Don’t waste it

timeIk kreeg een enquête toegestuurd, via LinkedIn. Van een studente die onderzoek deed naar social media. Gebeurt heel vaak, dat soort verzoeken om informatie. En ik vind het leuk om te helpen. Ik zeg vrijwel nooit nee.

Ik ging de vragenlijst dus vrolijk invullen. Het kan wel even, dacht ik.

Hop.

Ik schrok wel een beetje toen bleek dat het allemaal open vragen waren. Na een vraag of 10 dacht ik: “Ik kan net zo goed een blogartikel schrijven, als ik dit allemaal zo invul. Sterker nog, ik HEB nu al een heel blogartikel geschreven!”

En na vraag 15 (of zo) dacht ik, ik scroll even naar beneden om te zien wat er nog meer voor vragen komen. Er bleken nog twee keer zo veel open vragen te zijn. Ik was pas op de helft van een lange lijst van adviesvragen.

Feitelijk was ik een social media plan aan het schrijven voor het stagebedrijf van de studente.

Wie ben je? Wat weet je? Wat vind je? Wat is belangrijk? Waarom is het belangrijk? Wat kun je doen om ..? Hoe moet je dat dan doen? Wat is belangrijk aan dit? Wat is belangrijk aan dat? Hoe zou je Y aanpakken? Wat vind je van X? Heb je nog tips? Hoe moeten we dit doen? Wat zou je zeggen tegen Y?

Ik heb vrolijk op ‘inzenden’ geklikt zonder hem af te maken.

Kijk, er zijn weinig dingen zo moeilijk als een goede vragenlijst of enquête.

Maar niet alleen omdat je hem zo moet ontwerpen dat je echt iets hebt aan de antwoorden. En niet alleen omdat je de antwoorden liefst zo goed mogelijk moet kunnen indelen en vergelijken.

Maar vooral omdat je degene die hem invult vraag om haar kostbaarste bezit:

TIJD.

We hebben allemaal even veel tijd in een dag. En iedereen gebruikt die tijd anders.

Ik gebruik een stukje van mijn tijd voor het invullen van enquêtes van studenten en het skypen met stagiaires. Want ik bewonder studenten die doorzetten en initiatief nemen. En vaak levert het me waardevolle gesprekken, inzichten en contacten op (zelfs vriendschappen!).

Want studenten worden uiteindelijk gewoon experts met meningen en ideeën. Is waardevol en leuk.

Maar tijd he.

Je denkt als student misschien dat je er veel van hebt. En je denkt vooral dat iedereen er evenveel van heeft als jij. En er net zo nonchalant mee om kan gaan als jij doet. Maar dat is niet zo.

Je hebt er steeds minder van, naarmate je leven zich vult met zorgplichten en werk.

Je hecht er steeds meer aan, naarmate je er in totaal minder van hebt.

Tijd is kostbaar.

Tijd is beperkt.

Don’t waste it!

Elja elders:

Elja Daae

Elja is spreker, trainer en adviseur op het gebied van social media. Ze is daarnaast een van de bekendste blogexperts van Nederland. Elja is de auteur van twee boeken over social media. Haar 3e boek heet 'Super social'. Het gaat over social media en komt in het voorjaar van 2019 uit. Meer lezen? Abonneer je op haar nieuwsbrief over marketing, social media en ondernemersschap. Iedere 2e vrijdag in je inbox!
Elja elders:

Latest posts by Elja Daae (see all)

Deel uw mening

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.