om te fotograferen

foto's maken 1Mijn eigen uitdaging is dat ik de neiging heb om alleen gebouwen en straten etc te fotograferen, zonder mensen er in. Ik vind het maar eng, mensen fotograferen. Ik begin het te leren, maar ik moet er echt mijn best voor doen.

Het is dan ook heel verleidelijk om mooie sfeerplaatjes te schieten van gebouwen (binnen en buiten). Istanboel heeft bijvoorbeeld prachtige moskeeën. Van oud tot modern. En vooral heel veel werken van de beroemdste Turkse architect: Sinan. En natuurlijk ook voormalige kerken die ofwel musea zijn geworden of in een moskee zijn veranderd, met als mooiste voorbeeld de Aya Sofia. En de Chorakerk, niet te vergeten.

De binnenkant is vaak net zo mooi of mooier dan de buitenkant, met prachtige muurschilderingen, gigantische kroonluchters, eeuwenoude mozaïeken (vooral in de Chorakerk) en beroemde Turkse tegels met bloemmotieven in blauwe en groene tinten. De prachtige moskee van Ortaköy ligt aan (bijna ín) het water, ook zo’n parel. En aan de Aziatische kant vind je vele prachtige voorbeelden. Aan die kant vind je wat minder andere oude gebouwen, omdat de stad vooral de laatste tientallen jaren enorm is gegroeid aan die kant. Hoewel je, als je langs het water af zou dalen, de mooiste houten zomerhuizen zou vinden in de beroemde bloedrode kleur.

(als je interesse hebt in het bezichtigen van dergelijke moskeeën, ik heb met gids Mehmet Tetik ook veel mooie oude en moderne voorbeelden gezien van die aan de Aziatische kant).

foto's maken 2Foto’s maken: wees bewust en doelgericht!

Thatcher Cook, de fotograaf bij wie ik een paar keer een fotocursus heb gevolgd leerde me: “Be deliberate”. Als je wilt gaan fotograferen, doe dat dan ook. Wees bezig met je fotografie, wees gefocust. Je bent niet aan het shoppen, je bent niet aan het koffie drinken of kebab eten. Je bent aan het fotograferen. Geef jezelf – als is het maar een uurtje – die tijd en ruimte om door de lens van je camera te kijken en daar mee bezig te zijn in plaats van met andere dingen.

Benieuwd of jullie nog andere Istanboelfotografietips hebben? Zo ja, ze zijn van harte welkom in de comments!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

2 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Iedere dag bloggen is als fotograferen in een lege kamer – Elja Daaeantwoord
21 januari 2015 om 20:31

[…] mochten we van de week in een leegstaande han (mijn favoriete gebouwensoort in Istanbul) een leegstaande kamer kiezen en die een uur lang fotograferen. In ons […]

Carolien Geurtsenantwoord
9 juli 2014 om 11:20

O wat ben ik toch blij met je blogs over Turkije in het algemeen en over Istanbul in het bijzonder – en deze over fotograferen in Istanbul helemaal – Als er één passie is die we samen delen, is het deze wel.

een van mijn droomplannetjes is samen met M zijn reisnbureau Instagram en ander Instagram en foto dagtrips te gaan doen/geven/organiseren, en for the selfmade independent turist is dit wat je hier beschrijft een geweldige samenstelling – Ik weet wat ik binnensnel ga vertalen voor een volgende in de serie van Elja English 😉
xxc

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.