Flow gaat over het proces en niet over de inhoud

beachIk had vanochtend met een kleine groep medestudenten een soort van privécollege van Cor, georganiseerd door Anna-Maria. Over flow. De mentale staat, niet het magazine. Hoezo, ideale combi van mensen en onderwerp?

Meer lezen over Flow?

Cor bestudeert creativiteit en kan daar heel veel over vertellen. Hij geeft er zelfs les in. Anna-Maria organiseert uitjes, als geen ander. En beide verbinden ze mensen. Zie daar.

Er waren heel veel interessante dingen te horen, vanochtend, te veel om op te noemen. Wéken blogvoer. Maar waar we op het einde over kwamen te praten – onvermijdelijk – is iedere dag bloggen.

Cor blogt net als ik iedere dag. Hij heeft een heel ritueel voordat hij gaat bloggen. Daar heeft hij een mooi filmpje over gemaakt (hier).

Cor en ik maken dan ook allebei mee dat mensen ons vragen hoe we het volhouden, iedere dag bloggen. Hoe we het doen. Waarom we het doen.

Maar, en nu komt het, Cor merkte op dat niemand hem ooit vraagt naar de inhoud van zijn blog. Het gaat altijd over het hoe en waarom.

Verdraaid, dacht ik.

Mensen vragen mij ook nooit naar de inhoud. Hoe ik nou blog wat ik blog, waarom ik nou blog wat ik blog.

Gek, he?

De conversatie over iedere-dag-bloggen gaat altijd over het proces en het presteren, in de zin van iets publiceren. Nooit over de kwaliteit van wat ik publiceer.

Nu is dat eigenlijk bij het hele denken over flow ook zo. Het gaat om het innerlijke proces, hoe iemand een activiteit ervaart. Dat iemand in flow zit tijdens het bloggen, sporten, schaken, denken wil niet zeggen dat het resultaat van die flow uitmuntend is of zelfs beter dan dat van anderen. Alleen dat je er plezier aan beleeft.

Het is bewezen dat een toestand van flow leidt tot meer creativiteit (lees hier meer) maar niet dat het leidt tot betere prestaties en resultaten.

Flow zorgt er kortom voor dat ik bloggen leuk vindt en dat ik blijf bloggen, maar zegt niets over hoe goed ik blog en of ik beter blog dan eerst en of ik beter blog dan anderen.

Misschien heeft het te maken met de reden dat we praten over iedere dag bloggen, met de motivatie van mijn gesprekspartner. Die gaat het niet om mij maar om zichzelf. Die heeft niets aan mijn inhoud, alleen aan het leren van mijn proces.

Maar toch.

Hij heeft me toch weer aan het denken gezet, professor Cor.

Cor en Anna-Maria, bedankt!

PS Klein beetje opscheppen: omdat ik Hongaars spreek heb ik geen fonetische vertaling nodig om de naam van meneer Csíkszentmihályi, de man die flow bedacht, correct uit te spreken. Dingen-die-je-nog-niet-wist-over-Elja. Sziastok!

 

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

9 Opmerkingen

Discussieer mee en vertel ons uw mening.

Zo doet ik dat, bloggen: een korte bloghandleiding volgens Elja – Elja Daaeantwoord
20 april 2015 om 22:17

[…] zei het laatst al: niemand vraagt hem naar de inhoud van zijn blog. Iedereen vraagt naar hoe hij het doet. Doen […]

Correatief bloggen – Elja Daaeantwoord
9 april 2015 om 19:02

[…] hij deed, was het kopiëren van mijn blog post. Deze. En die voor 1% aanpassen. En publiceren.* Dat deed hij niet zo maar, omdat hij niets te bloggen […]

Raymond Snijdersantwoord
9 april 2015 om 12:46

Toen ik in 2012 begon met dagelijks te bloggen – of toen je me aanzette tot dagelijks bloggen, het is maar hoe je het wilt verwoorden – vroeg ik me zelf af hoe ik in hemelsnaam de balans moest gaan vinden tussen het dagelijks produceren van blogposts en mijn eigen criticus die ronduit weigert om een ‘blogpost omdat er nu eenmaal een blogpost moet komen’ te plaatsen. Tuurlijk varieer ik wel in de zwaarte van de inhoud maar het moest uiteindelijk vooral gaan om juist daar beter in te worden, niet in het stabiel en dagelijks produceren van een stukje.

Mijn uitdaging leek me, en bleek dat ook te zijn, om dagelijks te bloggen over een inhoudelijk onderwerp dat past bij mijn blog. Maar precies zoals jij ook constateert, beschouwde de buitenwereld vooral die hoge frequentie als het bijzondere. Gelukkig kreeg ik ook wel reacties over de inhoud maar het was wel de hoofdreden waarom ik het jaar erna stopte met dagelijks bloggen. Ik kon en wilde het zelf ook niet als het hoofddoel beschouwen en dat ga je stiekem toch wel doen als anderen het er vaak/constant over hebben.

Maar weet je? Ik vind het nog steeds wel lastig. Die flow van het bloggen, daar gaat het toch wel erg vaak over. Maar hoe je beter wordt in bloggen (niet in je bereik, SEO of aantrekken van adverteerders), beter wordt in schrijven, beter wordt in het overbrengen wat je wilt overbrengen … daar ligt nog veel onontgonnen gebied. Misschien zou dat eens de volgende revolutie in blogland kunnen worden 🙂

Elja Daaeantwoord
9 april 2015 om 18:34
– Antwoord aan: Raymond Snijders

Nou, dat zou wel moeten! Ik had vandaag een heel gesprek met Cor daarover (en nu weer input voor een nieuwe blog post er over). Het is toch gek dat niemand vraagt: HOE kom je nou tot die inhoud? WAT is nou de inhoud? Dat niemand analyseert wat die inhoud wel of niet succesvol maakt? Of hoe het komt dat jij en Cor en ik zoveel waardevolle banden hebben opgebouwd door dat dagelijks bloggen? Waar hem dat in zit? Altijd die focus op frequentie. Gek hoor.

Meer handgeschreven | Met zonder beperkingantwoord
9 april 2015 om 12:06

[…] wel links naar andere blogs en artikelen plaatsen. Ik kwam op het idee van mijn handgeschreven door deze post van Elja over flow. Dat gaat volgens haar niet over de inhoud maar over het proces. Die post werd gistermorgen door […]

Jacob Jan Voermanantwoord
8 april 2015 om 17:17

🙂

Zosimpelisdangelukantwoord
7 april 2015 om 22:49

Mooi geschreven. Heel erg interessant ook om eens over na te denken!

Elja Daaeantwoord
9 april 2015 om 18:29
– Antwoord aan: Zosimpelisdangeluk

Nou he? Cor zette me enorm aan het denken. Nog steeds!

cor nolteeantwoord
7 april 2015 om 22:29

Elja!

Wat een mooi verslag!

Tot snel

Cor

Reactie achterlaten

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.