Een blog beginnen? Er is maar 1 ding echt belangrijk

plan tools“Hoe begin je een blog?” Ik weet niet meer hoe vaak ik die vraag al heb gekregen (de andere is: hoe houd je dat vol, iedere dag bloggen? maar dat is een ander verhaal). Ontelbare keren. Het is een vraag die iedere blogger zich ooit gesteld heeft, natuurlijk. Ook de succesvolle (gek idee, dat). En er is wat mij betreft maar 1 antwoord.

Grappig genoeg heeft de reden dat mensen willen gaan bloggen, niets te maken met het antwoord op die vraag.

Vorige week was ik een presentatie aan het maken voor een bijeenkomst van Meet the blogger, over het starten van een blog. En ik dacht bij mezelf:

Wat is nou de grootste drempel bij het beginnen van een blog?

Wat wil ik mensen nou vooral meegeven? Wat is nou het belangrijkste dat ik heb geleerd van mijn eigen blog, van mijn werk voor Frankwatching, van 5 jaar twitterchat #blogpraat?

Ik wist direct het antwoord.

Want het moeilijkste van een blog beginnen ligt niet in technische stappen. Of het uitzoeken van een domeinnaam. Of het verzinnen van een onderwerp.

Het moeilijkste van een blog beginnen is BEGINNEN.

Gewoon gaan zitten en gaan schrijven.

Laten we eerlijk zijn: het maakt niet vanaf dag 1 uit hoe je blog er uit ziet. Of het op een eigen domein staat. Hoe de techniek in elkaar zit en of je WordPress gebruikt of iets anders. Alleen je moeder en je beste vriend gaan je blog lezen, die eerste weken.

Wat uitmaakt, is het bloggen zelf.

Wat uitmaakt is of je de smaak te pakken krijgt. Of je lol hebt of krijgt in het schrijven of foto’s maken of video’s maken of wat je dan ook wilt gaan doen. Of je merkt dat je ideeen hebt om over te schrijven. Of het je lukt om een ritme aan te houden en dingen de wereld in te slingeren.

Het moeilijkste aan een blog beginnen is: beginnen.

Niet iedereen is het met me eens, uiteraard.

Sommige blogexperts vinden dat je alleen hele goede dingen moet publiceren en dat betekent dat je heel goed na moet denken over wat je publiceert en er veel tijd in moet steken. Sommige blogexperts vinden dat je blog er perfect uit moet zien, vanaf de start, om je te onderscheiden in bepaalde niches. En sommige blogexperts vinden dat je het beste alles klaar kunt hebben voor je met een Big Bang je blog live zet.

Maar ik weet wat mensen tegen houdt bij het beginnen van hun blog: het streven naar blogperfectie. En die bestaat niet.

Echt niet.

Ik denk dat je beter iets kunt doen dan niets kunt doen. Dat je beter nu kunt beginnen dan over 6 maanden. En dat je pas leert als je doet.

Ga maar na: als je vandaag begint en iedere week 1 blog post publiceert, heb je er over 6 maanden al 26. Als je twee keer per week iets blogt, heb je het dubbele. Tel uit, je zoekmachinepositie, ervaring, content, volgers en lezers.

Dus ik zeg: denk KORT na over onderwerp en domeinnaam, koop desnoods direct een domein en zet er iets als WordPress op, of ga naar wordpress.com of blogger.com en maak met een paar klikken een blog aan.

En begin te schrijven.

De rest komt wel.

Echt.

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media en heeft al een vaag idee voor de derde. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

5 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Waarom en hoe begin je een blog? – Elja Daaereply
juni 08, 2015 at 11:06 PM

[…] verder is het gewoon een kwestie van beginnen. Just do it. Je hebt binnen een paar minuten een blog aangemaakt op blogger.com of wordpress.com, […]

Mireille Den Hartogreply
februari 13, 2015 at 09:02 PM

Helemaal gelijk Elja,

Gewoon gaan beginnen en dan ook echt beginnen dus elke week iets schrijven en niet 1 keer in de drie weken. Even niet kijken hoe alles er uit ziet en of alles klopt.
Ik ben begonnen met mijn blog op blogger en bedacht mij 3 maanden later en begon toen een blog op WordPress. Ik veranderde elke keer mijn uitstraling en nu nog steeds na een jaar wil ik weer iets anders. Ook veranderde ik mijn domeinnaam maar wat bleef was mijn passie en inzet om 3 keer in de week een blog te schrijven. Ik krijg van het bloggen energie en het zet mij aan tot doen. Natuurlijk wil je ook resultaat dus bezoekers en volgers gaan tellen maar voor mij telt nog steeds de lol die ik er van ondervind en de reacties die ik krijg waardoor ik weer nieuwe energie krijg om verder te blijven bloggen. Het bloggen is een mooi fenomeen.

Groetjes Mireille den Hartog

Elja Daaereply
februari 15, 2015 at 08:02 PM
– In reply to: Mireille Den Hartog

Ja ik ben het helemaal met je eens! Iemand vroeg of ik ook zo’n lage bloeddruk krijg van bloggen zoals een beroemde blogger schijnt te ervaren. Ik weet het niet. Maar het maakt me altijd blij, dat is zeker!

Hendrie Kreply
februari 13, 2015 at 09:02 PM

Eens! Gewoon beginnen en gaan. En het leuk vinden

Elja Daaereply
februari 15, 2015 at 08:02 PM
– In reply to: Hendrie K

Jaaaa HET LEUK VINDEN! Anders wordt het niets he?!

Leave a reply